Asikkalan tilikauden tulos 3,5 miljoonaa euroa plussalla

– Kunnan taloudellinen tulos vuodelta 2021 on erinomaisen hyvä. Hyvää tulosta selittää suurelta osin Hyvinvointiyhtymän budjetin alittuminen ja koronatuesta johtuvat, talousarviota paremmat verotulokertymät, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka kommentoi tilinpäätöksen katsauksessaan.

Vuonna 2021 Asikkalan kunnan talouden vuosikate oli noin 5,8 miljoonaa euroa. Kirjanpidon poistojen jälkeen tilikauden tulokseksi muodostui noin 3,5 miljoonaa euroa.

Kunnalla oli lainaa vain 1,5 miljoonaa euroa vuonna 2021, joka on puoli miljoonaa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kunnanhallitus aikoo esittää valtuustolle, että tuloksesta siirretään tuleville vuosille kolme miljoonaa euroa investointivarauksen muodossa yhteiskoulua, paloasemaa ja terveysasemaa varten. Tällöin ylijäämää kertyisi lopulta noin puoli miljoonaa euroa.

Vuonna 2020 tilikauden tulos oli 6,1 miljoonaa euroa ja ylijäämä oli 1,2 miljoonaa euroa.

Asikkalan kunta keräsi kunnallisveroa viime vuonna hieman alle 27,2 miljoonaa euroa, joka on liki 0,3 miljoonaa vähemmän kuin vuonna 2020.

Asikkala sai valtionosuuksia vuonna 2021 noin 20,3 miljoonaa euroa, joka on vajaa 1,6 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ennen koronapandemiaa, vuonna 2019, valtionosuuksia kertyi Asikkalalle 18,4 miljoonaa euroa.

Yhteisöveron määrä nousi vuodesta 2020 jopa 43 prosenttia lähes 2,5 miljoonaan euroon.

Asikkalan kunnan taloudessa merkittävin poikkeama talousarvioon nähden oli verotulojen kertymä, joka ylitti ennakoidun yli 1,5 miljoonalla eurolla. Tähän vaikutti erityisesti kuntien saaman yhteisöveron jako-osuuden nosto koronapandemian vuoksi sekä kiinteistöverotulojen palaaminen normaalille tasolle vuoden 2020 muutosten jälkeen.

Toinen merkittävä poikkeama oli sosiaali- ja terveyspalveluiden maksuosuuden jääminen hieman yli miljoona euroa alle talousarvion.

Väkiluku oli Asikkalassa vuoden 2021 lopussa 8 038.

– Erityisen iloinen olen siitä, että Asikkala oli vuonna 2021 jälleen muuttovoittokunta 51:n asukkaan verran, Ikola-Norrbacka sanoo.

Muuttovoitosta huolimatta Asikkalan väkiluku tippui 25:llä henkilöllä vuodesta 2020. Syynä tähän oli syntyvyyttä suurempi kuolleisuus.

Asikkalan kunnan työttömyysaste oli vuonna 2021 10,3 prosenttia, kun se oli vuotta aiemmin 11 prosenttia. Ennen koronapandemiaa, vuonna, 2019, työttömyysaste oli 8,7 prosenttia.

“Työvoiman kohtaanto-ongelma on suuri, sillä avoimia työpaikkoja maakunnassa on runsaasti. Keväällä 2020 alkanut työllisyyden kuntakokeilu ei vielä tuonut näkyvää parannusta työllisyystilanteeseen”, tilinpäätöksessä arvioidaan.

Kunta työllisti viime vuonna 303 henkilöä, joka on kuusi henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Asikkalan kunnan palkkakulut nousivat vuodesta 2020 reilulla 0,9 miljoonalla eurolla.

Investointeja toteutui vuonna 2021 noin kolmen miljoonan euron edestä, mikä on selvästi talousarviota vähemmän. Suuri ero selittyy Vääksyn yhteiskoulun rakentamisen viivästymisellä, joka nosti hankkeen kustannuksia yli kahdella miljoonalla eurolla, mihin valtuusto myönsi lisämäärärahan vuoden 2021 joulukuussa.

– Vääksyn yhteiskoulun osalta asiat etenivät. Vuoden viimeisessä kokouksessaan valtuusto myönsi kouluhanketta varten lisämäärärahan kohonneita rakennuskustannuksia varten. Rakentamista koskeva urakkasopimus on vihdoin allekirjoitettu, ja rakentamistyöt pääsevät alkamaan kevään 2022 aikana, kunnanjohtaja toteaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut