Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalalaisen Luosalan tilan vasikankasvatus palkittiin – ”Viihdymme täällä ja tämä on meille elämäntapa”

Kalkkisten Särkijärvellä sijaitseva Luosalan tila sai kuun alussa Atrian palkinnon erinomaisesta vasikankasvatuksesta. Entinen viljatila on luonut vuodesta 2014 uuden elinkeinon rakentamalla uusia rakennuksia ja kehittämällä toimintaansa jatkuvasti.

Tilan isäntäpari, Annu ja Marko Jantunen, haluaa kehittää toimintaa edelleen. Kaiken lähtökohta on eläinten hyvinvointi.

– Haluamme luoda eläimille niin hyvät olosuhteet, että ne kasvavat hyvin ja pysyvät terveinä. Innostus ja kiinnostus tähän työhön ovat myös onnistumisen edellytys, isäntäpari pohtii yhdessä ja kertoo, kuinka paljon työtä jatkuva panostus eläinten hyvinvointiin vaatii.

– Olemme olleet kerran viikonloppulomalla viimeisen seitsemän vuoden aikana. Viihdymme täällä ja tämä on meille elämäntapa.

Markolle kotitilalle yrittäjäksi ryhtyminen on ollut aina selvää. Hän opiskeli vuosina 1985–87 viljelijän tutkinnon maatalousoppilaitoksessa. Annulle uusi ura urkeni puolestaan puolison kautta, sillä hän on kotoisin Kouvolasta ja toimi aiemmin ravintola-alalla.

Ensimmäiset vuodet sujuivat Annulla äidin monissa tehtävissä, mutta sitten yrittäjäpari ryhtyi tietoisesti luomaan työpaikkaa myös Annulle, ja niin toiminta laajeni. Nyt kasvatustilalla on parhaimmillaan vasikoita kuusi eri ikäluokkaa ja noin 400 eläintä kerrallaan.

Kaupassa hintoja voi nostaa, mutta tuottajalle saakka tulo ei näy nopeasti.

Marko Jantunen

Vasikat saapuvat 10–30 päivän ikäisinä. Aluksi ne asuvat sisätiloissa ja juovat äidinmaidonkorvikkeensa juottoautomaateista eli tuttibaarista. Elektroniset merkit tunnistavat vasikan ja antavat sille oikean määrän ravintoa. ”Iltavilli” koittaa, kun vasikat saavat uudet kuivikkeet ja lähtevät leikkimään niillä porukassa.

Puolet eläimistä asuu pihatoissa, joissa kestokuivikepatja lämmittää ja eläinten karvapeite suojaa jo riittävästi. Eläimet saavat liikkua vapaasti ja syödä oman aikataulun mukaisesti. Tarvittaessa seinämiä voi lisätä. Vasikat jatkavat uusille kotitiloille noin puolen vuoden ikäisinä.

Luosalan tilalle löytyy myöhemmin todennäköisesti jatkaja, sillä lapsista Eemeli on opiskellut maatalousyrittäjäksi samoin kuin taitovalmentajana työskentelevä Senni ja lomittajan töitä tekevä Milla. Senni opiskelee parhaillaan myös agrologiksi Mustialassa.

Nooa, Niilo ja Aapo ovat vielä koululaisia. Tessa ja Elli ovat jo omillaan, ja Tessalla on jo lapsia. Kolme vanhinta tytärtä tulivat aikoinaan Annun mukana tilalle. Lapset auttavat aktiivisesti tilan töissä, sillä eläinten hoito on kaikille yhteinen asia.

Maataloudessa on eletty viime aikoina kovia aikoja, sillä kustannukset ovat nousseet puolessa vuodessa rajusti, mutta tilitykset ovat samat kuin aiemminkin. Huono satovuosi ja energian kallistuminen ovat aiheuttaneet alalle kustannuskriisin. Viime vuonna saatiin vain yksi kolmasosa sadosta.

– Kaupassa hintoja voi nostaa, mutta tuottajalle saakka tulo ei näy nopeasti. Rehu, polttoaine ja sähkö ovat kaikki kallistuneet. Asikkalassakin karjatiloja on kohta vain viitisentoista, Marko Jantunen toteaa.

Luosalan tila työllistää nykyisen isäntäparin vielä yli kymmenen vuotta. Sitten on aikaa nauttia lammen rannalla saunan löylyistä nykyistä enemmän, vaikka lampi saunoineen on tosin jo nyt oiva lomankorvike kiireisille yrittäjille.