Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulu tuli etuajassa Kivijärven kouluun

– Meille tuli joulu etukäteen! iloitsi Kivijärven koulun opettaja Aleksi Henttonen, kun kyläläisten junailema puutavaralahjoitus kurvasi koulun pihalle maanantaina.

Autoista purettiin yhdessä oppilaiden kanssa lautatavaraa, vaneria ja muita puukäsityössä tarvittavia tarvikkeita. Lahjoituksen olivat organisoineet aktiiviset kyläläiset.

Lahjoitus tuli tarpeeseen, sillä määrärahojen niukkuuden vuoksi koululla on ollut pulaa puukäsitöissä tarvittavista materiaaleista.

– Lahjoitus mahdollistaa meille erilaisten töiden valmistamisen, ei tarvitse suunnitella töitä sen mukaan, mihin materiaalit juuri ja juuri riittävät. Saamme tätä kautta paljon monipuolisempia projekteja tehtyä, kertoi kolmos- ja nelosluokkia opettava Henttonen. Hän kiitteli kyläläisten jo aiemmin ojentaneen auttavan kätensä, kun koulu sai projektioppimisen viikolla kyläläisten tuella tarpeet taideteosten tekemiseen Pyhäntaantien varteen.

– Kylän ja vanhempien panos koulun eteen on ollut uskomattoman hieno! Se osoittaa kylän sitoutumista. Uskon, että kaikilla olisi vielä halua jatkaa koulua täällä.

Puuhamiehien joukossa olleen Pasi Nihtilän mukaan koulun puutavaran puute on ollut tiedossa, esimerkiksi jouluisia puutöitä ei sen takia voitu tehdä, jopa hiomapaperia on ollut niin heikosti, ettei töitä ole pystynyt hiomaan. Tilanteeseen on vaikuttanut rakennustarvikkeiden hinnannousu.

Suomalainen sisu on sellainen, että periksi ei anneta niin kauan kuin henki pihisee.

Kyläaktiivi Pasi Nihtilä

– Kuulimme, että koulun puutavara on loppunut, kun on niin pieni budjetti. Yksi isä oli jopa laittanut lapselle mukaan repullisen hiomapaperia.

Kyläläisten keskusteluryhmässä yhdessä pohdittiin, miten asiaan voitaisiin reagoida. Muutama ilmoitti voivansa lahjoittaa omista varastoistaan ylimääräistä puutavaraa ja muita tarvikkeita. Yhteyttä otettiin myös puualan toimijoihin, ja ilahduttavasti lahjoittajiksi saatiin myös Versowood, Salpavaneri, Heinolan Levy ja Lista, RTV sekä Puusepänliike E. Heinonen.

Koulun lakkautusta vastaan taistelleet kyläläiset näkevät kaupungin toiminnassa tarkoituksellisuutta.

– Tuntuu, että koulu on määrärahojen suhteen saattohoidossa.

Periksi ei kuitenkaan ole vielä annettu, vaan kaupungin laiminlyöntejä yritetään korjata talkoohengellä. Taideprojektin ohella koululle on käyty myös vetämässä hiihtolatuja kyläläisten voimin.

Periksi ei aiota Nihtilän mukaan antaa.

– Suomalainen sisu on sellainen, että periksi ei anneta niin kauan kuin henki pihisee.

– Koulu on meidän kylän sielu, muuta palvelua täällä ei oikeastaan ole.