Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elvytystaidot haltuun Nastolan SPR:n ensiapuryhmässä

Maassa makaa tiedoton ihminen. Auto matkustajineen on ajanut penkkaan. Seuralainen alkaa ruokaillessa yskiä tikahtuakseen.

Miten toimit?

Hätätilanne voi osua kohdalle yllättäen, ja silloin pitäisi tarttua toimeen eikä panikoida. Jos elvytystaidot eivät ole hallussa, voi hakeutua SPR:n maksuttomaan ensiapuryhmään, jollainen toimii myös Nastolassa.

Ensiapuryhmä harjoittelee joka toinen viikko keskiviikkoisin vanhalla kunnantalolla, ja uudet jäsenet ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Seuraavan kerran kokoonnutaan 19. tammikuuta kello 18.

– Ihan voi lampsia suoraan paikalle. Muita vaatimuksia ei ole kuin että haluaa auttaa, summaa SPR:n Nastolan osaston puheenjohtaja Taru Leskinen.

Toiminnassa on etua avoimuudesta ja kyvystä kohdata erilaisia ihmisiä.

Helpompaa on lyödä kädet ihmisen rintakehälle, jos olet sitä harjoitellut.

SPR:n Nastolan osaston puheenjohtaja Taru Leskinen

– Fyysistä kuntoa tarvitaan myös. Elvyttäminen on yllättävän rankkaa.

Ryhmässä on niin miehiä kuin naisiakin, iältään he ovat noin 30–70-vuotiaita. Ryhmään kuuluu seitsemän aktiivista päivystäjää, joilla on valmius lähteä paikalle, jos esimerkiksi vapaaehtoiseen pelastuspalvelutoimintaan tarvitaan apuvoimia. Myös lapset ovat tervetulleita mukaan vanhempien kanssa.

– Sillä lailla harrastus on monella lähtenytkin.

Leskinen muistuttaa, että jokaisen velvollisuus on hätätilanteessa auttaa, siksi ensiaputaidot ovat kullanarvoisia.

– Käymme läpi esimerkiksi tajuttoman ensiapua, suuria verenvuotoja ja erilaisia sairauskohtauksia.

Näin koronan jyllätessä käytössä on paineluelvytys, myös sydäniskurin käyttö tulee tutuksi. Elvytystä treenataan nuken avulla. Se kaikkein tärkein taito hänestä on, että osaa soittaa 112:een.

– Hätäkeskus kyllä neuvoo maallikkoa. Mutta helpompaa on lyödä kädet ihmisen rintakehälle, jos olet sitä harjoitellut.

Suomalaisten auttamishalusta hän on hieman huolissaan.

– Tänä päivänä ihmiset ovat niin välinpitämättömiä, että he kävelevät vain avuntarvitsijan ohi. Sammuneellekin on apu soitettava, hän painottaa.

Ensiaputaitojen opettelun ohessa harrastuksen kautta voi päästä mukaan viranomaisia auttavan vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaan, jossa tulevat tutuksi myös radiopuhelimen käyttö ja ketjussa etsintä. Kadonneen etsintähälytyksiä tulee vuosittain.

SPR:n ryhmä päivystää myös erilaisissa yleisötapahtumissa. Ennen päivystystehtäviin pääsyä on suoritettava vaaditut kurssit.

Paineensietokykyä toiminnassa tarvitaan, mutta tukeakin on saatavilla henkisesti raskaiden auttamistilanteiden jälkeen.

– Aina keikan jälkeen keskustellaan ja käydään läpi tuntoja. Jos on jotain isompaa, saamme tarvittaessa keskustoimiston kautta psykologin pitämään purkua tilanteesta. SPR:n vapaaehtoisia sitoo vaitiolovelvollisuus.

Leskisestä toiminta on antoisaa.

– Eihän tästä vapaaehtoinen saa kuin kiitoksen, mutta se on niin iso, että sillä jaksaa!

Mieleen ovat jääneet erityisesti tilanteet, joissa on autettu tulipalon uhreja.

– Kun käydään ostamassa vaatteita, perushygieniatarvikkeet, lakanat ja pyyhkeet, se on niin konkreettinen apu, kun ihmiseltä on kaikki palanut. Siinä tilanteessa läsnä oleminen on suurin juttu.