Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan valtuustossa neljättä kautta toimiva Riihilahti täytti 50 vuotta

Yli kaksitoista vuotta Asikkalan kunnanvaltuustossa vaikuttanut kokoomuslainen yrittäjä Tuomo Riihilahti täyttää tänään viisikymmentä vuotta.

Syntyjään asikkalalainen Riihilahti asui lapsuutensa ensimmäiset kuusi vuotta Vääksyssä.

– Sitten vanhemmat rakensivat talon Syrjäntaakse maaseudulle. Sain harrastaa harmonikan soittoa, urheilua ja metsästystä.

Riihilahti muutti armeijassa suoritetun Merivoimien sukeltajakurssin ja opiskelun myötä Lahteen, mutta perhe toi neljätoista vuotta sitten miehen takaisin synnyinseuduilleen.

– Juuret veivät takaisin Asikkalaan, kun rupesi tulemaan lapsia. Rakensin talon Salonsaareen, ja muutimme sinne vuonna 2008.

Riihilahden uusioperheeseen kuuluvat vaimo ja neljä lasta.

– Iltatähti on 8-vuotias ja ajokortin juuri saanut esikoinen on 17-vuotias. Ensimmäiset ovat pikkuhiljaa lentämässä pois pesästä.

Perhe ja lasten harrastukset täyttävät Riihilahden arjen.

– Tyttö hiihtää kilpaa ja yleisurheilee kesällä. Esikoinen opiskelee Asikkalan seudun musiikkiopistossa ja soittaa pianoa ja haitaria. Yksi Pojista pelaa jalkapalloa FC Reippaassa ja iltatähti harrastaa Asikkalan ampumaseurassa ammuntaa.

Perheen merkitys korostui Riihilahdelle 27-vuotiaana.

– Jouduin akuuttiin sydänleikkaukseen. Aortta repesi. Se pysäytti nuoren miehen elämän. Leikkauksesta selvittyäni ei uni tullut ihan heti. Mietin syntyjä syviä ja elämänarvoja, mitä haluan elämälläni tehdä. Sitä moni varmaan miettii viisikymppisenä, mutta se tapahtui itselleni jo 27-vuotiaana.

Hoitaja kertoi leikkaussalissa operaation onnistumisen todennäköisyydeksi 50 prosenttia.

– Mietin, että mitä minusta olisi jäänyt, jos en olisi palannut sieltä. Muutama vaateparsi ja ensiasunto, minkä olin hetki aikaisemmin ostanut. Siinä kristallisoitui itselleni se, että jos täältä jotain haluaa jättää, niin se on lapset. Heissä pystyt siirtämään perintöä ja antamaan heille elämänarvoja. Siinä mielessä olen aika tyytyväinen, että nyt on kolme omaa lasta ja perheessä yhteensä neljä lasta, joiden kanssa saan touhuta.

Kokemus sai Riihilahden pitämään terveydestään huolta. Vapaa-ajalla aika kuluukin myös liikunnan parissa. Tytärtään hiihtoharjoituksiin viedessä hän ottaa itsekin sukset mukaan ja hiihtää harjoitusten ajan.

– Olen yrittänyt tehdä myös vähän kuntosalia. Harrastukset ovat aina olleet minulle tärkeitä. Viime viikolla olin Lieksassa linnustamassa muutaman päivän, edelleen metsästyksen parissa viihtyvä mies kertoo.

Työkseen Riihilahti on toiminut kiinteistönvälitysalalla jo 26 vuotta. Hän on ollut vuodesta 1998 asti yrittäjänä AsuntoArea oy:ssä, jossa työskentelee vajaa kymmenen henkeä.

Viisikymppinen viihtyy myös monien luottamistoimien parissa. Tällä hetkellä Riihilahti on Asikkalan kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, Asikkalan seudun musiikkiopiston kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, Asikkalatalojen puheenjohtaja ja Lahti-Vesivehmaan Lentokenttäsäätiön hallituksen jäsen.

Kunnallispolitiikka on tärkeä osa Riihilahden elämää.

– Sitä jatketaan, jos luottamusta tulee. Vahvana innoittajana on ollut enoni Esko Ojala, joka on ollut täällä valtuuston puheenjohtaja 80-luvulla. Haluan kehittää Asikkalaa. Tänne muuttaessani näin, että täällä on paljon mahdollisuuksia. Se ehkä sai lähtemään mukaan kunnallispolitiikkaan.

Neljättä kautta Asikkalan valtuustossa vaikuttanutta Riihilahtea harmittavat käyttämättä jätetyt mahdollisuudet ja viivästyneet hankkeet.

– Tuntuu, että monta hyvää hanketta on viivästynyt tai jäänyt toteutumatta erilaisten valitusten takia. Viimeisin on Vääksyn Yhteiskoulun rakennushanke. Olen iloinen, että se on nyt vihdoin lähdössä etenemään. Se on saanut lainvoiman ja urakkasopimus on allekirjoitettu, mutta se viivästyi merkittävästi. Siellä on sisäilmaongelmia, ja lapset ja henkilökunta ovat joutuneet tekemään töitä niissä olosuhteissa. Nyt tulee siirtotilat ja asiat etenevät.

– Mutta paljon on hyviäkin asioita tehty. Positiivinen pöhinä ja kierre lähti, kun Asikkala valittiin vuoden liikkuvimmaksi kunnaksi. Uuden kunnanjohtajan myötä on tapahtunut paljon positiivisia asioita viime vuosien aikana, Riihilahti kehuu.

Merkkipäivän kaikille avoimen vastaanoton kakkukahveineen Riihilahti järjestää torstaina 17.2. kello 13–15 Saunapaviljongilla Vääksyssä.

– Kaikki muistamiset ohjataan Asikkalan seudun musiikkiopiston tilille. Haaveeni on, että saisimme hankittua opistolle flyygelin. Merkkipäivälahjoituksilla se tuskin onnistuu, mutta siitä voisi tulla pesämuna.

Musiikkiopisto toimii Danielson-Kalmarin huvilassa.

– Arvokas rakennus olisi myös erinomainen pienimuotoisten konserttien järjestämiseen. Flyygeli olisi myös oppilaiden käytettävissä.