Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hatsinaan tulevan kalankasvattamon työllistämis- ja vesistövaikutukset kiinnostivat kyläläisiä

Finnforel oy rakentaa Hatsinaan suuren kirjolohenpoikasten kasvattomon. Samalla nykyinen Finnforelin rakennus puretaan. Finnforel järjesti aiheen tiimoilta keskustelutilaisuuden alueen asukkaille viime keskiviikkona.

Eniten asukkaita kiinnosti uuden laitoksen työllisyysvaikutukset.

– Tarvitsemme vähintään 10–15 uutta työntekijää. Riippuu siitä, kuinka paljon otamme Luonnonvarakeskuksen (Luke) työtä itsellemme. Lukelta tulee paljon asiantuntijoita auttamaan. Tarkoitus on, että opettelemme kaikki työt itse. Sitten ei käytännössä osteta enää niin paljoa Lukelta työtä, arvioi Finnforelin kalankasvatuksen tuotantojohtaja Pekka Hannelin.

Kolmen vuoden kuluttua uusi laitos työllistää eniten.

– Kaikki 10–15 työpaikkaa eivät ole heti jouluna haussa, eikä niille ole tarvetta välttämättä vielä vappunakaan. Emokalaston ylösajo kestää niin kauan. Emojen kanssa pelaaminen on isoin työllistävä vaikutus. Kestää tietyn vuosimäärän saada altaat täyteen emoja, joten työpaikkoja tulee samaa tahtia, avasi Finnforelin Hatsinan laitoksenhoitaja Perttu Pöllänen.

– Lähtökohtaisesti hallin ylöspitoon tarvitaan talonmies. Kiertovesilaitoksessa tekniikka edustaa niin suurta osaa, että sen ylläpitoon tarvitaan joku seppä. Työnkuva on sen verran tekninen, että ei paranisi työssä opetella hirveästi. Koulutus on aina eduksi, ja kala-alan koulutus myös.

Hatsinan kasvattamo on kiertovesilaitos.

– Täytetään isot altaat vedellä, ja laitetaan sama vesi pyörimään altaissa. Jos halutaan enemmän vettä pyörimään, käännetään pumppuun lisän kierroksia, Pöllänen selvensi laitoksen toimintaa.

– Käytämme samaa vettä ja puhdistamme sitä, vaikka meidän tuotanto nousee jonkun verran massallisesti. Rakennamme samalla sekä tulo- että poistoveden viimeisintä tekniikkaa olevat käsittelyjärjestelmät. Eli kuormitus ei kasva ja vedenkäyttö vähenee. Lietteen käsittelyä tehostetaan paljon, lupasi Hannelin.

Veden riittävyys ja käsittely kiinnosti useita. Hatsinan kalalaitoksella on vedenottolupa Ali-Sihvolan tilalta vuokrattuun patolähteeseen.

Riittääkö lähteestä vesi?

– Se on ympäristöluvassa, että meidän pitää seurata lähteen vedenpintaa ja -tuottoa. Siihen tulee jatkuva seuranta. Emme saa ylittää tiettyä määrää, Hannelin kertoi.

Pölläsen mukaan lähteen veden riittävyyteen ei ole tulossa muutoksia.

– Kalalaitos ei hävitä vettä mihinkään. Me lainaamme vettä ja palautamme sen samaan lasku-uomaan.

Finnforel on varautunut myös sähkökatkoksiin ja tulviin.

– Meillä on ennaltavarautumissuunnitelma, jossa kerromme viranomaiselle kaikki mahdolliset riskit. Niihin pitää olla reagointisuunnitelma. Meillä on omat generaattorit, jotka hoitavat koko laitoksen. Tulviminen on mahdollista nykyään. Siksi nostimme alkuperäistä rakennussuunnitelmaa puoli metriä ylöspäin, Hannelin taustoitti.

Pian alkavista rakennustöistä saattaa olla lähiasukkaille meluhaittaa.

– Tämä prosessi on ollut kohta käynnissä kuusi vuotta. Nyt olemme todella lähellä sitä hetkeä, milloin kaivuri tulee pihaan. Olemme tehneet jo valmistelevia toimenpiteitä, Pöllänen avasi aikataulua.

Rakentamisen aikana alueen liikenne lisääntyy.

– Näillä näkymin tammi–toukokuussa 2022 maansiirtotoiminta tulee olemaan sen verran mittava toimenpide, että se aiheuttaa lähinaapurustossa lisääntynyttä liikennettä. Maansiirtourakka saadaan tehtyä 1–2 kuukauden aikana. Urakoitsija käski kertomaan terveisiä, että jos on tarve ilmaiselle joutomaalle, nyt sitä saa, jatkoi Pöllänen.

Uusi halli paalutetaan.

– Hallin pohjan paaluttamisesta tulee pientä ääntä. Se tietysti vähentää maansiirtourakoinnin määrää, kertoi Pöllänen.

Onko paalutuksesta vaaraa lähialueen taloille?

– Ennen paalutuksen alkamista urakoitsija tulee laittamaan lähiasutukselle mittarit. Seuranta kuuluu urakoitsijan velvollisuuksiin, vastasi Hannelin.