4
Hollolan uusi sote-keskus tuli maksamaan 14,1 miljoonaa euroa ja avautuu asiakkaille 3. tammikuuta. Marjaana Kontu
Katso isompi kuvaOpastukseen on tiloissa kiinnitetty erityistä huomiota. Sisääntuloaulan kerroskartta kertoo, missä mikäkin palvelu sijaitsee. .
Katso isompi kuvaOpastukseen on tiloissa kiinnitetty erityistä huomiota. Sisääntuloaulan kerroskartta kertoo, missä mikäkin palvelu sijaitsee. Marjaana Kontu
Katso isompi kuvaSuun terveydenhuollon uusia tiloja esitteli mediaväelle tilosaluejohtaja Teija Niiranen (vas.). Marjaana Kontu
Hollolan uusi sote-keskus on valmiina ottamaan vastaa ensimmäiset asiakkaat vuodenvaihteen jälkeen 3. tammikuuta.
Taloa luonnehditaan tilaihmeeksi, josta monipuoliset perustason sosiaali- ja terveyspalvelut löytyvät saman katon alta, kolmesta kerroksesta.
Asiakkaalle uutta on tilojen ohella se, että hän saa jatkossa oman hoitotiimin, minkä luvataan nopeuttavan avun saantia.
Uusi sote-keskus on vanhaa pienempi, mutta neliöt ovat tehokäytössä muun muassa niin, ettei suuria aula- tai odotustiloja juuri ole. Tiloihin on saatu mahdutettua myös aiemmin hajasijoitetut sosiaalipalvelut.
– Tilat on pyritty sijoittamaan niin, että toisiaan eniten tukevat toiminnot ovat fyysisesti lähekkäin ja asiakkaan ohjautuminen tiloissa mahdollisimman helppoa, summaa hallinnollinen asiantuntijaylilääkäri Petteri Jyrkinen.
Avosairaanhoidon vastaanotot sijaitsevat sote-keskuksen toisessa kerroksessa. Avosairaanhoidossa on kolme tiimiä, jotka kaikki hoitavat sekä pitkäaikaissairauksia että kiirevastaanottoja ja joista jokaiselle asukkaalle nimetään omansa.
Samalla käynnillä voidaan ottaa röntgenkuvat, tehdä jatkotoimenpiteet ja suuhygienistin toimenpiteet.
Suun terveydenhuollon tulosaluejohtaja Teija Niiranen
Avosairaanhoidon tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen kiittelee tilojen monimuotoisuutta ja soveltuvuutta tiimityöhön. Tiimimallin etu hänestä on, että asiakkaan ongelmaan löytyy heti paras apu, ilman pompottelua.
– Tiimissä on lääkärin ja sairaanhoitajan lisäksi myös farmaseutti, fysioterapeutti sekä sosiaalihuollon ja suun terveyden ammattilaisia.
Uusia mahdollisuuksia tuo Kuosmasesta myös joulukuussa avattava digiklinikka, jonka kautta voi kaikkina aikoina etänä chattailla eli keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa. Myös laboratorio- ja kuvantamispalvelut siirtyvät uusiin tiloihin
Salpakankaan sote-keskuksen röntgen on paraikaa kiinni kuvauslaitteen siirron vuoksi, se avautuu 3. tammikuuta uusissa tiloissa. Asiakkaita palvelevat sillä välin alueen muut kuvantamisen yksiköt.
Suun terveydenhoidossa siirrytään helmikuussa joustavan klinikan -malliin, mikä tarkoittaa, että asiakas saa yhdellä käynnillä enemmän palveluja.
– Samalla käynnillä voidaan ottaa röntgenkuvat, tehdä jatkotoimenpiteet ja suuhygienistin toimenpiteet. Se vie vähän pidempään kuin kymmenen minuuttia, mutta asiakkaat ovat muualla oikein mielellään tähän lähteneet, kertoo suun terveydenhuollon tulosaluejohtaja Teija Niiranen. Hammashoitoon pääsyn luvataan nopeutuvan ja hoitojaksojen lyhentyvän.
Sote-keskuksesta saa jatkossa myös perhe- ja sosiaalipalvelut, kuten raskaana olevien ja lasten neuvolapalvelut. Myös alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalvelut sekä lastensuojelun palvelut löytyvät talosta, samoin aikuisten kuntoutus-, mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä muistihoitajan vastaanotto.
Salpakankaan neuvolapalvelut ovat muuton takia kiinni keskiviikosta 29. joulukuuta tammikuun 3. päivään saakka.
Uudet tilat valmistuivat aikataulussa marraskuun lopussa, noin puoli miljoonaa euroa budjetoitua edullisemmin eli 14,1 miljoonalla eurolla. Uudisrakennus nousi vanhan terveysaseman naapuriin, Terveystie 2:een, ja sinne pääsee helposti niin bussilla, pyörällä kuin autollakin.
Sote-keskuksessa työskentelee 150 henkilöä ja asiakaskäyntien määrän arvioidaan nousevan 700:aan päivässä.
Asiakkaille tulee kaksi ilmoittautumisautomaattia, palvelupisteistä löytyy induktiosilmukat ja opasteista myös pistekirjoitusta.
Rakennus on varustettu aurinkopaneelein, uusinta tekniikkaa ovat kattosäteilijät, joilla voidaan sekä lämmittää että viilentää tiloja. Sähköautoille on 38 hidasta ja kuusi puolinopeaa latauspistettä, ja latauspisteitä löytyy myös sähköpyörille.