Irynan ja perheen yhteenpaluu – ensimmäiset ukrainalaiset ovat asettautuneet Orimattilaan

4-vuotias Sofia laukkaa keppihevosensa kanssa pienessä huoneessa, jossa ei ole sänkyjen ja neljän hengen ruokapöydän lisäksi juurikaan muuta. Tytön hymy on herkässä, eikä vieraskaan juuri ujostuta, varsinkaan, kun tämä antaa tytön ottaa kamerallaan muutaman kuvan mummostaan.

Sofia on Suomessa nyt viidettä päivää.

Sotaa pakoon lähteneet ukrainalaiset 47-vuotias Elena Bilogur sekä tämän tytär, Sofian äiti, Anna Zolotukhina joutuivat tekemään pitkän matkan Kiovasta Orimattilaan.

– Menimme ensin junalla Kiovasta Lviviin, jossa olimme yhden yön tuttujen luona. Sieltä menimme Truskavetsiin, joka on lähellä Puolan rajaa. Ehdimme olla siellä noin viikon, kunnes pommitukset alkoivat sielläkin, Elena Bilogur kertoo.

Elenan nuorempi tytär, Iryna Marynchenko, oli tullut jo aiemmin Suomeen. Orimattila oli hänelle tuttu entuudestaan, sillä hänen poikaystävänsä Vladimir Protsenko on työskennellyt kahden vuoden aikana orimattilalaisessa tatuointiliikkeessä. Vladimir jäi puolustamaan kotimaataan, kun Iryna tuli Suomeen. Hän sai Ringa ja Heikki Niemen avustamana asunnon Lahdesta.

Niemet olivat auttamassa myös Elenan, Annan ja Sofian muuttamisessa.

– Vuokrasimme heille pienen asunnon ja kalustimme sen yksityishenkilöiltä saaduilla huonekaluilla ja kodin irtaimistolla.

Elenan perhe on luonnollisesti kiitollinen, mutta myös hämmentynyt siitä, miten paljon heitä on avustettu.

– Meidät on otettu täällä todella hyvin vastaan. Ystäviämme ja tuttujamme on lähtenyt paljon Saksaan, Italiaan sekä Puolaan, mutta meitä on avustettu paljon enemmän kuin heitä, Anna tietää kertoa.

Vaikka Elena, Anna ja Iryna ovat tyytyväisiä siitä, että saavat elää turvassa rauhallisessa paikassa, huoli läheisistä on kuitenkin jatkuvasti läsnä.

– Puolisomme jäivät Kiovaan, ja siellä ovat myös vanhempani sekä paljon muita sukulaisia. Onneksi kaikki yhteydet toimivat hyvin ja olemme päivittäin yhteydessä heihin. Seuraamme myös luotettavia uutiskanavia, joten tiedämme joka päivä tilanteen kotimaassamme. Tälläkin hetkellä tilanne Kiovassa on jännittynyt, mutta nähtävästi rauhallisempi kuin aikoihin, Elena kertoo.

– Suurin toiveemme on, että sota loppuisi ja omat sukulaisemme selviäisivät.

Sodan alkuvaiheessa Elena uskoi vielä tilanteen menevän päivässä tai parissa ohi.

– On ihan ihmeellistä, että tähän maailman aikaan syttyi sota. En ymmärrä, miksei tästä olisi voitu selvitä puhumalla.

Anna on ystäviensä välityksellä hyvin tietoinen, mitä kotimaassa tapahtuu.

– Useita kaupunkeja on tuhottu niin kirjaimellisesti, ettei niistä ole mitään jäljellä ja monet ihmiset asuvat metsässä. Lapsia ryöstetään ja kidnapataan ja viedään Venäjälle ja useita virkamiehiä on pidätetty viroistaan. Sodassa ei arvosteta lakeja, vaan myös lapset ovat joutuneet pommitusten kohteiksi.

– Kiovassa aletaan kuitenkin hiljalleen myös elää. Ihmisten rahat ovat loppuneet, joten töihin on palattava. Ainakin muutamia kahviloita ja joitakin autokorjaamoja tiedän jo toimivan siellä, Anna kertoo.

Elenan perhe odottaa pääsevänsä takaisin kotiin, joka on toistaiseksi säilynyt tuholta. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, miten pitkään tilanne jatkuu, joten suunnitelmia tulevaankin on tehtävä.

– Olisi tärkeä päästä töihin, sillä olemme tottuneet tekemään töitä jatkuvasti, Elena toteaa.

Elena on Ukrainassa työskennellyt kokkina pizzeriassa, mutta hän olisi valmis vaikka siivoamaan tai auttamaan pihatöissä, kunhan työtä löytyisi.

Oman hidasteen tuo byrokratia. Työluvan saamiseksi Elena, Anna ja Irina kävivät maanantaina poliisiasemalla, josta tieto heidän maahantulostaan ohjautuu Päijät-Hämeen vastaanottokeskukseen sekä Maahanmuuttovirasto Migriin, joka myöntää maahantulijoille väliaikaisen oleskeluluvan sekä työluvan, jotka ovat voimassa vuoden.

Vasta sen jälkeen he ovat oikeutettuja saamaan kuukaudessa 320 euron suuruisen vastaanottorahan.

– Nyt olisi tärkeä paikallisten yrittäjien miettiä mahdollisuuksia työllistää tänne tulevia ukrainalaisia, sillä Elenan perhe ei ole varmasti ainoa apua tarvitseva, Ringa Niemi haastaa yrittäjiä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut