Vääksyn Yhteiskoulun rakentaminen alkaa keväällä – väistötilat koulun viereen

YIT oyj ja Asikkalan kunta allekirjoittivat torstaina sopimuksen Vääksyn Yhteiskoulun (VYK) suunnittelusta ja toteuttamisesta. Hankinta toteutettiin kilpailullisella neuvottelumenettelyllä. Sopimuksen yhteenlaskettu arvo on noin 28 miljoonaa euroa.

– Suunnittelutyötä tehtiin yli kolmen vuoden ajan sitä varten erikseen perustetussa VYK-työryhmässä. Työryhmä koostui eri alojen asiantuntijoista, opettajien edustajista ja kunnan virkamies- ja poliittisesta johdosta. Tunteja on kulunut! Tilanne on elänyt, mutta tärkeintä on se, että paperit on nyt allekirjoitettu, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka kertoo tyytyväisenä.

– Uuden koulurakennuksen merkitys on todella suuri. Se luo lapsille ja nuorille houkuttelevan opiskeluympäristön. Uskon vahvasti siihen, että uusi koulu on myös houkutustekijä ihmisille, jotka haluavat muuttaa tälle seudulle ja ehkä käyvät läpi muitakin kuntia. Sillä on monelle merkitystä, minkälainen koulu paikkakunnalla on.

Koulu rakennetaan elinkaarimallilla. Hanke sisältää yhteiskoulun uudisrakennuksen suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon 20 vuoden ajaksi. Sopimus sisältää lisäksi viiden vuoden lisäoption ylläpidosta.

– Saamme avaimet käteen, koulua pidetään meille kunnossa ja meillä on koko ajan takuu. Sopimuksessa lukee, miten nopeasti mikäkin asia pitää korjata kuntoon, jos jotakin tapahtuu. Se on hyvin riskitön kunnan näkökulmasta, Ikola-Norrbacka kertoo.

Koulurakennuksen koko tulee olemaan noin 6 700 bruttoneliömetriä, ja se sisältää tilat yhteensä 530:lle perusopetuksen ja lukion oppilaalle.

Rakennukseen toteutetaan monitoimisali ja näyttämö sekä tiloja taito- ja taideaineille, jotka palvelevat myös kuntalaisten iltakäyttöä ja harrastustoimintaa. Tiloja voivat käyttää muun muassa liikuntaseurat, yritykset ja yhdistykset sekä muut oppilaitokset.

– Sinne tulee monikäyttöinen esiintymistila ja lava. Näen, että siitä voi tulla meidän olohuone moneenkin asiaan, kunnanjohtaja painottaa kunnan pitovoiman tärkeyttä.

Yhteiskoulun vanhan A-osan kohtalon yllä on kysymysmerkkejä. Viime vuonna hallinto-oikeus kumosi Asikkalan ympäristölautakunnan päätöksen, jolla lautakunta hylkäsi A-osan purkuluvan. Nyt asia on edennyt korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn.

– A-osa ei ole tässä kouluhankkeessa varsinaisesti mukana. Se on osa koulun pihaa, mutta sille ei ole sen suurempia suunnitelmia tämän hankkeen osalta ennen kuin tiedämme, että miten käy korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja sen jälkeen valtuustokeskustelussa. Vasta sitten teemme päätöksiä, Ikola-Norrbacka pohjustaa.

– Olemme sopineet, että viemme asian joka tapauksessa valtuustolle neuvoa antavaan äänestykseen ja keskusteluun, vaikka se periaatteessa kuuluu tekniselle lautakunnalle. Tämä on niin ison mittaluokan kysymys, että tässä on tärkeää kuulla valtuutettuja.

Rakennustyöt alkavat kevään 2022 aikana. Koulu on tarkoitus ottaa käyttöön syyslukukauden alussa vuonna 2024. Kohteen suunnittelussa on otettu huomioon maisemat ja näkymä Vesijärvelle ja Päijänteelle. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Perko oy.

Väistötilat tulevat koulun viereen. Rakennustöistä ja sisäilmasta johtuvista syistä Vääksyn Yhteiskoulun väistötilat sijoitetaan Vääksyn urheilukentälle.

Siirtotilojen käyttöönoton tarkka ajankohta ei ole vielä tiedossa, mutta osa siirtotiloista alkaa tulla kentälle jo tämän ja ensi viikon aikana.

  Syksyn 2021 aikana Asikkalan kunta selvitti korvaavia tiloja Vääksyn alueelta, joiden lisäksi kunta arvioi kolmea eri sijaintia väistötiloille.

Arvioituja kohteita olivat liikuntahallin parkkipaikka, Aurinkovuoren koulun tekonurmi sekä urheilukenttä. Väistötilojen sijoittamiselle asetettuja vaatimuksia olivat tasainen maaperä, tekniset valmiudet viemäröinnin ja sähköviennin osalta sekä sijainti lähellä koulua.

Näillä perusteilla kunta päätti sijoittaa väistötilat urheilukentälle.

– Siirtotiloille etsittiin kunnan poliittisen johdon kanssa yhteistyössä parhaiten soveltuvaa sijoituspaikkaa, jonka piti olla nykyisten koulurakennusten läheisyydessä. Urheilukentän pääty osoittautui lopulta kokonaisuuden näkökulmasta selvästi parhaaksi sijoituspaikaksi, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka avaa päätöstä.

Tilojen sijoittamisella pyritään siihen, että liikunnan harrastaminen on mahdollista läpi vuoden. Tarvittavan maapinta-alan pienentämiseksi opetustiloja on kahdessa kerroksessa.

Väistötilat haittaavat Asikkalan Raikkaan toimintaa.

– Emme pysty järjestämään siinä yleisurheilukisoja. Olemme miettineet tietyille kilpailuille korvaavaa kenttää, mutta se on sitten toisesta kunnasta. Tietääkseni Asikkalassa ei ole muuta mitat täyttävää urheilupaikkaa, Asikkalan Raikkaan puheenjohtaja Jukka Sällinen arvioi.

Olisiko väistötilat pitänyt sijoittaa muualle?

– En ota siihen kantaa. Tietysti joku muu paikka olisi ollut parempi meille, mutta väistötilat ovat toisaalta lähellä koulua.

Kunnanjohtaja vastaa, että valinnassa painotettiin lasten oppimistilojen turvallisuutta.

– Olemme tietoisia, että ratkaisu valitettavasti estää urheilukentällä kansallisen tason kilpailujen järjestämisen, mutta lasten turvalliset oppimistilat ajoivat tässä asiassa kisojen edelle. Ymmärrämme silti Asikkalan Raikkaan tuskan tehdystä ratkaisusta ja sen tuomista rajoitteista. Kentän käyttö täysipainoiseen harjoitteluun on kuitenkin edelleen mahdollista, Ikola-Norrbacka kommentoi.

– Siirtotilojen jäljiltä kenttä joudutaan saneeraamaan, joten silloin meillä on käytössä entistä ehompi kenttä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut