Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orimattilan tubettava pastori soittaa myös kitaraa

Mistä tietää, että seurakuntapastori Johan Savola on toista työviikkoaan Orimattilassa? Hän laittaa tunnollisesti parkkikiekon terveysaseman parkkipaikalla mennessään suorittamaan työtehtävää terveyskeskukseen.

– Kyllä minulle edellisessäkin paikassa asiasta huomauteltiin, mutta parkkikiekon käyttö on niin vakiintunut tapa Turussa, että se tulee laitettua melkein huomaamatta, Savola naurahtaa.

Savolan viransijaisuus Orimattilan seurakunnassa kestää toukokuun loppuun. Kilometrejä Turussa asuvalle pastorille tulee sijaisuuden aikana kertymään melkoisesti. Toisaalta epäsäännöllinen työ ja leirit mahdollistavat sen, että ihan joka päivä ei Turun ja Orimattilan väliä tarvitse ratin takaa katsoa.

38-vuotiaan Savolan sydän on lähetystyön lisäksi kallellaan nuoriso- ja rippikoulutyöhön.

– Olen joskus aiemminkin sanonut, että nuorisotyö pitää minut itsenikin nuorena.

Haastatteluviikolla Savolan kalenterissa olikin jo merkinnät Lappiin talvilomalla suuntaavien leiririppikoululaisten ensitapaamisesta sekä nuorten illasta, joka toteutettiin pandemiatilanteesta johtuen kävelynä.

Suoraa vastausta siihen, miten nuoria saisi sitoutumaan seurakunnan toimintaan entistä enemmän, on vaikea löytää.

– Kyllä kirkkohallituksessakin on mietitty tätä asiaa, mutta yhtä ratkaisua ei ole löydetty.

– Paikallistasolla se voisi parhaiten onnistua kohtaamisten kautta. Olenkin pohtinut, että Youtubeen tekemäni videot voisivat helpottaa seurakuntalaisten kohtaamisissa.

Videoissaan Savola muun muassa lukee Raamattua, soittaa kitaraa ja pohtii seurakunnan toimintaa. Uusimmassa videossaan hän haastatteli itse itseään Orimattilaan tulostaan.

Teologian maisteriksi Helsingin Yliopistossa opiskellut Johan Savola on vihitty papiksi tuomiosunnuntaina vuonna 2013. Sen jälkeen hän on toiminut pappina muun muassa kotiseurakunnassaan Kaarinassa, Raumalla, Tuusulassa, Sipoossa, Lohjalla ja Orivedellä.

Miltä sitten useammalla paikkakunnalla toimiminen on tuntunut?

– Siinä on puolensa ja puolensa. Tykkään kohdata uusia ihmisiä, joka on hyvä puoli. Useammassa paikassa työskenteleminen altistaa myös erilaisille tavoille tehdä töitä.

Savola siteeraa vielä Raamattua.

– Jeesuskin teki havainnon, ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan.

– Olisi kuitenkin hienoa jossain vaiheessa saada vakituinen työ, jossa pääsisi myös näkemään oman työnsä hedelmät, Savola toteaa.

Opiskellessaan teologiaa, Savola päätti valita pääaineekseen uskonnonfilosofian, koska sen kautta hän pääsi syventymään kysymykseen, joka häntä askarrutti: onko jumalauskolle järkeviä perusteita.

– Huomasin, että on. Se ei välttämättä avaudu lukemalla Raamattua. Aukottomia todisteita ei asialle ole, mutta kylläkin viitteitä Jumalan olemassaolon mahdollisuuteen on havaittavissa. Sen kautta Raamatun lukeminen avautuu uudella tavalla.

Vapaa-aikana Savola harrastaa videoiden teon lisäksi kitaransoittoa, jota hyödyntää myös työssään.

– Sen lisäksi mielenkiinnon kohteenani on tieteissarja Star Trek.

Savolan Yotube-kanavalta Kita-Risti löytyy lisäksi yllättävä paljastus. Johan Savola on esiintynyt takavuosina useamman kerran papin roolissa kotimaisessa tv-sarjassa Salatut elämät.

Nykyisin Savolan ei tarvitse esiintyä roolin takana.

– Viime sunnuntaina olin jo toista kertaa toimittamassa jumalanpalvelusta Orimattilan kirkossa, Savola kertoo.