Uusi Hollolan Kotiseutukirja alkaa sanoin: “Hollolan uusin 35. kotoseutukirja on tullu valmiiks eikä ihmetykselle meinannu tulla loppua. Ei sen takia, etteikö kirja taas ilmestys, vaan siks, et kirjoittajia meitil vaan riittää.”
Perjantaina 26.11. Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla julkistetussa Hollolan Kotiseutukirjassa on kahdeksantoista kirjoitusta kuvineen päivineen Hollolasta ja sen lähialueilta.
Kirjan julkaisijana toimii Hollolan Kotiseutuyhdistys ry. Toimittamisesta ovat vastanneet Anni Salila, Kaija Manninen, Kari Kaivola ja Juha Mattila. Kirjan on taittanut Jyrki Vattulainen.
– Haluan kiittää kaikkia kirjaan kirjoittaneita sekä kirjatoimikuntaa. Heikki Mantere on toiminut takapiruna, vaikka olikin nyt ensimmäinen vuosi, kun hän ei varsinaisesti toimittanut tätä kirjaa. Kaikki 34 aikaisempaa ovat Heikin ansiota, Kotiseutuyhdistyksen rahastonhoitaja Helena Tuominen kiitteli avauspuheessaan.
Kirjassa on runsaasti kuvia.
– Olemme tehneet uudella tavalla kirjaa. Heikki on ollut siinä tukema. Kuvia on museoista saatavilla ja ihmisten kamerat ovat erilaisia kuin ennen vanhaan. Kuvia saa helpolla paljon, niin sillä tavalla tämä on varmaankin luettavampi, kirjatoimikunnan Juha Mattila sanoi.
Kari Kaivola kävi julkaisutilaisuudessa läpi Hollolan Kotiseutukirjan sisältöä.
– Ensimmäisenä kirjoituksena on Hämeenkosken 8 kirkkoa. Viimeisten kaivausten mukaan niiden määrä on pikkuhiljaa lisääntynyt, ja lukumäärä on nykyään kahdeksan. Pauli Helén kuvaa tässä kirkkojen vaiheita. Ylinen Viipurintie kulki Kosken läpi ja sitä pitkin tuli kauppaa ja sotaa. Se on vaikuttanut myös näihin kirkkoihin.
– Juha Mattilan kirjoituksessa siirrytään ajankohtaiseen aiheeseen eli rokotuksiin, mutta ollaan 1800-luvulla. Tämä oli hiuksia nostattava kirjoitus, kun katsoi, millä tavalla rokotuksia tehtiin silloin. Se välineistö on hyvin kuvattu. Siinä muun muassa todetaan, että äidit ja isät eivät hennonneet antaa toista kertaa lapsiaan rokottaa, kun olivat nähneet, minkälaista rokottaminen on.
Helli Punkkinen vastasi Evakkotytön unesta.
– Tässä ollaan kahdella paikkakunnalla. Hollolasta siirrytään rajan taakse Kirnuun. Tässä on erittäin kaunis kuvaus unenomaisesta siirtymästä lapsuuden paikkakunnalle, Kaivola kertoi.