Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hollolan kulttuuritalo saikin kesän verran jatkoaikaa

Toukokuun loppuun kaavailtu toiminnan lopettaminen onkin näillä näkymin siirtymässä syksyyn Hollolan kulttuuritalo Vanhassa Apteekissa.

Väliaikainen tilaratkaisu saa jatkoaikaa, koska sopimukset entisen kauppakiinteistön purkamisesta ovat vasta tekeillä, Hollolan Sanomille vahvistetaan Hollolan Tilapalvelusta.

Pop up -henkisen kulttuuritalon perustajiin kuuluva kunnan yhteisöohjaaja Tero Äijälä on tyytyväinen saadusta lisäajasta.

– Esimerkiksi taideyhdistykselle on tosi tärkeää, että se saa pitää suuren kesänäyttelynsä, Äijälä sanoo.

Viime heinäkuussa avattu kulttuuritalo on nyt ollut avoinna kymmenen kuukautta. Vierailijamääristä on Äijälän mukaan pidetty tarkasti kirjaa.

– Loppulukemat saamme myöhemmin, mutta sanoisin, että noin viisi ja puoli tuhatta on nyt lähellä totuutta.

– Kyllä se kuulostaa aika isolta määrältä, olemme positiivisesti yllättyneitä siitä, että näinkin paljon porukkaa on tänne löytänyt.

Pop up on aika lailla tätä päivää varmasti meidän kokoisissa ympäristökunnissa.

Hollolan yhteisöohjaaja Tero Äijälä

Vanha Apteekki sai perustamiseen tukea Lahden ympäristöpääkaupunkivuodelta, mikä näkyi ja näkyy yhä näyttelyiden luonto- ja ympäristöaiheissa.

Talossa on useita erikokoisia näyttelytiloja, joissa on tälläkin hetkellä esillä niin Hollolan historiaa ja kunnan taidekokoelmaa kuin yksittäisten taiteilijoiden ja Wellamo-opiston taideopetuksenkin töitä.

– Palautekin on ollut sataprosenttisesti posiitivista, että kunnan taidekokoelmaa on esitelty, Äijälä sanoo.

– Eikä pelkästään se taide, vaan myös historiaosasto, joka lähtee 1400-luvulta asti. Se on kyllä herättänyt paljon mielenkiintoa, ja hollolalaiset ovat innolla sitä käyneet katsomassa.

Viime kesänä näyttelytilojen maalaamiseen, valaistukseen ja muuhun ehostamiseen käytettiin Äijälän mukaan 10 000 euroa, mikä on maltillinen summa, kun neliömetrejäkin on 1 500.

– Pop up on kyllä ketterä, jos on tilaa missä sitä voi toteuttaa.

– Jos ajatellaan, että tuo Lahti on keskeinen paikka Päijät-Hämeessä, mihin tulee [taidemuseo] Malvaa ja muuta, niin tuskin odotamme, että meille syntyisi museota tänne, mutta pop up on aika lailla tätä päivää varmasti meidän kokoisissa ympäristökunnissa, Äijälä näkee.

Tällä hetkellä vastaavaa uutta kulttuuritilaa ei Äijälän mukaan ole näköpiirissä, vaan esimerkiksi kunnan taidekokoelma todennäköisimmin laitetaan takaisin varastoon kesän jälkeen.

– Pienimuotoisempia näyttelyitä voi ehkä järjestää kirjastossa, hän tuumii.

– Niitä [tiloja] voisi tietysti löytyä vähän kauempaa, mutta tämä kuntakeskus on kyllä niin keskeinen paikka, missä sen pitäisi olla. Nyt ei ole sellaisia vaihtoehtoja.

Kuntakeskuksen uudistuessa Äijälä toivookin kulttuurin, taiteen ja muun kolmannen sektorin toiminnan otettavan huomioon, jotta niille löytyisi oma paikka.

– Jos keskustaa suunnitellaan, niin innostuttaisiin siitä, että tulevaisuudessa olisi jonkinlainen monitoimitalo koko väestön käytössä.

– Monitoimitalossa olisi mahdollisuus tällaiselle pop up -kulttuuritoiminnalle. Se voi olla muutakin kuin taidetta, mitä tahansa kulttuuriin liittyvää. Siellä voisi olla nuorisotilojakin tai yhdistysten ja järjestöjen tiloja, Äijälä pohtii.

Pop up -kulttuuritalo Vanha Apteekki on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 12–18, lauantaisin 11–15 ja sunnuntaisin 12–16 osoitteessa Virastotie 1.