Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orimattilan nuorille uudet tilat Kotiseututieltä

Seinäpintoja peittävät uudet maalikerrokset, ja lahjoituksina saaduista kuormalavoista tuunatut sohvat suorastaan kutsuvat hengailemaan. Nuoriso-ohjaaja Päivi Alakangas ja koulunuorisotyöntekijä Anni Myllylä iloitsevat Nuokun uusista tiloista.

– Olemme jo pidemmän aikaa haaveilleet uusista tiloista. Erityisen hienoa on, että täältä löytyy keittiötilat, joita pääsemme hyödyntämään, kunhan nuoret ovat ensin kotiutuneet tänne, Alakangas esittelee keittiötä, jota ei edellisestä paikasta Pappilantieltä löytynyt.

Uudet tilat ovat entisiä tiloja huomattavasti isommat.

– Edellisissä tiloissa ei ollut selkeää isoa avonaista tilaa. Eiväthän nämä entisen neuvolan tilatkaan ole nuorisotiloiksi tarkoitettu, mutta kyllä tämä on selkeä parannus entiseen verrattuna.

Uusien tilojen suunnittelussa on kysytty myös nuorten mielipiteitä ja toiveita.

– Kysyimme heiltä ihan face-to-face [kasvotusten], mitä he tänne haluavat ja sen lisäksi oli mahdollisuus vaikuttaa myös Instagramin kautta. Nuoret kaipasivat selkeästi eniten paljon istuma- ja hengailutilaa, joita olemme pyrkineet Annin kanssa toteuttamaan.

Entisen tilan tavoin uusista tiloista löytyy biljardi- ja pingispöydät sekä PlayStation-konsolipelit.

Maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin avoinna olevan Nuokun kävijämäärä on keskimäärin noin 30 nuoren paikkeilla.

– Perjantai-ilta on ehdottomasti suosituin. Tänä keväänä on ollut iltoja, jolloin nuoria on ollut perjantaisin jopa noin 50. Silloin vanhan tilan paikat kyllä natisivat liitoksistaan. Tänne mahtuu enemmän nuoria ja toivommekin, että uudet tilat houkuttelevat myös uusia nuoria, että saisimme lisää kävijöitä, Alakangas toivoo.

Nuokulla on aina paikalla vähintään kaksi ohjaaja. Päätoimisina työskentelevien Alakankaan ja Myllylän lisäksi on kolme iltaohjaajaa.

Normaali-iltojen lisäksi nuorisotoimi järjestää nuorille erilaisia tapahtumia ja teemailtoja. Teemailloissa huomioidaan muun muassa juhlapyhät.

– Meillä on muutaman kerran vuodessa myös erilliset poikien ja tyttöjen illat. Se on aiheuttanut hieman soraääniä, että voidaanko erillisiä iltoja enää nykypäivänä järjestää, mutta nuoret ovat itse kaivanneet niitä.

Tosi pidettyjä tapahtumia ovat olleet myös Erkko-lukiolla järjestetyt bileet joko livemusiikin tai dj:n tahdissa. Tosin korona-aika on asettanut omat rajoitteensa niiden järjestämiselle.

– Loma-aikoina järjestämme myös retkiä ja leirejä. Ensi kesän tapahtumista ilmoitetaan heti pääsiäisen jälkeen ja ilmoittautumiset niihin alkavat 2. toukokuuta. Ehdottomasti suosituin on ollut joka vuosi PowerPark-retki.

Kotiseututiellä nykyisin sijaitseva Nuokku on tarkoitettu 6.-luokkalaisista ylöspäin aina 18 ikävuoteen asti.

Orimattilan toinen nuorisotila löytyy Artjärveltä. Sen toiminta on suunnattu 3.-luokkalaisista ylöspäin. Siellä pääpaino on selkeästi alakoululaisissa.

– Paikka on hyvin suosittu ja tärkeä artjärveläisille, koska siellä ei ole juuri paljon muita harrastusmahdollisuuksia, Alakangas kertoo.

Alakangas muistuttaa, että vaikka uusi nuorisotila on jo avattu, niin tilaa nuorten toiveille ja tarpeille on kuitenkin jätetty.

– Ei ole järkevää tehdä meille mieluista paikkaa, vaan nuorille. Siksi kuuntelemme edelleen herkästi nuoria ja pyrimme toteuttamaan toiveita, että saisimme aikaiseksi nuorten näköisen paikan, missä he viihtyvät, Alakangas toteaa.