Ukrainalaisten tulijoiden hätä koskettaa Nastolassa

Ukrainalaisten pakolaisten linja-auton saapuminen oli nastolalaiselle Petter Kulhualle pysäyttävä näky toissa sunnuntaina.

– Se veti kyllä hiljaiseksi. Näkymä oli raju, ihmiset olivat hyvin uupuneita. Yksi pikkupoikakin tuli bussista alas ilman jalkineita, muovipussit jalassa.

– Ensimmäisessä ryhmässä oli 14 lasta. Miehiä oli vain kolme, yhdellä nuorehkolla miehellä oli kolme pientä lasta mukana, sen takia hän oli säästynyt rintamalta.

Kun Kulhualle selvisi, että Puolan läpi tulleet pakolaiset eivät olleet saaneet aikoihin mitään syötävää, hän pisti töpinäksi. Hän selvitti edustamaltaan rotarien yhdistykseltä, voisiko se kustantaa pakolaisille aterian.

Hän oli valmis maksamaan ruuat itse, mutta rotareilta tuli nopea, myönteinen vastaus. Auttamishalua löytyi myös Lounasravintola Sokuriinasta, joka avasi pyhäpäivänä ovensa ja loihti nälkäisille lämpimät ateriat. Ensimmäinen bussilastillinen jatkoi syötyään matkaa Kajaaniin.

Pakolaisten saapuminen on työllistänyt Kulhuaa myös viran puolesta, sillä hänen edustamansa Nastolan kiinteistönotariaatin kautta oli viime viikolla vuokrattu jo kuutisenkymmentä asuntoa pakolaisille. Isojen sijoitusyhtiöiden omistamat kerrostaloasunnot, joihin pakolaisia on majoitettu, sijaitsevat Ratsutiellä ja Niinitiellä.

Näkymä oli raju, ihmiset olivat hyvin uupuneita.

Nastolalainen Petter Kulhua

– Tilanne elää koko ajan ja vapautuvia huoneistoja kunnostetaan lisää. Muutama yksityinen sijoitusasunnon omistajakin on ottanut yhteyttä, että heti kun tarvetta on, heidän asuntojaan saa käyttää.

Kiinteistönotariaatti, joka isännöi nyt vuokrattuja asuntoja, on tarkistanut niiden kunnon, SPR vastaa kalustuksesta.

– He ovat ammattilaisia siinä. Meidän tehtävä oli vain varmistaa, että asunnot ovat asumiskuntoisia. Siivosimme ja tarkistimme, että jääkaapit ja hellat toimivat, Kulhua kertoo.

Ihmisten auttamisen halu on tehnyt Petter Kulhuaan vaikutuksen.

– Se on yllättänyt positiivisesti. Ihmiset ovat tajunneet, missä on hätä ja miten siihen pitää suhtautua. Yksityisten ihmisten auttamishalu on korkea, tavaraa on tarjottu enemmän kuin mille on käyttöä.

Eniten on lahjoitettu lastenvaatteita ja myös aikuisten vaatteita. Lahjoitustavara on Kulhuan mukaan ollut hyväkuntoista.

– Siellä oli jopa ihan kaupasta haettua tavaraa, oli käyty ostamassa uusia lastenvaatteita ja naisille siteitä.

Kaikkia lahjoitettuja tavaroita ei kuitenkaan ole heti pystytty lajittelemaan, joten Kulhua etsi niille varaston.

– Tarkoitus on antaa niitä Nastolaan tulijoille heti, kun kaikki käytännön asiat saadaan järjestymään.

Apua tarvitaan vielä paljon, Kulhua uskoo. Hän soisikin myös paikallisten yhdistysten nyt kantavan kortensa kekoon.

– Viestini on, että kaikilla järjestöillä on varmasti mahdollisuuksia avustaa tavalla tai toisella. Tämä on vasta alkua ja tämä koskettaa jokaista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut