Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan ensimmäinen kulttuurituottaja on kulttuurialan moniosaaja

Syntyjään asikkalalainen Solja Järvenpää on ehtinyt toimia viitisen viikkoa kulttuurituottajan toimessa. Kulttuurituottajan työ on Järvenpäälle unelmapesti.

– Työpaikkailmoitus oli kuin minulle nakutettu. Se sai hakemaan tähän paikkaan. Olin hyvin ilahtunut, että tällainen työpaikka tuli hakuun Asikkalan kunnalle. Asikkalassa kulttuurityötä on aiemmin tehnyt moni taho muiden töiden ohella. Täällä on tehty monia asioita loistavasti, ja olikin helppo tulla tähän toimeen, kun kattaus on hyvällä mallilla, Järvenpää kehuu.

– Täällä on hyvä maaperä kulttuurin tekemiseen ja hirmu taitavia ihmisiä. Päijäthämäläiseen tapaan kaikki aina vähättelevät itseään, mutta täällä on kovia eri alojen taiteilijoita.

Asikkalan kunnan ensimmäiseksi kulttuurituottajaksi haki yhteensä 24 henkilöä, joista 11 haastateltiin. Hyvinvointijohtajan sekä kirjasto- ja kulttuurijohtajan vetämien haastattelujen päätteeksi Asikkalan kulttuurituottajaksi valittiin Järvenpää.

Kulttuurituottajan työnkuva on monipuolinen. Siihen kuuluu esimerkiksi kulttuuritapahtumien ja -näyttelyiden suunnittelemista ja toteuttamista. Järvenpää on mukana myös kunnan museoiden toiminnassa, niiden kehittämisessä sekä taidekokoelmien aktiivisessa ylläpidossa.

– Lisäksi olen alkanut suunnitella ja koordinoida kulttuurikasvatussuunnitelmaa peruskoululaisille eskarista ysiluokkaan. Teen myös yhteistyötä kulttuurialan eri yhdistysten kanssa Asikkalassa. Toivottavasti inspiroin monia, Järvenpää kertoo.

Järvenpää aikoo kehittää Asikkalan kulttuuritoimintaa yhteisöllisesti.

– Nyt on ollut tapaamisia ja keskusteluja, että mihin suuntaan voisi mennä. En ole tullut tänne sillä asenteella, että tuonpa jonkun Guggenheimin kanavan nokkaan. Pitää kuunnella, mitä kuntalaiset haluavat.

Miltä ensimmäiset työviikot ovat tuntuneet?

– Todella ihanalta, ihmiset ovat kannustavia. On tullut hirveästi viestejä ja ideoita, ja on löytynyt hyviä yhteistyökumppaneita.

Järvenpää on kulttuurialan moniosaaja.

– Olen piirtänyt esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomiin kymmenen vuotta Kummajaisia ja Helvetin hyvin menee -sarjakuvia sekä muita kuvituksia. Opetan sarjakuvaa, kuvitusta ja muita taideaineita. Olen ollut sarjakuvataiteen läänintaiteilija Taiteen edistämiskeskuksessa. Se oli kolmivuotinen pesti, joka venyi neljävuotiseksi. Olen saanut tehdä ihania töitä eri toimijoiden kanssa.

Kulttuurista puhuttaessa Järvenpää innostuu herkästi, ja hän on nauttinut monista kulttuurialan työpaikoistaan.

– Viime kesänä sain tehdä Maaseudun sivistysliitolle ITE-taidekartoituksia Päijät-Hämeessä. Voiko ihanampaa kesätyötä olla kuin kiertää ihmisiä haastattelemassa ja päästä koteihin katsomaan taidetta. Olen ollut myös muun muassa sarjakuvakaupassa myymäläpäällikkönä sekä Muu ry:llä mediataiteen galleriassa koordinaattori-tuottajana.

Järvenpää istuu myös Sarjakuvamuseo ry:n hallituksessa.

Vapaa-ajallaan hän harrastaa innokkaasti metallinetsintää miehensä ja 7-vuotiaan poikansa kanssa.

– Metallinetsintä on vienyt mukanaan. Olen tuore, mutta hyvin aktiivinen harrastaja. Olemme pellolla möyhimässä koko perheen voimin, kun lumet sulavat.

Metallinetsinnässä Asikkalan kirkonkylältä kotoisin olevaa Järvenpäätä kiinnostavat erityisesti Asikkalan ja oman kotitalon alueen historia.