Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orimattilan valtuusto hyväksyi Prisman kaavan

Orimattilan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina asemakaavamuutoksen, joka mahdollistaa kaupungin keskustassa sijaitsevan S-marketin laajentamisen Prismaksi.

Asemakaavamuutoksella on lisätty liikekorttelin rakennusoikeutta 2 000 kerrosneliömetriä. Lisärakennusoikeus on osoitettu L-muotoisena nykyisen liikerakennuksen itä- ja eteläpuolelle. Jo puretun asuin- ja liikerakennuksen tilalle on osoitettu pysyvä pysäköintialue.

Hyväksytyssä kaavassa Erkontien katulinjaus jatkuu Erkonkaarena parkkipaikan itä- ja eteläpuolitse. Erkontien vanha linjaus jää jalankulkualueeksi. Tori on siirretty entiselle Erkontielle, liikekiinteistöjen väliin.

Kaavassa Myös Osuuspankin ja Säästöpankin välissä oleva, toteutumaton, katualue on muutettu jalankulku- ja pyöräilyalueeksi. Orimatin liikekiinteistö on muutettu nykytilanteen mukaisesti asuin- ja liikekiinteistöksi.

Orimattilan kaupunki ja Hämeenmaan Kiinteistöt oy ovat tehneet maankäyttösopimuksen kaavan toteuttamisesta. Maankäyttösopimus hyväksyttyttiin kaupunginhallituksessa marraskuussa ja se allekirjoitettiin helmikuussa.

Hämeenmaa luovuttaa kaupungille maata 959 meliömetriä ja kaupunki Hämeenmaalle maata 872 neliötä. Erkontie jää kaupungin omistukseen. Hämeenmaa maksaa kunnallistekniset muutostyöt. Kauppa tulee rakentaa neljän vuoden kuluessa asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta.

Valtuuston pisimmän puheenvuoron asiasta piti keskustan Marko Suuronen.

– Nyt käsittelyssä oleva kaavamuutos muuttaa kaupunkikuvaa mielestäni kaikkein radikaaleimmalla tavalla. Kaupungin pääkatu on menossa poikki. Esitän teille kaikille kysymyksen miksi, hän aloitti.

Suuronen epäili Prisman tulon vaikeuttavan keskustan pienempien yritysten toimintaa. Lisäksi hän nosti esiin maataloustuottajien kannattavuusvaikeudet, joiden yhtenä syyllisenä hän näki koko S-ryhmän toiminnan.

– Tästä johtuen omiin arvoihini ei sovi tukea tällaisen toimijan hankkeita, jotka edesauttavat tilanteen säilymistä jopa pahenemista. Nyt esitetyllä kaavamuutoksella tuetaan tahoa, joka polkee ruokaketjun alinta osaa, osaa, jonka varassa me kaikki elämme, Suuronen latasi.

Hän esittikin koko kaavamuutoksen hylkäämistä.

Perussuomalaisten Harri Ovaska oli täysin päinvastaista mieltä.

– Orimattilan kaupungin sydäntä ei pidä päästää surkastumaan, ja nyt kun yksityinen toimija Hämeenmaa haluaa laajentaa S-marketin Prismaksi, niin se on oikein tervetullut uudistus, Ovaska totesi.

Ovaskan mielestä myös moneen kertaan muokattu Erkontie kestää uuden kaavan mukaisen mutkan.

Vihreiden Venla Avelin muistutti, että kaavamuutosprosessi on ollut pitkä ja sen valmistelu perusteellinen.

– Tässä kaavasssa on mielestäni todella hyvin otettu alusta saakka huomioon kaikki erilaiset vaihtoehdot, miten tämä Prisma ja koko hanke voidaan toteuttaa. Ja sitten on sovitettu näitä liikenneasioita ja torin sijainti. Päätettävänä oleva kaava on tämän pitkän prosessin lopptulos ja se on tarkkaan harkittu, ja olen tämän kaavan hyväksymisen kannalla, hän sanoi.

Marko Suurosen esitys kaavan hylkäämisestä ei saanut kannatusta muilta valtuutetuilta, joten se raukesi, ja valtuusto hyväksyi kaavaan ilman äänestystä.