Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orimattilan valtuusto valitsi Vesa Urtin talous- ja konsernijohtajaksi

Maanantaina kokoustanut Orimattilan kaupunginvaltuusto valitsi kaupungin uudeksi talous- ja konsernijohtajaksi kauppatieteiden maisteri Vesa Urtin. Hän työskentelee nykyisin Imatran kaupungin talouspäällikkönä.

Orimattila sai hakemuksia virkaan yhteensä 12 kappaletta. Haastattelutyöryhmä kutsui haastatteluun hakijoista viisi, joista lopulta Urtti tuli valituksi.

Valtuusto hyväksyi Messinkitien ja Ravitien asemakaavojen muutokset sekä Neilikkakujan asemakaavan ja kaavamuutoksen.

Ravitien asemakaava muutoksella suljetaan tasoristeys autoliikenteeltä Ravitien ja Villintien kohdalta.

Neilikkakujan kaavalla kasvatetaan Hennassa sijaitsevien omakotitonttien kokoa.

Messinkitien asemakaavamuutos lisää Ferroplan oy:n ja Nesco oy:n tonttien rakennusoikeutta yritysten tarpeiden mukaan.

Hyväksytyiksi tulivat myös Päijät-Hämeen hyvinvointisuunnitelma ja -kertomus vuosille 2021–2025 sekä alueellinen ehkäisevän työn suunnitelma vuosille 2021–2025. Lisäksi valtuusto hyväksyi alueellisen suunnitelman ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiseksi 2021–2025.

Suunnitelmista käytetyissä puheenvuoroissa kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä kiinnitti huomiota palvelujen vaikuttavuuteen ja saatavuuteen.

– Meillä on tutkittua eri kehittämishankkeiden kautta siitä, että asiakkaalle, kuntalaiselle, ei niinkään ole merkitystä sillä, kuka palvelun tuottaa, kunhan tukea ja ohjausta on varhain saatavilla. Tuolloin tärkeää onkin huomioida kumppanuus ja yhteistoimijat. Meidän tulee vahvistaa monitoimijaista mallia huomioiden kolmas sektori ja seurakunta sekä yksityiset palvelun tuottajat, totesi Mirva Illi-Lampio (kok.).

Keskusta puolestaan korosti omassa ryhmäpuheenvuorossaan osallisuuden merkitystä yhteisöllisyyden kasvattamisessa.

– Osallistava budjetointi on otettu lukuisissa kunnissa ja kaupungeissa vastaan ja asukkaiden demokratia on lisääntynyt oman lähialueen kehittämisessä budjetoiduin varoin. Järjestöjen, yhdistysten ja seurojen sekä kaupungin yhteistyön kehittäminen on osallisuutta lisäävää. Osallisuutta on mahdollista lisätä jokaisessa kohtaamisessa läpi elämän, puheenvuoron pitänyt Riitta Lonka (kesk.) sanoi.

Ikääntyneiden toimintakyvyn tukemiseksi keskusta puolestaan toivoi, että tilastoissakin näkyvät Orimattilan hyvät käytännön esimerkit kaatumisten ja putoamisten ehkäisemiseksi tulee saattaa koko alueen tietoon.

– Näin päästään vielä pienempiin tapausmääriin ja saavutetaan lisää hyvänlaatuista vanhuusikää, Lonka totesi.

Liike Nytin Susanna Särkinen puolestaan toivoi, että hyvinvointisuunnitelmat toteutuisivat myös käytännön tasolla.

– Kun ei ole sisällä missään työryhmissä, ja on vain tämän palvelun käyttäjäosapuolena ollut omaisena, niin toivon, että edes joku asioista menisi maaliin asti ja toteutuisikin. [Tässä on] hienoja asioita, mutta valitettava totuus on, että käytäntö on kyllä aikalailla muuta kuin nämä kauniit korulauseet, Särkinen totesi.

Perussuomalaisten Harri Ovaska toivoi kiinnitettävän erityistä huomiota siihen, että koulukiusaaminen saataisiin kitkettyä pois, ja että jokaisella lapsella ja nuorella olisi turvallinen oppimisympäristö.

Vajaan tunnin mittaisen kokouksen lopuksi kuultiin tukku valtuustoaloitteita. Liike Nyt teki uudelleen aloitteen siitä, että tehdyistä valtuustoaloitteista olisi kaupungin nettisivulla lista, josta selviäisi myös, missä vaiheessa aloitteiden käsittely etenee virkakoneistossa.

Vihreät teki aloitteen Kuivannon koulun öljylämmityksen korvaamisesta maalämmöllä, hakkeella tai muulla fossiilittomia polttoaineita hyödyntävällä järjestelmällä.

Aloitteen jättäneen Saku Salmisen (vihr.) mukaan lämmitysjärjestelmän uusimisella kaupunki voi pienentää vuosittaisia käyttökuluja lämmitysjärjestelmästä riippuen 45 000–55 000 euroa.

– Investoinnille on saatavissa asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta avustusta 35 prosenttia kustannuksista. Tämä kasvattaa edelleen investoinnin positiivista vaikutusta taloudelle, Salminen totesi.

Keskusta teki aloitteen, että kaupungin johto neuvottelisi Väyläviraston kanssa Villintien ylikäytävän liikennöinnin jatkumisen Sampolan uuden tieyhteyden avaamiseen asti.

– Esitämme, että Käkeläntien ylikäytävä suljetaan mahdollisimman nopeasti sekä mahdollistetaan kevyelle liikenteelle ylitysmahdollisuus. Korvaavat tieyhteydet radan itäpuolen kiinteistöille tulee perusparantaa liikenteen vaatimusten mukaisiksi. Kustannusarvio on pieni siihen nähden, kuinka paljon turvallisuutta saadaan parannettua, Riita Lonka perusteli aloitetta.

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä teki aloitteen, että kaupunki selvittäisi matalan kynnyksen walk in -palvelupisteen mahdollisuutta yhtenä vaihtoehtona nuorten ehkäisevässä mielenterveystyössä.

– Toimintaa voisi toteuttaa esimerkiksi yhteistyössä seurakunnan kanssa. Nuorille tarjottaisiin mahdollisuus keskustella ammattilaisen kanssa ilman ajanvarausta ja lähetettä esimerkiksi yhtenä päivänä viikossa, Sari Eiranen hahmotteli.

Perussuomalaiset teki aloitteen katuvalojen saamiseksi koko Tönnön asuinalueelle. Toisessa aloitteessaan perussuomalaiset toivoo perustettavaksi viranhaltijamittaria, johon tulisi arvioitavaksi kaikki päätökset.

– Myös kielteiset ja vain osin hyväksytyt. Silloin näitä voitaisiin tarkastella ajatuksella, että olisiko asia kuitenkin mahdollista toteuttaa Orimattilassa, Tommi Hykkyrä (ps.) kuvaili viranhaltijamittarin toimintaa.

Pertti Laaksosen (kd.) Aloite koski Käkelän asumispalveluyksiköiden ruokahuoltoa, joka on siirtynyt kilpailutuksen perusteella Attendolle. Laaksonen viittasi ilmenneisiin laatu- ja toimitusongelmiin ja tiedusteli muutoksen vaikutuksista kaupungin Käkelän valmistuskeittiön toimintaan.