Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Artjärven urheilukentän ja pururadan kunnossapito on yhden miehen harteilla

Artjärveläisellä Taisto Siiralla ei ole vapaa-ajanvietto-ongelmia. Kesäisin riittää tekemistä urheilukentän kunnossapidossa ja talvisin luistelukentällä.

– Syyskesällä tuli laitettua kenttä kuntoon sen näköiseksi, että sitä kehtaa muillekin näyttää, Siira kertoo.

Jääkiekkokaukalo rakentui yhdessä toisen talkoolaisen kanssa ja kenttien jäädyttämisen Siira hoiti marraskuun lopussa.

Ilman Siiran vapaaehtoista talkootyötä kenttien kunnot olisivat oman onnensa nojassa.

– Käytännössä kaupungilta ei riitä työvoimaa urheilualueiden hoitotöihin. Urakoitsija kyllä hoitaa luistinratojen puhdistamisen edelleenkin, mutta kentät tarvitsevat koneen jäljiltä myös käsityötä pysyäkseen luistelukunnossa.

Siira odottaa monen muun hiihdosta nauttivan tavoin talven lumia. Harmistusta aiheuttaa kuitenkin se, että määrärahat kolmen kilometrin valaistun metsälatureitin raivaamiselle jäädytettiin tänä vuonna.

Syyskesällä tuli laitettua kenttä kuntoon sen näköiseksi, että sitä kehtaa muillekin näyttää.

Taisto Siira

– Latureitin pohjaa oli tarkoitus tasoittaa koneellisesti ja valaistusta piti uusia. Määrärahat kunnostustöille oli olemassa, mutta ehkäpä kaupungintalolla haluttiin kikkailla tilinpäätöstä nätimmäksi, kun rahat jätettiin käyttämättä, pohtii Artjärven kunnalla ja myöhemmin Orimattilan kaupungilla yhteensä 27 vuotta töissä ollut Siira.

Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, kuka tekee ja hoitaa tulevan talven ladut. Aiemmin Siira hoiti latujen tekemisen ja sai siitä kaupungilta korvauksen. Viimeiseen kolmeen vuoteen hän ei ole tehnyt enää latuja, mutta tälle vuodelle tarjottiin pestiä.

– Luvattiin kelkkakin kaupungilta latujen tekemiseen, mutta kaupunki vaatii nykyisin y-tunnuksen korvauksen maksamiseen, eikä minulla eläkeläisenä ole mitään haluja ryhtyä yrittäjäksi.

– Ehkä teen suksilla ladun tuonne metsään ja hiihdän siellä itsekseni, Siira nauraa.

– Tykkään kuitenkin myös vapaan hiihtotavasta ja siihen tarvittaisiin latupohjaa.

Tulevien latujen hoitoa vaikeuttaa viime talven takaisku, kun kaksi latuhöylää katosi säilytyspaikastaan.

– Höylät vietiin ja pyry peitti jäljet, Siira harmittelee.

Taisto Siira ei halua nostaa suurempaa meteliä omasta talkootyöstään.

– Otan tämän kuitenkin vähän siltä kannalta, että oma peruskunto ja kestävyys pysyy hyvänä, kun vähän rehkii välillä. Talkootyölle en halua laskea tunteja, onhan se kuitenkin terveellistä harrastaa jotain.

Kolmeen urheiluseuraan kuuluva Siira on harrastanut koko ikänsä urheilua monipuolisesti, osittain myös kilpailumielessä.

– Lajikirjo on aika laaja. Kirkkovenesoutua, yleisurheilua, suunnistusta, ampumahiihtoa ja -suunnistusta sekä -juoksuakin.

Siira on menestynyt puoliksi tietämättään myös MM-kisoissa.

– Lahdessa ja Orimattilassa oli vuonna 2007 ampumasuunnistuksen MM-kisat. En huomannut etukäteen, että 55-sarja, johon osallistuin, olikin MM-sarja. Sijoituin siinä neljänneksi, minkä ansiosta Artjärven Ahjo ja Artjärven kunta palkitsi minut silloin vuoden parhaana urheilijana, Taisto Siira kertoo.