Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koskisen peruskiven muuraus antoi lupauksen jatkuvuudesta

Liki 50 miljoonan euron investointi ­keskittää Koskisen sahaustoiminnan Kärkölän Tarhanmäelle. Tämä tuo synergiaetua ja helpottaa laitoksen ­sisäistä logistiikkaa.

Koskisen oy:llä oli viime viikon tiistaina aihetta juhlaan, kun yhtiön sahatoiminnan laajennuksen peruskivi muurattiin Mäntsäläntien varressa Tarhanmäellä.

Noin 48 miljoonan euroa maksavan yksikön tuotannollinen toiminta käynnistyy kesällä 2023, ja sen vuosituotanto on ensivaiheessa 400 000 kuutiota havusahatavaraa. Investointi on jatkoa vuonna 2020 tehdylle jalostuskapasiteetin laajennukselle sekä voimalainvestoinnille.

Koskisen historian suurin satsaus takaa mekaanisen metsäteollisuuden jatkumisen Kärkölässä pitkälle tulevaisuuteen.

Peruskiven muurauksen yhteydessä juhlapuheen pitänyt Koskisen hallituksen puheenjohtaja Juha Vanhainen muistutti, että Koskisen on Päijät-Hämeen suurin teollinen työnantaja.

Kasvava ­liiketoiminta tukee luonnollisesti Päijät-Hämeen paikallista hyvinvointia.

Hallituksen puheenjohtaja Juha Vanhainen

– Tämä investointi kasvattaa yhtiön vuotuista liikevaihtoa kymmeniä miljoonia euroja, ja siitä oikeastaan kaikki syntyy vientituotoista. Kasvava liiketoiminta tukee luonnollisesti Päijät-Hämeen paikallista hyvinvointia palkkoina, kantorahatuloina sekä erilaisten urakointipalvelujen käyttönä, hän muistutti investoinnin kerrannaisvaikutuksista.

Laajennuksen rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan noin 70 henkilötyövuotta.

Uuden yksikön valmistumisen myötä Koskisen sahaustoiminnot siirtyvät Järvelän keskustaajamasta sahatavaran jälkikäsittelyn ja -jalostuksen yhteyteen Tarhanmäelle.

– Tämä lisää synergioita ja vähentää sahalaitoksen sisäiseen logistiikkaan liittyviä päästöjä merkittävästi. Uusi tuotantolinja nostaa sahauksen tuottavuutta jopa 40 prosenttia ja mahdollistaa entistä laajemman tukkien läpimittaluokkien käytön, Vanhainen kertoi.

Peruskiven muuraukseen osallistui laaja kutsuvierasjoukko, ja peruskiven sisään sijoitettuun teräskapseliin suljettiin juhlapäivän ajasta kertovia dokumentteja ja esine. Projektijohtaja Lassi Santala sulki toimitusjohtaja Jukka Pahtan avustuksella kapseliin päivän sanomalehden, Koskisen viime vuoden tilinpäätöksen, Kärkölän kunnan tiedotelehden, kopion Vanhaisen juhlapuheesta, rakennusprojektin organisaatiokaavion, Koskisen Today-julkaisun sekä euron kolikon.

Muurauksen jälkeen tilaisuus jatkui Tarhanmäen tehdasruokalassa, jossa tervehdyksensä tilaisuuteen toi Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori. Merivuori maalasi kuvaa sahatavaramarkkinan lähivuosien kehityksestä ja suomalaisten sahojen roolista osana globaalia toimintaympäristöä.

Hän myös kuvasi sahateollisuuden ja sahatavaran merkitystä osana ilmastonmuutoksen torjuntaa ja kutsui läsnä olleet viemään positiivista viestiä eteenpäin.