Uudenkylän seurantalo on menossa remonttiin

Uudenkylän seurantalo on remontin tarpeessa. Suunnitelmissa on muun muassa uusia talon katto ja kohentaa esteettömyyttä rakentamalla inva-wc ja -luiska.

Usealle vuodelle jakautuva remontti vaatii toteutuakseen paitsi talkootyötä, myös mittavan ulkopuolisen rahoituksen.

– Odotamme Kotiseutuliiton päätöstä, jonka pitäisi tulla maaliskuussa, sanoo Uudenkylän Salvan puheenjohtaja Anitta Helin.

Remontilla halutaan päivittää tilat nykyvaatimusten mukaisiksi, mikä lisäisi niiden käyttömahdollisuuksia. Helin uskoo, että työ voidaan saada vauhtiin jo tänä vuonna.

– Jos kaikki hyvin menee, lähdemme mahdollisimman rivakasti kyselemään urakkatarjouksia

Kotiseutuliittoa toivotaan mukaan peruskorjauksen kustannuksiin jopa 80 prosentin avustuksella. Helin ei halua kertoa remontin arvioituja kustannuksia.

– Ensimmäisessä vaiheessa on tehtävä kattoremontti, ja toinen vaihe on inva-wc:n ja invaluiskien rakentaminen. Siellä on monentyyppistä kunnostettavaa ja remontoitavaa. Tilojen tähän päivään tuominen ja saavutettavuus ovat tärkeitä.

– Juhlasali on hyvässä kunnossa, suurimmat muutokset tulevat eteistiloihin.

Peruskorjauksen pääarkkitehtina on Matti Oijala, joka on laatinut korjaussuunnitelmat. Talosta on tehty kuntokartoitus. Vuonna 1908 valmistuneen talon kunnostukseen on Helinin mukaan saatu vinkkiä myös museoväeltä. Talon omistava Uudenkylän Salpa haluaa pitää talon arvoisessaan kunnossa.

– Se on kuitenkin Uudenkylän kulttuurimaisemaan kuuluva ja hienosti alkuperäisellä paikallaan.

Talo aiotaan pitää käytössä koko remontin ajan. Seurantaloa vuokrataan juhlakäyttöön etupäässä kesällä. Edellinen iso remontti siellä tehtiin 1980-luvulla.

Remontti on pienelle seuralle iso ponnistus, semminkin kun talosta on korona-aikana ollut vain kuluja.

– Pohjalta lähdetään liikkeelle, mutta tunnelma on sellainen, että nyt on sen aika. Luotamme, että käyttöaste kohoaa ja talo on halutumpi, jos se on saatettu parempaan kuntoon.

– Paljon tarvitaan tietenkin talkootyötunteja ja jonkin verran omaa rahoitustakin. Toivomme, että omalta kylältä löytyy aktiivisuutta lähteä mukaan.

Jos anottua avustusta ei saada, ei remontti Helinin mukaan siihen tyssää.

– Sitten tietenkin yritämme hakea avustusta muualta. Yhden kortin varassa ei olla, vaan meillä on hyvin vakaa aikomus viedä tätä eteenpäin.

– Tämä on joka tapauksessa usean vuoden projekti, joten rahoitusta tarvitaan kohtalaisen paljon

Toteutus on puheenjohtajasta hyvä jaksottaa usealle vuodelle paitsi varojen, myös talkooväen riittävyyden takia.

– Tämä ei ole mikään pikamatka vaan maraton, jottei porukka uuvahda alkuunsa.

Remonttia puoltaa Helinistä sekin, että talon sijainti on oivallinen liikuntareitistön varrella.

– Reitistö on valtavan hieno ja ahkerassa hiihtokäytössä sekä kesäisin patikoinnissa.

Seura pyörittää hiihtäjiä palvelevaa kahvilaa viikonloppuisin, ja talon piha on toiminut heidän parkkipaikkanaan. Kahvila palvelee lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–16.

– Yllättävän hyvin asiakkaita on riittänyt. Autoja on tosi paljon parkissa, mikä on hyvä, siitä on äärettömän hyvä lähteä laduille.

Helin uskoo, että remontin jälkeen tätä puolta toiminnasta voitaisiin entisestään kehittää yhteistyössä kaupungin kanssa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut