Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päijät-Hämeen kunnissa on vaihtelevasti väestönsuojapaikkoja – Hollolassa noin 10 000, Asikkalassa muutama sata

Sota Ukrainassa on saanut monet kiinnostumaan väestönsuojien tilasta. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen valmiusmestari Mika Nevalaisen mielestä ei kuitenkaan ole syytä hätäilyyn.

– Väestönsuojat otetaan käyttöön vasta, kun aseellinen uhka on olemassa, eli ollaan sodan kynnyksellä. Siihen on pitkä matka. Olisi tärkeintä, että erilaisissa häiriöissä tai kriiseissä ihmiset säilyttäisivät malttinsa eivätkä lähtisi ajattelemaan liian rajusti asioita.

Nevalainen painottaa, että kannattaa huolehtia perusasioista, kuten kotivarasta, ja siitä, että pystyy tulemaan toimeen muutaman päivän ilman yhteiskunnan palveluita. Yleiseen kolmen vuorokauden varautumissuositukseen kuuluu muun muassa riittävän ruokavaraston säilyttäminen sekä vesi- ja sähkökatkoihin varautuminen.

Vaaratilanteessa mahdollinen väestönsuojien käyttöönotto tapahtuu kansallisella ohjauksella, jolloin käyttöönotosta ilmoitetaan viranomaismääräyksellä, jonka jälkeen väestönsuojan käyttökuntoon laittamiselle on 72 tuntia aikaa.

Väestönsuojat on tarkoitettu ensisijaisesti tilapäiseen ja lyhytaikaiseen suojautumiseen aseellisilta vaikutuksilta. Pelastusviranomainen ohjeistaa aina suojautumis- ja evakuointitilanteissa alueen asukkaita.

Orimattilassa väestönsuojapaikkoja on noin 5 000, Nevalainen tietää kertoa. Hollolassa suojapaikkoja on noin 10 000, Nastolassa noin 5 000 ja Asikkalassa muutama sata.

Kaupunkialueilla väestönsuojapaikkoja on enemmän kuin pientaloalueilla tai maaseudulla.

– Väestönsuojien käyttö on vain yksi suojautumistapa. Myös tarve suojautua on erilainen harvempaan asutuilla seuduilla. Suojien määrän lisääminen hetkessä ei ole mahdollista. Tilapäisiä suojapaikkoja voidaan tehdä, jos sellainen koetaan tarpeelliseksi, Nevalainen sanoo.

Poikkeusoloissa viranomaisten lisävaltuudet mahdollistavat rakennuksien väestönsuojien osoittamisen lähialueiden niille ihmisille, joiden talossa ei ole omaa väestönsuojaa. Tilanteesta riippuen on mahdollista osoittaa suojatiloiksi myös muitakin kuin varsinaisia väestönsuojia.

Päijät-Hämeen yleiset väestönsuojat sijaitsevat Lahdessa.

– Ne ovat liikkuvalle väestölle, ja niitä ei korvamerkitä kenellekään etukäteen. Ne on rakennettu aikana, kun on ollut vaatimus yleisistä väestönsuojista. Nykyään niitä ei rakenneta, taustoittaa Nevalainen.

Suurin osa väestönsuojista on kiinteistökohtaisia suojia, kuten asuinrakennusten tai työpaikkakiinteistöjen suojia. Väestönsuojia on määrällisesti eniten kaupunkien keskustoissa, joihin asuinrakennukset ja työpaikkarakennukset sekä muut julkiset rakennukset keskittyvät.

Tyypillinen yksittäisen väestönsuojan koko on noin 135 neliömetriä.

Väestönsuojien rakentaminen perustuu rakennuksen omistajan lakisääteiseen rakentamisvelvoitteeseen. Suojien rakentamiseen liittyvät ohjeet ja yksityiskohdat ovat vaihdelleet 50-luvulta lähtien.

Uudisrakentamisessa suojan rakentamisvelvollisuus määräytyy samalle tontille tai rakennuspaikalle tehtävien rakennusten yhteenlasketun kerrosalan mukaan. Väestönsuoja on rakennettava rakennusta tai samalla tontilla tai rakennuspaikalla olevaa rakennusryhmää varten, jos sen kerrosala on vähintään 1 200 neliömetriä ja siinä asutaan tai työskennellään pysyvästi.

Teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennusta varten väestönsuoja on rakennettava, jos kerrosala on vähintään 1 500 neliömetriä.

Vaara- ja hätätilanteissa viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella. Yleinen vaaramerkki annetaan ulkohälyttimien välityksellä tai taajamien ulkopuolella kulkuneuvoon asennetuilla liikkuvilla hälyttimillä.