Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maamme-laulu on tullut tutuksi hollolalaiselle keihäänheiton konkarille

Kahden vuoden tauko arvokisoista ei ollut muuttanut voimasuhteita, vaan hollolalainen Jouni Tenhu, 82, pokkasi jälleen keihäänheiton kultamitalin helmikuussa järjestetyissä aikuisyleisurheilun EM-kilpailuissa. Tenhu heittää yli 80-vuotiaiden miesten M80-sarjassa, jonka voitto irtosi tällä kertaa 40,52 metrin kaarella.

– Siitä olen iloinen, että olen päässyt laulamaan kahdeksan kertaa putkeen Maamme-laulun, näin entisenä kuoromiehenä, Tenhu myhäilee.

– Olihan se silläkin tavalla antoisa reissu, että uuden paikan näki taas.

EM-kilpailut käytiin Portugalin Bragassa, mutta keihäsfinaalin +8 asteen keli ei varsinaista etelän lämpöä tarjoillut.

– Normaalistihan kisat ovat kuukautta myöhemmin. Se oli tosi kylmä hetki.

Voittotuloksen Tenhu kertoo heittäneensä ”taktiikan mukaisesti” ensimmäisellä yrityksellään. Kisassa tulee totuttua pidempiä taukoja, kun eri ikäsarjat käydään samaan aikaan, ja heittämässä voi olla kaksikymmentä urheilijaa.

Nyt rupeaa pikkuhiljaa pääsemään siihen tekniikkaan, millä lähtee se pitkä heitto.

Aikuisurheilija Jouni Tenhu

– Lämmittelin itseäni niin hyvin, sen tietää jo miten siinä pitää menetellä.

– Se oli mahtava suoritus.

– Saa tässä olla mielissään, että on hallinnut kroppaa, eikä ole rikkonut itseään, vaan on pysynyt kunnossa ja kehittynyt.

Tenhun tulostaso on toden totta pysynyt ilmiömäisen pitkään ja tasaisesti päälle 40 metrin jo yli kymmenen vuoden ajan. Kesällä 2019 hän heitti 400 gramman keihäällä M80-sarjan maailmanennätykseksi 45,85.

Tenhu kertoo osallistuneensa vuodesta 2005 lähtien ahkerasti aikuisurheilijoiden leireille, joissa heittolajeja ohjasi ensin Into Turvanen ja nyt muutaman vuoden ajan itse lajilegenda Seppo Räty.

– Viime ajat on leireilty tuossa Pajulahdessa. Tosi hyvä, ettei tarvitse ajaa edemmäs.

– Sieltä olen ammentanut Rädyn valmennuksesta, että nyt rupeaa pikkuhiljaa pääsemään siihen tekniikkaan, millä lähtee se pitkä heitto, Tenhu yllättää.

Seuraavaksi hän valmistautuu kesän MM-kisoihin Tampereelle, joihin kaikkiaan odotetaan yli viittä tuhatta aikuisurheilijaa.

Voisivatko keihäskaaret vielä jopa pidentyä?

– Ei se ole poissuljettua sekään, kaikki kun loksahtaa kohdalleen, se voi lähteä pitkälle. Kyllähän sitä aina ihminen koittaa päästä parempaan tulokseen.

Kaltaisiaan aikuisurheilusta innostuvia Tenhu suosittelee osallistumaan LahtiSport-seuran toimintaan. Esimerkiksi keihäänheittoa hän pääsee harjoittelemaan kahdesti viikossa Lahdessa messuhalliin viritettyyn pressuun.

Korona-aikana sisäharjoittelu toki jäi vähemmälle.

– Olen kaikessa kelissä heitellyt ja tapaillut liikettä Pikku-Tiilijärven parkkipaikalla, toppavaatteissa ja villasukat piikkareissa. Liikerataa täytyy pitää yllä, muuten se katoaa jos on kaksi, kolmekin viikkoa poissa. Sitten saa melkein aloittaa alusta.

Osa Tenhun heittotaidon salaisuutta on jo nuorena opittu pesäpallo. Edelleen keihään rinnalla jatkuva harrastus on lentopallo.

– Kaikki kysyvät, että eikö sulla ole käsi mistään rikki. Vastaan, että ei ole, minut on opetettu oikein heittämään pesäpalloa. Kuusikymmentä metriä heitän vieläkin pesäpalloa.