Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sielunpaimen on ehtinyt olla bensakauppiaanakin

Nastolan kirkkoherra Kari Eskelisen mielestä seurakunnan tehtävä on nyt Ukrainan ­sodan varjossa luoda ihmisille toivon näköalaa.

Eilen tiistaina 60 vuotta täyttäneelle Nastolan kirkkoherra Kari Eskeliselle ei papin ura ollut itsestään selvä, vaikka hän on pappisperheestä.

– Minulla oli kapinavaihe, vaikka aina olen uskonut Jumalaan. Isä ei ollut koskaan kotona tai jos oli, hän oli aina kärttyisä, hän naurahtaa.

Kaupan alaa opiskeltuaan hän toimi Lahdessa Nesteen liikenneaseman kauppiaana, kunnes 90-luvun lama ja konkurssi muuttivat suunnan.

– Tuli sisäinen kutsu lähteä opiskelemaan teologiaa.

Kirkkoherran työssä hän on viihtynyt, vaikka harmitteleekin hallinnon vievän liikaa aikaa.

– Helppoja vuosia nämä eivät ole olleet. Mutta kun elämässä on vääntöä ja jännitettä, se luo myös mielekkyyden.

Eskelinen toimii seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana ja valmiuspäällikkönä. Korona-ajan rajoitukset työllistivät, joten hän on hyvillään, kun rajoituksista on päästy. Maskisuositus poistui viime viikolla ja etätyö loppuu kesään mennessä. Moni riskiryhmäläinen ehti ottaa etäisyyttä toimintaan, nyt sosiaalista verkostoa elvytetään.

– On yhteistä ruokailua ja konsertteja. Ihmiset ovat erittäin tyytyväisiä ja haluavat luopua etäisyydestä.

– Viestintä köyhtyi kahden vuoden aikana. Sosiaalinen media ja Teams-kokoukset eivät korjaa kasvotusten näkemistä. Nyt tajuaa, miten arvokasta se on. Kättelyäkin pitää vähän harjoitella, hän nauraa.

Ukrainan sota koskettaa sekin seurakuntaa, joka haluaa yhteisrintamassa muiden kanssa tehdä osansa.

Kun ­elämässä on vääntöä ja jännitettä, se luo myös mielekkyyden.

– Olemme auttavana käsiparina siellä, missä tarvitaan. Diakoniatyöntekijämme ovat vierailleet vastaanottokeskuksessa, pakolaisia on kutsuttu meidän tilaisuuksiin ja ruoka-apua on järjestetty.

Kirkon yhteisen rahallisen tuen ohella Nastolassa järjestettiin myös oma Ukraina-tukikonsertti. Hän tietää, että Nastolassa on kova tahto auttaa.

– On kuitenkin ymmärrettävää, jos pakolaiset eivät meidän auttamisintoomme heti jaksa antautua. Monet ovat hyvin traumatisoituneita.

Sota herättää ahdistusta seurakuntalaisissakin. Koronalta sentään pystyi omalla toiminnalla suojautumaan, sotaan ei voi vaikuttaa. Hän onkin joutunut vastaamaan kysymykseen, miksi Jumala sallii sodan.

– Sota on kirkonmiehellekin vaikea asia. Jumala on sallinut ihmiselle valinnanvapauden. Sota paljastaa perisynnin, joka ihmisessä on. Ihmisten pahuuden tähden tätä tapahtuu.

Kirkon tehtävä onkin hänestä nyt luoda toivon näköalaa.

– Että tästäkin selvitään.

Valmiuspäällikön työssä sota näkyy lähinnä toiminnan sopeuttamisena.

– Eli miten vahvistamme hengellistä resilienssiä, jaksamista.

Tärkeää on myös oman toiminnan turvaaminen esimerkiksi sähkökatkojen varalta. Tietoturvankin on oltava kunnossa.

– Olemme varautuneet, tietoturvaohjelmat ovat ajan tasalla.

Eskelinen aloitti kirkkoherrana vuonna 2016, jolloin moni asia muuttui kuntaliitoksen myötä. Vaikka muutos toi uutta, on myös hyvää, vanhaa säilytetty.

– Meillä on edelleen oma kirkko, seurakuntatalo ja Luomaniemi.

Seurakuntatalosta luopumista ehdittiin säästöpaineissa väläyttää, mutta suunnitelmasta luovuttiin

– Tehostamme talon käyttöä, vuokraamme tyhjiä tiloja ulkopuolisille, ja mahdollisesti seurakuntayhtymä voisi käyttää tiloja yhteisessä toiminnassa.

Toimintaa ei Nastolassa olla karsimassa.

– Välittömiä tummia pilviä ei ole näköpiirissä.

Hiljan maalattu kirkkokin on valmiina ottamaan vastaan kesän hääparit, parin hiljaisen kesän jälkeen varauksia on tehty jo vilkkaasti. Kirkon paanukaton uusiminen on vuorossa vuonna 2024.

– Maakunnan kaunein kirkko, kehaisee Eskelinen.