Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säde on ensimmäinen Vuoden nuori orimattilalainen – "Äitini on aina tukenut ja kannustanut minua toimimaan"

”Hän on edistynyt itse monessa, mutta myös ollut auttamassa kehittämään Orimattilaa paremmaksi paikaksi ihan jokaiselle.”

Näin lukee kunniakirjassa, jonka sen saaja Säde Kalpio sai vastaanottaa helmikuun puolivälissä Orimattilan nuorisovaltuustolta.

Vuoden nuori orimattilalainen valittiin ensimmäistä kertaa. Kuntalaiset saivat ilmiantaa perusteluiden kanssa nuorisovaltuustolle omat ehdokkaansa, joita kertyi kaikkiaan 104. Useampi taho oli ehdottanut juuri Sädettä palkinnon saajaksi.

– Valinta yllätti kyllä täysin. En edes tiennyt, että valinta oli ollut käynnissä, Säde kertoo.

– Tuntuu tietysti hyvältä saada tällainen huomionosoitus, kun on tullut oltua aika monessa mukana.

Nuoresta iästään huolimatta Säde on ehtinyt olla muun muassa seurakunnan isosena sekä kirkkoväärtinä, 4H-yrittäjänä ja Orimattilan MLL:n (Mannerheimin Lastensuojeluliitto) toiminnassa hallituksen jäsenenä sekä hoitamassa yhdistyksen lastenkaitsentaa ja tukioppilastyötä.

Mielestäni orimattilalaiset nuoret ovat suhteellisen aktiivisia, mutta uusiakin nuoria tarvittaisiin.

Säde Kalpio

7.-luokkalaisena Säde aloitti 4H-yrittäjänä valmistaen koruja ja toimimalla lastenvahtina. Hänellä oli kesäisin myös omat vuoronsa 4H:n kesäkahvilassa Aurinkomajalla.

– Äitini on aina tukenut ja kannustanut minua toimimaan. Olin 10-vuotias, kun isäni kuoli ja perhe on ollut aina ainoa tukiverkkoni, joka on auttanut menemään eteenpäin. On ollut hyvä, että olen saanut tehdä jotain tärkeää, enkä vain surra. Haluan olla mukana vapaaehtoistyössä toisten hyväksi myös siksi, että isä saisi olla ylpeä minusta, Säde kertoo.

Tällä hetkellä 4H-toiminta on ollut hieman tauolla osaksi koronan vuoksi ja osaksi siksi, että Säde on töissä unelmapaikassaan, Lintulan vuoropäiväkodissa 2–4-vuotiaiden ryhmässä.

– Lapset ovat niin aitoja ja suloisia. Paras kiitos on, kun he tulevat halaamaan ja sanovat vaikka, että sä oot ihana, Säde hymyilee.

Tulevaisuudessa Säde haluaisi toimia erityisesti lasten parissa ja on suunnitellut opiskella puhe- tai toimintaterapeutiksi.

– Pikkuveljeni on erityislapsi ja sen kautta olen tutustunut erityislapsien tuen tarpeisiin.

Samaan auttamishaluun kuuluu myös vapaaehtoistyö. Politiikkaan Säde ei tunne vetoa, mutta haluaisi keksiä, kuinka nuoria saisi entistä enemmän mukaan eri tahojen vapaaehtoistoimintoihin.

– Mielestäni orimattilalaiset nuoret ovat suhteellisen aktiivisia, mutta uusiakin nuoria tarvittaisiin. Nuorten itsensäkin kannattaisi olla aktiivisia ja hakeutua mukaan sellaiseen toimintaan, joka kiinnostaa, että rattaat jatkaisivat pyörimistään.

Säde muistuttaa myös, että nuoria olisi kuunneltava.

– Pitäisi miettiä, miten nuorten omat mielipiteet saataisiin kuuluviin. Siitä ei ole apua, että me osoittaisimme heille paikkoja, jotka ovat omasta mielestämme tärkeitä ja mukavia, Säde Kalpio pohtii.