Vapaata pääsee jo sivakoimaan Orimattilassa

Innokkaimmat hiihtäjät ovat jo jonkin aikaa päässeet sivakoimaan urheilukentän ladulla Jymylinnassa.

Urheilukentän tuntumassa vapaan tyylin latua on noin kilometrin verran. Myös Ämmäntöyräällä on latupohjien tamppaus hyvässä vauhdissa ja vapaalla tyylillä pääsee jo etenemään. Lunta ei kuitenkaan vielä maanantaihin mennessä ollut riittävästi, jotta myös perinteisen latujen tekoon olisi latukoneella päästy.

– Pikku hiljaa ladut valmistuvat, mutta lunta kaivataan vielä lisää, kertoo liikuntapaikkojen hoitaja Juho Laitinen.

Hiihtäjien kannattaa siis suunnata Jymylinnanmäelle.

– Urheilukentällä pääsee kaikista parhaiten hiihtämään vapaata, perinteisen latua ei vielä näille lumille saa. Hiihtäjät näyttävät siihen kuitenkin perinteisen ladunkin tehneen.

Vaikka lunta näyttäisi maallikon silmin olevan, se ei koneelle riitä.

 Ensimmäisenä saadaan käyttöön pururata ja Ämmäntöyrään hiihtokeskus. Lenkkeilymaastossa pärjätään vähemmälläkin lumella.

Liikuntapaikkojen hoitaja Juho Laitinen

Laitinen uumoilee, että vasta tälle viikolle ennustettujen uusien lumisateiden jälkeen päästään tekemään lisää latuja.

– Perinteisen latu vaatisi vielä 10–15 senttiä lisää lunta.

Hiihtoladut ovat lumitalvina Orimattilassa kovassa käytössä.

– Se on suosituin talviliikuntamuoto. Latumajan reitti on ylivoimaisesti suosituin ja toinen on Myllyn lenkki. Pari vuotta siten huipputalvena Latumajalla oli yli 8 000 kävijää. Mutta Latumajan reittikin vaatii lunta reippaasti, koska se on peltolatu, ja osa pelloista on kynnetty.

Myös kyliin on tarkoitus entiseen tapaan tehdä latuja, niitä on tulossa muun muassa Mallusjoelle, Luhtikylään, Artjärvelle ja Pennalaan.

Korona-ajan lieveilmiö on se, että varusteita voi olla vaikea kaupoista löytää. Juho Laitinen kertoo itse turhaan etsineensä uusia monoja.

– Missään kaupassa niitä ei ole.

Luistelujäitä Orimattilassa on tarjolla, jäätilanteen voi tarkistaa liikuntapalveluiden sivuilta Fluent Outdoors -palvelusta.

Tavoitteena on, että myös suosittu jäärata Mallusjärvellä saataisiin taas käyttöön.

– Se on työn alla, lupaili viime viikolla liikuntapaikkamestari Ville Erola, asian pitäisi selvitä tällä viikolla. Työkoneiden liikkumiseen jäällä liittyy öljyvuodon riski, joten ely-keskuksen kanta asiaan halutaan ensin varmistaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut