Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

17-vuotias asikkalalainen ampumahiihtäjä tähtää SM-kultaan

Hollolan Urheilijat -46:n riveissä kilpaileva asikkalalainen Iida-Maria Tuomainen voitti helmikuussa nuorten ampumahiihdon SM-kilpailuissa tuplahopeaa.

– Olen tyytyväinen. Kehitystä on viime vuodesta tullut paljon. Toki siellä on myös parannettavaa. Muutama sakko pois tai vähän parempaa hiihtoa, niin olisihan sieltä kultaa voinut tulla, vasta viidettä kauttaan ampumahiihdossa kilpaileva 17-vuotias Tuomainen kommentoi menestystään.

Seuraavana suunnitelmissa on mitalin värin kirkastaminen.

– Haluan katsoa, mihin omat rahkeeni riittävät ja kuinka pitkälle pääsen. Tavoitteenani on SM-kulta ja nuorten MM-kisat.

Tavoitteiden saavuttaminen vaatii kovaa ja tavoitteellista harjoittelua.

– Ammuntaharjoituksia suksien kanssa, pelkkää ammuntaa, hiihtoa ja kesäisin rullahiihtoa. Talvisin aika paljon hiihtoa ja ammuntaa. Viikossa aktiivisia treenitunteja tulee noin kymmenen, Tuomainen avaa treenirutiiniaan.

Muutama sakko pois tai vähän parempaa hiihtoa, niin olisihan sieltä kultaa voinut tulla.

Iida-Maria Tuomainen

17-vuotias opiskelee Lahden lyseon urheilulinjalla.

– Koulun puolesta on jonkin verran käyty läpi psyykkisiä asioita ja ravitsemusasioita. Se on itsestä kiinni, kuinka paljon niihin panostaa. Ihmisiä löytyy, jotka auttavat, jos vain haluaa ottaa yhteyttä.

Urheilun ja koulun lisäksi Tuomaisella jää aikaa myös perheelle, kavereille ja ulkoiluun, mutta muut liikuntaharrastukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

– Aikaisemmin minulla on ollut vaikka mitä harrastuksia, mutta nyt haluan panostaa tähän lajiin.

Harjoittelun Tuomainen hoitaa pääosin Hollolassa, Asikkalassa ja Lahdessa.

– Hälvälän ampumahiihtorata on kotiratani. Siellä pystyy ampumaan, hiihtämään ja tekemään lajinomaiset treenit. Suomessa voi hiihtää monessa paikassa. Asun Vääksyssä, niin hiihdän siellä, Hälvälässä tai Lahdessa.

Hälvälän ampumahiihtorata on Tuomaisen mieleen.

– Se on todella hyvä rata. Sinne on tehty uusi asfalttipohja 2,5 kilometrin lenkin rullahiihtoradalle. Siinä on hyvä treenata, ja taulut ovat aina hyvässä kunnossa.

Ampumahiihdon harrastamisen Tuomainen aloitti 12-vuotiaana. Harrastus muuttui nopeasti kilpailemiseksi.

– Olin ampunut sitä ennen neljä vuotta ja hiihtänyt jonkin verran. Ihan harrasteluna ensin kokeilin. Ampumahiihto tuntui mukavalta, ja rupesin kisaamaan, mutta se ei ollut vielä totista.

Ampumahiihdon haastavuus on Tuomaisen mielestä lajin suola.

– Koskaan ei voi olla varma, että miten tulee menemään. Ampumisessa ja hiihtämisessä voi tapahtua paljon päiväkohtaisia muutoksia, joihin myös sääolosuhteet vaikuttavat paljon. Se pysyy mielenkiintoisena ja haastavana.

Seuraavaksi Tuomainen kisailee maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Oulussa järjestettävissä ampuma­hiihdon SM-kisoissa.