Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sirkku Rainion uusi kirja kertoo orimattilalaisten sankarivainajien kohtalot

Niinikoskelta lähtöisin olevalla Sirkku Rainiolla on tapana kulkea usein Orimattilan ja Kuivannon sankarihautausmailla.

– Pysähdyn aina jonkun sankarihaudan kohdalla miettimään miesten kohtaloita. Erään mallusjokelaisen sankarivainajan haudalla kysyn aina mielessäni, mitä siellä Karjalan kylissä tapahtui, Sirkku Rainio kertoo.

Vastaus löytyy Rainion viime perjantaina julkistamasta kirjasta Orimattilan sankarivainajat.

Sotahistoriasta aiemminkin kirjoja kirjoittanut Sirkku Rainio on tehnyt mittavan työn viimeisten kuuden vuoden aikana tutkiessaan Orimattilan sankarivainajien kohtaloita.

Tuore omakustanne sisältää jokaisen 347 Orimattilan sankarihautoihin haudatun tai kentälle jääneinä siunatun sankarivainajan kohtalot. Orimattilan kirkon sankarihautausmaalla on 295 sankarihautaa, Kuivannon sankarihaudoissa lepää 41 ja perhehaudoissa 11 sankarivainajaa.

– Tutkimukseni ulkopuolelle ovat jääneet ne orimattilalaiset sankarivainajat, jotka on haudattu ulkoseurakuntiin.

Orimattilan sankarivainajat -kirjassa Suomea puolustaneet orimattilalaissotilaat on esitelty sodan kulkua seuraten sillä rintamalohkolla, missä he kaatuivat, haavoittuivat kuolettavasti, katosivat tai jäivät vihollisen vangiksi.

– Lähteenä olen käyttänyt pääosin kansallisarkistoon tallennettuja asiakirjoja.

Talvisodan synkin vaihe orimattilalaisittain osui helmikuun lopulle vuonna 1940 Keski-Kannaksella, Salmenkaidassa, missä Orimattilassa koottu JR 6:n II Pataljoona menetti 12 vuorokauden aikana 30 miestä.

– Jatkosodassa, heti sodan alussa, vielä puolustusvaiheen aikana kaatui tai katosi kuukauden aikana 26 Orimattilan miestä. Paikka oli Häsälä, aivan maamme kaakkoisella rajalla, missä Orimattilassa koottu Jalkaväkirykmentti 46:n II Pataljoona torjui vihollisen maahantunkeutumisyritykset maksaen siitä kovan hinnan, Rainio kertoo.

Kummassakin sodassa keskeisenä sotanäyttämönä oli Karjalankannas. Talvisodassa orimattilalaisia kaatui myös Laatokan koillispuolella ja Kollaan rintamalla sekä myös Suomussalmen ja Sallan suunnalla.

– Oma lukunsa on sitten kesän 1944 vetäytyminen. Pelkästään Karjalankannaksella kaatui tai katosi 51 orimattilalaista kymmenen viikon aikana 9. kesäkuuta lähtien.

Orimattilan sankarihaudoista 50 on tyhjiä. Niiden muistolaatat kunnioittavat niitä orimattilalaisia sotilaita, joiden ruumis jäi kentälle tai jotka katosivat, hukkuivat tai kuolivat Neuvostoliiton sotavankeudessa.

– Lukuun sisältyy myös kolme muualle haudattua sotilasta, joille muistolaatta on pystytetty myös Orimattilaan.

Sirkku Rainio varoitti kirjanjulkistamistilaisuuteen Orimattilan taidemuseolle osallistuneita, ettei Orimattilan sankarivainajat -kirja sovellu iltalukemiseksi.

– Mielestäni muistaminen on kunnioittamista, ja me voimme tehdä sitä usealla tavalla. Minun tapani oli kirjoittaa tämä kirja, Sirkku Rainio toteaa.

Kirjaa on saatavilla käteismaksulla Orimattilan Sanomien toimituksesta tai tilaamalla tekijältä sirkku.rainio@gmail.com .