Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hetki tarjoaa helppoa kierrätystä Salpakankaalla – "Tässä yhdistyy kaksi ihanaa asiaa!"

Katri Metsä on viime päivinä ollut täystyöllistetty mutta hämmentyneen onnellinen johtamansa Hetki-yhdistyksen uuden kirpputorin saamasta vastaanotosta.

Myymälä aloitti uudessa paikassa Tarmontiellä kuukausi sitten, ja lahjoitustavaraa on tulvinut sisään.

– Suosio on yllättänyt, muutama yökin on tullut oltua töissä, Metsä nauraa.

Hän toivookin lahjoittajilta ymmärrystä, sillä tavaroiden maksuton noutopalvelu on nyt ruuhkautunut.

Hetki perustettiin viime huhtikuussa, nimi tulee sanoista "Helppo tapa kierrättää". Aluksi toimittiin Tokmannin takana. Isompi tila oli riski, jonka yhdistyksen vetäjä päätti ottaa, ja se näyttää kannattaneen. Hän uskoo, että asiakkaita vetää kirpputorin uudenlainen toimintaidea.

– Me tehdään tätä sydämellä!

Kaipasin tarkoitusta maailmaan, halusin vaikuttaa positiivisesti.

Hetki ry:n puheenjohtaja Katri Metsä

Metsän mukaan yhdistys syntyi tarpeesta auttaa ihmisiä ja luontoa.

– Haluamme tehdä kierrätyksen mahdollisimman helpoksi ihmisille. Visiomme on, ettei mitään heitettäisi pois, vaan kaikille tavaroille voisi löytyä loppukäyttäjä tai uusiokäyttöä.

Hän toivoo lahjoitustavaran olevan ehjää.

– Mutta meille saa tuoda myös rikkinäisiä vaatteita ja elektroniikkaa, ja myös kirjoja, me laitamme ne eteenpäin.

Myyntiin kelpaamattomat kirjat päätyvät seinäeristeeksi ja tekstiilit rasvaräteiksi.

Hetki siis auttaa ympäristöä kierrättämällä tavaran, joka muutoin päätyisi jätteeksi. Yhdistyksen nettisivuille päivitetään tilastoa, joka kertoo, että hävikki on mitättömän pieni.

– Eli asiakas näkee, että emme ota Arabiaa päältä ja laita loppuja välinpitämättömästi, mihin sattuu.

Työllistäminen on toinen Metsän johtoajatus, työllistettyjä on tällä hetkellä kymmenkunta.

– Tässä yhdistyy kaksi ihanaa asiaa! Vaikeasti työllistyvien ja pitkäaikaistyöttömien henkinen auttaminen on tärkeää.

Paitsi asiakaspalveluun ja lajitteluun tekeviä käsiä tarvitaan myös verkkokaupan puolella. Sen toiminta tosin on nyt tauolla, mutta tarkoitus tulevaisuudessa, että sitä kautta Hetki löytäisi asiakkaita kautta maan. Verkkokauppaan on tarkoitus keskittää esimerkiksi vintage-vaatteet ja keräilyesineet.

Yhdistys on omarahoitteinen, Metsä perusti sen säästämänsä pesämunan turvin.

Hän kertoo aiemmin työskennelleensä muun muassa ravintola-alalla ja olleensa aina kierrätyshenkinen.

– Kaipasin tarkoitusta maailmaan, halusin vaikuttaa positiivisesti, perustelee hän syitä yhdistyksen perustamiseen. Ilmastoahdistusta minullakin on.

Ihmisten kierrätysinto on Katri Metsän mukaan viime vuosina selvästi kasvanut, nykyään kierrätystavara kelpaa lahjaksikin.

Tavaraa lahjoitetaan monipuolisesti huonekaluista tekstiileihin, noutopalvelu onkin ollut suosittu. Ruuhkan takia hänellä on lahjoittajille toive:

– Asiakkaat voivat auttaa tuomalla lahjoitustavarat itse meille, aukioloaikojen puitteissa. Isommista huonekaluista on hyvä laittaa kuva etukäteen.

Katri Metsä on huomannut, että Hetki-kirpputorin toiminta-ajatus saa ihmisiltä vastakaikua ja levittää hyvää mieltä. Yhteisöllisyys on tärkeä osa toimintaa.

– Tämä on sellainen arjen latauspaikka, lähialueen asukkaiden yhdessä tekemää toimintaa. Kaikki ovat olleet iloisia tästä meidän jutusta.