Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hollolan yrittäjäyhdistys kiihdyttää vauhtiaan

Yhteistyötä, yritysvierailuja ja kuntabarometriin vastaamista, siinä on Hollolan Yrittäjien (HY) puheenjohtaja Niina Kettusen toivelistaa kunnan yrittäjille tänä vuonna. Yrittäjäyhdistys pyrkii parhaillaan monipuolistamaan toimintaansa, joka on viime aikoina jäänyt väistämättä etäisemmäksi.

– Nyt päästään rajoitusten jälkeen netistä live-toimintaan, pitämään tapahtumia ja olemaan yhdessä, puheenjohtajana jatkava Kettunen iloitsee.

Hän toivoo, että Hollolan Yrittäjiin (HY) liittyisi mahdollisimman paljon eri alojen yrityksiä muodostamaan yhä parempaa otosta yrittäjien kuulumisista ja tarpeista. Kirjo on laaja; Kettusen vuosikymmeniä kestänyt yrittäjyys uimaopetuksessa ja liikunnanohjauksessa muotoutui harrastusten kautta, kun taas HY:n uuteen hallitukseen viestintävastaavaksi liittynyt Päivi Pasanen siirtyi työntekijästä yrittäjäksi reilut kaksi vuotta sitten, juuri ennen korona-aikaa.

– Siinä sai kahdesti rakentaa asiakaskunnan uusiksi, Pasanen toteaa.

Yhdistyksen tehostaessa viestintäänsä tulisi sanoman kulkea toiseenkin suuntaan, yrittäjiltä etujärjestölleen.

– Olisi tosi kiva, että yrittäjät ottaisivat meihin yhteyttä, kun tulee jotain asiaa, jota pitäisi ajaa eteenpäin tai edistää yhteistyötä muiden kanssa, Kettunen muistuttaa.

Tärkein on se asenne, että kun kunta tekee päätöksiä, niin arvioi­taisiin myös, miten se vaikuttaa yritys­toimintaan.

Hollolan Yrittäjien puheenjohtaja Niina Kettunen

Esimerkiksi yritysvierailut ovat hyvä tapa tutustua ja verkostoitua.

– Me haluaisimme yritysvierailulle erityisesti Vesikansan puolelle, Pasanen tuumii.

– Kutsu yrittäjät kylään, mihin tahansa!

Hollolalaisten yrittäjien järjestäytymisaste voisi olla parempikin, kun kunnassa on noin 2 500 yrittäjää, joista 300 on jäseniä.

– Koronan alkaessa jäsenmäärä nousi, nyt se on tasaantunut, Kettunen sanoo.

– Kuntaan päin emme edusta ainoastaan jäseniä, vaan kaikkia yrittäjiä. Kunnan on helppo asioida järjestäytyneen yhdistyksen kanssa, ja koko Suomen kattavalla yhdistysverkostolla on vaikutusvaltaa.

Hollolan kunnalle jäi parannettavaa edellisestä vuonna 2020 tehdystä kuntabarometristä. Yrittäjille suunnattu kysely mittaa kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa.

– Yrittäjät, vastatkaa kuntabarometriin! Kettunen patistaa.

Vastausaikaa on maaliskuun loppuun saakka. Barometri on Kettusen mielestä osoittanut toimivuutensa.

– Sen jälkeen asioita on Hollolassa oikeasti laitettu tapahtumaan, ja yhteistyö kunnan kanssa on lisääntynyt.

Konkreettisena tilaisuutena yrittäjille ja kunnanvaltuutetuille tullaan järjestämään yhteinen tapaaminen.

– Mottonamme on edelleen, että ei ole kuntaa ilman yrityksiä. Valtuutetuille halutaan vääntää rautalangasta, että raha tulee kuntaan yritystoiminnasta, Kettunen sanoo.

Yrittäjien toimintaedellytyksiin vaikuttavat esimerkiksi julkiset kilpailutukset, maankäyttö sekä lista muita asioita, joita HY on jo kerännyt esille tuotavaksi.

– Tärkein on se asenne, että kun kunta tekee päätöksiä, niin arvioitaisiin myös, miten se vaikuttaa yritystoimintaan, Kettunen linjaa.

Yrittämisen arvostus on Kettusen mielestä nousussa. Toisaalta Pasanen noteerasi Danske Bankin vuoden takaisen kyselytutkimuksen, jonka mukaan yrittämistä hyväksytyimpiä tapoja vaurastua Suomessa ovat säästäminen, kulukuri, hyväpalkkainen opiskelulla saavutettu työpaikka, säännöllinen työssäkäynti ja jopa lottovoitto.

– Korona kaikessa kamaluudessaan teki yrittäjyyden arvostamiselle ja sen tärkeyden näkemiselle hyvää, Kettunen uskoo.

Kaksikon havaintojen mukaan valitettavan yleistä monilla yrittäjillä on uupumus. Korona-aikana osa on väsynyt töiden puutteesta johtuvaan epävarmuuteen, osa taas lisääntyneeseen työn määrään.

– Yrittäjät kaipaavat hyvinvointiin panostamista, Kettunen tietää.

Hollolan Yrittäjät järjestääkin muun muassa yhteisiä liikuntahetkiä. Aiemmin pidetystä hiihtokoulusta halutaan tehdä perinne, ja tällä kertaa oltiin Messilässä laskettelemassa.

Maailma paranee vaikka jo kahvi­kupin äärellä jutellessa.

– Hollolaan tarvittaisiin sellainen yhteistyötila, jossa voisi pitää palaverin muualla kuin kotona, Pasanen haaveilee.