Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Remontti sulkee Orimattilan seurakunnan Vanhan pappilan ensi kesänä

Orimattilan seurakunnalla ei toistaiseksi ole tarvetta harkita järeitä talouden tasapainottamiskeinoja, vaan talouden sopeuttamisessa auttaa luontainen poistuma.

Henkilöstön vähentämisen tarve lähivuosina on seurausta jäsenmäärän ja verotulojen laskusta. Henkilöstön määrän arvioidaan vuoteen 2024 mennessä vähentyvän jopa kymmenellä.

Seurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2022–24 esitelleen talouspäällikkö Jarkko Seppälän mukaan seurakunnan talous on haasteista huolimatta vakaalla pohjalla.

Seppälä valoikin uskoa tulevaan muistuttaen, että yleiset talousnäkymät ovat hyvät, minkä hän uskoi heijastuvan tuleviin verotuloihinkin.

Eläköitymisiä ja henkilövaihdoksia on seurakunnassa viime aikoina ollut paljon. Sama suuntaus jatkuu lähivuosina. Kun henkilöstöä vuonna 2020 oli yhteensä 39, ennakoidaan luvun vuonna 2024 olevan 29–35.

– Vielä ei ole tehty kaikkia päätöksiä siitä, mitkä virat täytetään ja mitkä jätetään täyttämättä. Henkilöstökuluihin on jätetty sen takia väljyyttä, Seppälä mainitsi.

Seurakunnalla on hyvä taloudellinen tilanne, yksi, kaksi tai kolmekin hienoisesti alijäämäistä vuotta hyvin kestetään.

Talouspäällikkö Jarkko Seppälä

Seurakunnassa mietitäänkin nyt työtehtävien uudelleen järjestelyjä, sillä suunnitelmallisen henkilöstöpolitiikan katsotaan tarjoavan mahdollisuuden myös toiminnan uudistamiseen.

Säästämällä toimintakuluissa ja erityisesti henkilöstökuluissa tavoitellaan sitä, että vuosittainen tilikauden ylijäämä kattaa myös lainan lyhennykset.

Investoinneista merkittävin on vuonna 1884 rakennetun Vanhan pappilan peruskorjaus, joka on tarkoitus aloittaa kesällä, nyt on meneillään suunnitteluvaihe. Noin kahden miljoonan euron remontti sulkee Vanhan pappilan kesäkuussa vuodeksi. 1990-luvulla edellisen kerran remontoidussa rakennuksessa ovat toimineet seurakunnan perhe- ja päiväkerhot, ja sitä on vuokrattu myös yksityistilaisuuksiin. Seppälä uskoi, että kerhoille löydetään korvaavat vuokratilat.

Vuotuisia poistoja on kasvatettu 150 000 euroa, tämä johtuu Seppälän mukaan siitä, että vanhojen investointien poistoajat ovat paikoin olleet kirkkohallituksen ohjeistuksia pidempiä. Talousarvio on tämän takia 70 000 euroa alijäämäinen, alijäämä katetaan edellisten tilikausien ylijäämästä.

– Seurakunnalla on hyvä taloudellinen tilanne, yksi, kaksi tai kolmekin hienoisesti alijäämäistä vuotta hyvin kestetään, Seppälä totesi viitaten henkilöstökuluista odotettavissa oleviin säästöihin.

Seppälä esitteli talousarvion viime töikseen, sillä hän siirtyy Hartolan kunnanjohtajaksi. Kirkkoherra Annakaisa Rantala summasikin, että seurakunnassa ollaan monien henkilövaihdosten takia uuden edessä. Toiminnan painotuksia on jouduttu puntaroimaan myös koronan takia, ja vuoden 2022 painopisteeksi onkin määritelty "Yhteys".

– Näkymä on hieman utuinen, mutta seurakunnan perusolemus ei muutu, haluamme olla kaikkia paikkakunnan ihmisiä varten, kirkkoherra painotti.

Tulevaa vuotta värittävät myös marraskuun seurakuntavaalit, joiden ehdokasasettelun Rantala soisi herättävän enemmän kiinnostusta, viimeksi 27:ää valtuustopaikkaa tavoitteli 37 ehdokasta.