Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumikenkäilyn oppii, jos osaa kävellä – aloittelijakin pääsee seikkailun makuun talvisessa luonnossa

Lumikenkäilyn suosio on kovassa nosteessa. Hiihtoon verrattuna laji tarjoaa vapautta ja ripauksen seikkailuhenkeä, sillä siinä ei olla sidottuja valmiisiin reitteihin. Lajin aloittamisen kynnyskin on hiihtoa matalampi: riittää, kun osaa kävellä.

– Lunta on lumikenkäilyyn onkin nyt tosi hyvin, iloitsee erä- ja luonto-opas Annukka Linninen, joka vetää opastettuja kierroksia lumikenkäilijöille.

Korona ja lumentulo ovat lisänneet kiinnostusta lajiin, ja Nastolassa onkin Linnisestä mahtavat maastot lumikenkäilyyn.

– Esimerkiksi Linnaistensuo on kiva paikka, koska talvella siellä voi liikkua laajemmalla alueella kuin vain pitkosreiteillä.

Hän muistuttaa, että metsissä voi jokamiehen oikeuksilla lumikenkäillä vapaasti, ja järvien jäätkin kantavat.

– Jäällä pitää kuitenkin aina olla naskalit mukana, kaiken varalta.

Aloittelijan on hyvä ottaa tuntumaa lajiin tasaisessa maastossa.

– Mäkisempään maastoon voi lähteä sitten, kun lumikengät tulevat tutuksi.

Voisi kuvitella, että laji vaatii kovaa pohjakuntoa. Linnisestä se sopii kuitenkin myös sohvaperunalle.

– Lumikenkäily sopii kaikille. Toki se on umpihangessa raskasta, mutta reitin voi aina valita oman kunnon mukaan. Keulassa on rankempaa mennä, joten jos on useampi porukassa, voi aina vaihtaa vetäjää.

Kynnys aloittamiseen on matala.

– Vaikket ole koskaan lumikenkäillyt, pystyt lähtemään retkelle, ei tarvitse kuin osata kävellä.  Lumikenkäily on tosi tehokasta ja siinä kuntokin nousee äkkiä, kun lähtee tarpomaan!

Välineiksi tarvitaan lumikengät ja sauvat, jotka auttavat pitämään tasapainoa ja tukevat mäessä. Mukaan kannattaa varata myös hyvät retkieväät.

– Niitä aina suosittelen, eväät kruunaavat retken! Lämmintä juomaa ja jotain hyvää syötävää, niin mielikin pysyy hyvänä.

Laji sopii myös perheen yhteiseen ulkoiluun, lumikenkiä on myös lapsille.

– Lumikenkäily on lapselle helpompi oppia kuin hiihto. Pienempiä lapsia voi vetää pulkassa, Linninen vinkkaa.

Kokeilijoiden kannattaa aluksi vuokrata välineet. Linnisen yritys Best Lake Nature Adventures vuokraa lumikenkiä, samoin esimerkiksi liikuntakeskus Pajulahti. Jos kengät haluaa omaksi, hinta vaihtelee muutamasta kympistä useisiin satasiin.

– Jos lähtee omia hankkimaan, kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea siteisiin. Jos siteet irtoilevat lumihangessa, lajista menee maku pois, tietää Linninen.

Harjaantuneemmille on tarjolla myös liukulumikenkiä, jotka ovat vähän kuin lumikengän ja suksen välimuoto. Lumikengissä on pohjissa nastat, liukulumikengissä usein karvapohja.

– Niitä on eripituisia, niillä pystyy yhdistämään hiihdon ja lumikenkäilyn. Niillä maastoon lähteminen vaati kuitenkin vähän enemmän taitoa ja harjoittelua.

Lumikenkien etu on, että niitä on helppo kuljettaa eivätkä ne vaadi huoltoa kelin mukaan. Lajin yksi viehätys on Linnisestä siinä, että reittinsä voi valita vapaasti, kunhan varmistaa, ettei eksy.

– Toisaalta talvella voi seurata omia jälkiään takaisin, eksymisen vaarakin on pieni.

Annukka Linninen järjestää myös tunnelmallisia kuutamokenkäilyjä. Palaute retkistä on hyvää.

– Kyllä siellä hymy huulilla porukka yleensä on!

Kevättalvi on hänestä oivaa aikaa lumikenkäilyyn.

– Lumikenkäily auringonpaisteessa on ihanaa hommaa!