Pukkila sai uuden kunnanjohtajan – "On tärkeää saada kasvot kaikille ja kaikkien ääni kuulluksi"

Hollolalainen Katarina Helander on aloittanut vuoden alussa Pukkilan kunnanjohtajana. ”Pukkila on sopivan kokoinen kunta nopeaan päätöksentekoon”, hän toteaa. Soili Kaivosoja

Soili Kaivosoja

– Tuntuu kuin olisi alkanut erityisen pitkä maraton. Näköpiirissä ei ole vielä edes ensimmäistä levähdyspaikkaa, mutta kyllä se juomapiste jo siellä häämöttää, naurahtaa vuodenvaihteessa Pukkilan kunnanjohtajana aloittanut Katarina Helander, kun häneltä kysyy urheilutermillä, miltä nyt tuntuu.

– Tämä alku on valtavaa tietotulvaa, jossa oma kovalevy täyttyy ja raksuttaa jatkuvasti päästäkseen mahdollisimman hyvin jyvälle kaikista osa-alueista.

Suomen Farmasialiiton toiminnanjohtajaksi siirtynyt entinen kunnanjohtaja Juha Rehula saa Helanderilta vilpittömät kiitokset hyvästä ja matalan kynnyksen tiedonsiirrosta.

– Rehula käytti hienosti omaa aikaansa perehdyttämiseeni hyvinkin lyhyellä aikajänteellä.

Ensimmäinen työviikko on ehtinyt yllättää Helanderin lähes joka päivä.

– Tiesin, että tämä on generalisti tehtäväkenttä, mutta se on yllättänyt, millaisia asioita pienessä kunnassa osuu myös kunnanjohtajan kommentoitavaksi, arvioitavaksi ja edistettäväksi.

Meidän purje­laivassamme kurssia voidaan kääntää ketterämmin kuin isossa jätti­risteilijässä.

Kunnanjohtaja Katarina Helander

– Samat tehtävät meillä on kuin isoilla kunnilla ja kaupungeilla, tekijäjoukko on vain huomattavasti pienempi.

Kunnan talouslukuihin Helander on ehtinyt perehtyä vain silmämääräisesti.

– Työ lähtee siitä, että käytän aikaani näin alussa henkilöstöön ja päättäjiin. Itselleni tärkeiden avainhenkilöiden kanssa käytävistä keskusteluista tulen saamaan pintaraapaisua syvempää tietoa syy-seuraus-suhteista sekä tulevaisuuden ajatuksista ja tilannekatsauksesta. Niiden avulla pystyn muodostamaan paremmin kokonaiskuvaa siitä, mitä minkäkin luvun ja ajatuksen takana on.

Yhteistyö on lähtenyt luontevasti ja nopeasti liikkeelle.

– Pukkila on ottanut ihanasti vastaan. Minua on käyty jo tervehtimässä ja esittäytymässä. On tärkeää saada kasvot kaikille ja kaikkien ääni kuulluksi. Lyhyessä ajassa on löytynytkin välittömät tavat viestiä ja kommunikoida.

Pukkilan vahvuuksina Helander näkee pienen organisaation ja pienen päättäjäkunnan mahdollistamat edut.

– Pystymme aika nopeastikin halutessamme edistämään päätöksentekoa ja muutoksia. Meidän purjelaivassamme kurssia voidaan kääntää ketterämmin kuin isossa jättiristeilijässä.

Kunnan heikkouksina Helander näkee pienten, kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puutteen.

– Asuntopuolella tarvitsemme kriittistä tarkastelua. Kuntaan on saatava nuorta väkeä, perheen perustamista harkitsevia sekä mahdollisesti etätyötä tekeviä asukkaita.

– Vahvaa, viestintävetoista toimintatapaa täytyy kehittää myös todella paljon, Helander pohtii.

– Prioriteettien kärkilistalla on kuitenkin tällä hetkellä sote-palvelukysymykset sekä tuleva hyvinvointialue, jota tulee seurata ja edistää hyvin tiiviisti.

Hollolassa nykyisin asuvalla Katarina Helanderilla on vankka kokemus yrityselämästä. Yrityspuolella hän on pyörittänyt palkkajohtajana tuplasti Pukkilan kuntaa suurempaa kokonaisuutta ja yrittäjänä tottunut vastaamaan yrityksen kaikista osa-alueista.

– Lasken vahvuuksiini nopean ratkaisukyvyn erilaisiin haasteisiin ja äkillisiin muutostilanteisiin sekä päätöksentekokyvyn, nopean tilannearvioinnin ja kokonaisuuden hahmottaminen. Kun on ikänsä toiminut henkilöstöjohtajana, on syntynyt aika hyvä näppituntuma, miten henkilöstön tyytyväisyyttä ja työhyvinvointia edistetään. Se heijastuu suoraan myös kuntalaisten palveluihin ja tyytyväisyyteen.

Katarina Helanderilla on toive, että hän omalta osaltaan pystyisi mahdollistamaan, että Pukkilasta tulisi uudella tavalla ajatteleva sekä askeleen edellä oleva kunta.

– Haasteet ovat kaikkialla taajamien ulkopuolella olevissa kunnissa Suomessa samankaltaiset – ikääntyvä väestö, laskevat verotulot sekä vähenevä yritys- ja asukaspohja. On lähdettävä hakemaan uudenlaisia ja erilaisia lähestymistapoja ja ratkaisuja. Niissä meillä ei ole mitään hävittävää, mutta meillä voi olla paljon voitettavaa, Helander korostaa.

Uudesta, kuormittavasta tilanteesta huolimatta uusi kunnanjohtaja lupaa pitää kiinni myös vapaa-ajastaan.

Helanderin perheeseen kuuluu kaksi tytärtä ja kaksi koiraa, joiden lisäksi Helanderille ovat tärkeitä läheiset ystävät.

– Oma jaksaminen ja voimavarat heijastuvat ehdottomasti työkuvan hyvään hoitamiseen. Saan voimaa perheen ja ystävien lisäksi myös musiikista, muun muassa Lahden Gospelkuorossa laulava Katarina Helander toteaa.

Kommentoi