Vääksyläisen kirjailijan esikoisdekkarissa sukelletaan Lahden huumerikollisuuteen

"Lastenkirjoja kirjoitin, kun lapset olivat pieniä. Kun he tulivat teini-ikään, kirjoitin nuorten romaaneja. Siirryin heidän mukanaan samaan ikäluokkaan. Nyt, kun he ovat lähes aikuisia, siirryin aikuisten tuotantoon", Marja Aho avaa laajennustaan rikosromaanien pariin. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Marja Aho on Vääksyssä asuva kirjailija ja kuvittaja, jonka aiempaan tuotantoon kuuluu useita lasten- ja nuortenkirjoja. Nyt Aho on loikannut dekkarien pariin lokakuussa julkaistulla rikosromaanilla Neidonkorento, joka aloittaa dekkarisarjan.

– Minulla on aina ollut takaraivossa ajatus, että joskus olisi kiva kirjoittaa dekkari. Lapsena aloin lukea Agatha Christien kirjoja, ja luin koko tuotannon. Tykkään muutenkin dekkareista, joten se tuli luonnostaan, Aho kommentoi aluevaltausta rikosromaanien pariin.

– Lastenkirjoja kirjoitin, kun lapset olivat pieniä. Kun he tulivat teini-ikään, kirjoitin nuorten romaaneja. Nyt, kun he ovat lähes aikuisia, siirryin aikuisten tuotantoon, kahden lapsen äiti kertoo.

Neidonkorennon päähenkilö on keski-ikäinen komisario Simo Sund, joka palaa synnyinseudulleen Lahteen ja saa ratkottavakseen nuoren tytön kuoleman. Perehtyessään tutkintaan Sund huomaa, että kaupunki velloo huumekohussa ja laittomat päihteet ovat osa myös alaikäisten arkipäivää.

Paine kuolemantapauksen selvittämiseksi ja huumerikollisuuden vähentämiseksi raastaa Sundin hermoja.

– Haluan, että kirja on viihdyttävä, mutta siellä on taustalla syvempikin aihe. Tämä sijoittuu Lahteen, ja huumeet ovat olleet Lahdessa ikuisuuskysymys. Varsinkin viimevuosina huumausainerikoksia on kirjattu ennätysmääriä. Huumausaineita käyttävät nyt yleisemmin myös tosi nuoret. Halusin tuoda esille Lahden pahaa tilannetta, Aho avaa kirjan teeman valintaa.

Haluan, että kirja on viihdyttävä, mutta siellä on taustalla syvempikin aihe.

Kirjailija-kuvittaja Marja Aho

Kirjailijan aikomuksena on käsitellä jokaisessa rikosromaanissa jotakin vakavaa ja ajankohtaista ongelmaa.

– Miten ongelma vaikuttaa yksittäisen ihmisen elämään? Jos puhutaan huumeista, ja aihe ei ole tullut lähelle, sitä pitää vain yleisenä puheenaiheena. Ei ehkä pysähdytä miettimään, että miten se voi vaikuttaa jonkun yksittäisen ihmisen elämään. Kirjassa haluan, että tilannetta katsotaan juuri yhden henkilön silmin, jotta se koskettaisi lähemmin lukijaa.

Päähenkilö Sund on jäyhä mutta osaava.

– Ei mikään sosiaalinen supliikkimies, vaan semmoinen erakko. Hän on aikaansaava ja pätevä työssään, mutta hyvin vetäytyvä ja pidättyvä, Aho kuvailee.

– Järvet ja veneily ovat hänelle kaikki kaikessa. Hänen oma vene on oleellinen osa koko dekkarisarjaa. Sund käy veneilemässä Vesijärvellä ja Päijänteellä aina kun töiltään ehtii.

Joskus dekkarien päähenkilöt perustuvat esimerkiksi oikeaan poliisiin. Sundin kohdalla kyse on monen eri henkilön sekoituksesta.

– Ainahan henkilöihin tarttuu oikeista ihmisistä joitakin piirteitä ja ominaisuuksia. Kyllä tuossakin on jotain lähipiirin henkilöistä, kirjailija nauraa.

Ahon dekkarisarjan seuraavan osan tapahtumat sijoittuvat pääosin Enonsaareen. Kolmas osa puolestaan keskittyy Vääksyyn. Seuraavan dekkarin ensimmäinen versio on jo valmis, ja sen on tarkoitus ilmestyä keväällä 2023. Tämän vuoden huhtikuussa Aholta ilmestyy uusi lastenromaani.

Kommentoi