Nastolan sote-keskuksen väliaikaisten väistötilojen valoisuus valloittaa

Väistötila, tuo suomalaisten julkisten rakennusten uusi normaali, kantaa ehkä mukanaan ankeaa mielikuvaa tunkkaisista parakkikonteista, mutta Nastolan uuteen sote-keskukseen astuessa se imago raikastuu nopeasti.

Yksi naapurista vanhalta terveysasemalta muuttaneista työntekijöistä on hammashoidon vastaava hoitaja Marjo Hakanen, jolla piti viime viikolla kiirettä muuttolaatikoiden keskellä uusia työhuoneita valmiiksi asennettaessa ja sisustettaessa.

– Täällä on valoisaa ja hyvä ilma hengittää, kun on ollut sitä haastetta tuolla, Hakanen kiteyttää sen kenties mieleisimmän asian.

– Ja nämä värit, kun täällä on tätä vaaleutta. Me ollaan oltu aika tummissa sävyissä tuolla vanhassa.

Suun terveydenhoidon tilat sijaitsevat uuden rakennuksen toisessa kerroksessa. Kymmenen hoitohuoneen määrä ja huonejako säilyivät samana.

– Nyt päästään yhden käytävän varrelle, se helpottaa meitä ja tuo selkeän rakenteen hammashoitolaan, Hakanen sanoo tyytyväisenä.

Vaikka huoneet ovat pienempiä, niin ne tuntuvat isommilta, kun tuota valoa on.

Vastaava hoitaja Marjo Hakanen

Maanantaina toimintansa aloittanut uusi sote-keskus alkaa asiakkaan näkökulmasta hahmottua, kun tiedostaa rakennuksen olevan E-kirjaimen ­muotoinen.

Sen pohjoisseinustalla on pääsisäänkäynti, jonka yhteydessä on myös ainoa hissi. Etelänpuoleisella seinustalla on kaksi muuta sisäänkäyntiä kuntoutuksen asiakkaille, apuvälineiden palauttajille ja henkilökunnalle.

Väistötilojen maan tasalla olevasta kerroksesta löytyvät vastaanottohuoneet, laboratorio, kuvantaminen, aikuisten kuntoutus ja psykososiaalisten palvelujen tilat.

Kakkoskerrokseen on suun terveydenhoidon lisäksi sijoitettu neuvola, lastensuojelu ja perhesosiaalityö sekä lasten ja nuorten kuntoutus.

– Avosairaanhoidon tiloja on runsaasti, koska lääkärin ja hoitajan vastaanottoja on paljon, toteaa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän suunnittelukoordinaattori Christel Sarelli.

Varsinaista neuvontapistettä pääsisäänkäynnin yhteyteen ei tule.

– Uskon ja toivon, että opasteet ovat niin hyvät ja selkeät, että ne riittävät, Sarelli sanoo. Haastattelua tehtäessä ja rakennukseen tutustuttaessa opasteita vielä odotettiin viime tingassa saapuviksi.

Väistötilat on rakennettu tilaelementeistä kokoamalla.

– Kaikissa moduuleissa on yllättävän paljon ikkunoita, se valon määrä henkilökunnaltakin on tullut ensimmäisenä havaintona, Sarelli toteaa.

Käytävät ovat suoria ja selkeitä, joskin melko kapeita.

– Isoin ero on ehkä se, että odotustilat ovat pienemmät ja huoneetkin osittain pienempiä, arvioi muuttokoordinaattori Juha Aakala.

Isompia aula- ja odotustiloja ei rakennuksesta juuri löydykään, joten tunnelma on tiivis, mutta väljyyttä siihen tuovat sieltä täältä ikkunoista pilkistävä luonnonvalo ja maisemat.

– Vaikka huoneet ovat pienempiä, niin ne tuntuvat isommilta, kun tuota valoa on, Marjo Hakanen kehuukin uutta työympäristöään.

Rakennusmestari Esa Koskisen mukaan kompromisseja on väistötilojen suunnittelussa pitänyt tehdä paljon. Vanhalta sisäilmaongelmaiselta terveysasemalta ei tuotu mitään tekstiilejä sisältävää, mutta laitteistoa ja kalusteita kylläkin, joiden eri valmistajilla ja vuosimalleilla on omat kommer­venkkinsa.

Tilaelementit on toteuttanut Adapteo Finland oy, joka on tehnyt muitakin vastaavia sote-, virasto- ja koulurakennuksia.

– Tietysti moduulitekniikka asettaa omat haasteensa. Loppusuoralla valittaessa oli kaksi toimijaa, ja tilallinen ratkaisu syntyi paremmin tässä setissä. Eivät ne kaikki taivu tämmöisiksi tiloiksi, Koskinen sanoo.

Pysäköintialue on toistaiseksi vanhan sote-keskuksen alapihalla, ja ainakin torstaina keskipäivällä parkkiruudut olivat tupaten täynnä, joten omalla autolla saapuessa kannattaa varata aikaa.

– Uusi paikoitusalue tehdään tässä kun alkavat lumet sulamaan, kesäkuun puoliväli on siinä takarajana, Koskinen sanoo tarkoit­taen Pekkalantien puolelle tehtävää parkkitilaa.

Väistötilojen sisältä toisesta kerroksesta löytyy toisenlainen pysäköintialue eli vaunuparkki, johon lastenvaunut saa lukittua kiinni asioinnin ajaksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut