Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan Rautalankafestarien jatko on vaaka­laudalla talkooväen ikääntyessä

Rautalankafestarien 23-vuotinen perinne on vaarassa katketa, jos tapahtuman järjestelyihin ei saada mukaan kipeästi kaivattua tuoretta voimaa. Festarien puuhaväki alkaa olla ikääntynyttä, ja tapahtuma on työläs järjestää, tietää promoottori Kari ”Kapu” Ruuska.

– Tarvitsemme henkilökuntaa lisää, koska me ollaan kaikki seitsemänkympin nurkalla ja pitkästi ylikin.

– Tilanne on kriittinen, vuosi vuodelta on vähentynyt yhdistyksen oma porukka, joka on apuihin päässyt. Nyt ollaan suoraan sanoen pulassa.

– Nuorta, sitoutunutta porukkaa tarvitaan mukaan, että nämä bileet Nastolassa jatkuisivat. Sääli olisi, jos perinne tämmöiseen asiaan katkeaisi.

Vapaaehtoisia tarvitaan eri tehtäviin kaikkiaan noin 50, ulkopuolisia palkataan vain järjestyksen pitoon.

– Kun tuhannelle ihmiselle järjestetään ruokaa, juomaa ja kaikki muu palvelu siihen ympärille, siinä täytyy porukkaa olla.

– Tarvitaan sellaisia, joilla on hygieniapassi ja anniskelupassi. Muutkin käyvät, kaikennäköistä porukkaa tarvitaan, myös kassankäsittelyn taitavaa väkeä.

Kun tuhannelle ihmiselle järjestetään ruokaa, juomaa ja kaikki muu palvelu siihen ympärille, siinä täytyy porukkaa olla.

Järjestäjien ydinporukassa on kymmenkunta aktiivia, joista kaikki eivät tänä keväänä ole voineet täysipainoisesti osallistua.

– Osa porukasta on ollut sairaana ja asiat ovat venyneet, harmittelee Ruuska viitaten esimerkiksi tarvittavien lupien hakuun.

Jotta asiat saadaan rullaamaan, pitäisi varmuus talkooväen riittävyydestä saada 15. toukokuuta mennessä. Ruuska on kuitenkin toiveikas, että uutta talkooväkeä löytyy.

– Uskon siihen. Veikkaan, että se porukka saadaan kokoon.

Festarille, joka pidetään 2. heinäkuuta, on jo saatu buukattua kovan luokan esiintyjiä. Nimiä ei kuitenkaan julkisteta, ennen kuin tapahtuman toteutuminen varmistuu.

– Ohjelmisto on valmis, meillä on kuusi nimekästä bändiä. Kattaus on kova, siitä ei pitäisi olla kiinni, Ruuska kehaisee.

Musiikin ohella ohjelmassa on myös fiftarityylinen pin up -kilpailu.

Pandemian takia tapahtuma on jäänyt kahtena vuonna väliin. Ruuska ei epäile, etteikö yleisöä tapahtumaan saada.

– Yleisöä riittää, kunhan tapahtuma järjestetään. Suomessa on satojatuhansia rautalankamusiikin ystäviä, joita ei vesisadekaan haittaa. Ja mehän ollaan puhtaasti rautalankagenressä Pohjoismaiden suurin tapahtuma!

– Jos tuhanteen pääsemme, olemme oikein tyytyväisiä.

Puitteet Taarastin rannassa ovat kunnossa, ja paikka on Kari Ruuskasta omiaan festarille.

– Ulkomaiset esiintyjät usein haukkovat henkeään, että mistä tällainen paikka on löytynyt.

Tapahtumaa on tänä vuonna hieman supistettu, festarin alkamisaikaa on myöhennetty pari tuntia kello 16:een ja päättymistä on aikaistettu tunnilla kello 24:ään.