Asikkalan kunnassa on tartuttu kouluterveyskyselyn tuloksiin uudella otteella.
– Halusimme nostaa tiettyjä kouluterveyskyselyn teemoja esille vähän eri kulmasta kuin tavallisesti. Halusimme varmistaa, että tuotettu tieto ei jää irralliseksi. Mietimme, miten tietoa voidaan viedä eteenpäin ja samalla kehittä omaa toimintaamme, pohjustaa Asikkalan kunnan hyvinvointikoordinaattori Marja Koivisto.
Useat Asikkalan kunnan toimijat ovat alkaneet kirjoittaa artikkeleita nuoria askarruttavista kysymyksistä. Kouluterveyskyselyssä esiin nousseita teemoja olivat muun muassa nukkuminen, ruokailu ja yhdessäolo.
– Olemme halunneet avata artikkelien kautta, minkälaisia palveluja meillä kunnassa on, mitä hyvinvointiyhtymä tuottaa meille ja mistä apua saa näissä teemoissa.
– Artikkelisarjan tavoitteena on avata tarkemmin kyselyn tuloksia ja niitä keinoja, joiden avulla me kaikki voimme tukea ja edistää omaa ja toistemme hyvinvointia. Ajatuksena oli herättää jokaista itse miettimään näitä teemoja ja sitä kautta vahvistaa jokaisen omaa valmiutta edesauttaa hyvinvointia itsessään ja lähiympäristössään.
Artikkelien tarkoituksena on myös yhdenmukaistaa kunnan toimijoiden viestintää.
Päihteiden käyttö on lähtökohtaisesti vähentynyt.
– Meiltä toimijoilta toivotaan yhteisiä linjauksia asioihin. Näillä artikkeleilla haluamme vahvistaa niitä yhteisiä periaatteita, jotka tukevat hyvinvointia perheissä, Koivisto kertoo.
Asikkalan kunta julkaisee lisää koululaisten hyvinvointia koskevia artikkeleja kevään aikana. Artikkeleita julkaistaan kunnan nettisivuilla kohdassa kasvatus ja opetus > perusopetus > oppilas- ja opiskelijahuolto.
– Tämä prosessi on alkanut jo viime syksynä, heti kouluterveyskyselyn tulosten tultua. Kouluterveyskyselyn tuloksia on käyty läpi niin ammattilaisten kuin oppilaiden ja vanhempienkin kanssa perinteisin keinoin. Kyselyn tuloksia on käsitelty lautakunnassa, opettajien kokouksissa, vanhempainilloissa, nuorisovaltuustossa ja oppilaiden kanssa ikätasoisesti. Wilma-viesti kyselyn tuloksista on myös lähtenyt peruskoulun oppilaiden vanhemmille.
Kouluterveyskyselyssä Asikkalassa nousivat esille erityisesti tyttöjen jaksaminen ja arkirytmeihin liittyvät teemat.
Tyttöjen jaksaminen ja hyvinvointi oli mennyt kyselyn mukaan huonompaan suuntaan. Ala-asteella tyttöjen tyytyväisyys elämään oli hieman matalampi kuin edellisessä kyselyssä.
Aiempaan verrattuna yläasteikäisistä tytöistä 15 prosenttia vähemmän koki, että elämällä on tarkoitus. Pojilla puolestaan elämän tarkoitukselliseksi kokeneiden osuus oli noussut viisi prosenttia. Lukioikäisillä tytöillä lasku oli jopa suurempi, noin 18 prosenttia. Pojilla laskua oli noin viisi prosenttia.
– Nukkumisen on todettu vähentyneen yhteiskunnassa, se näkyy myös meillä tuloksissa. Samoin perheiden yhteinen ruokailu ja aterioiden väliin jättäminen yleensäkin. Arkea aiemmin rytmittäneet perusasiat ovat tulosten mukaan heikentyneet, harmittelee Koivisto.
Kyselyssä nousi esiin myös positiivisia havaintoja.
– Päihteiden käyttö on lähtökohtaisesti vähentynyt, mikä on hieno juttu! Harrastuneisuus on pysynyt hyvällä tasolla!
Koivisto arvelee, että korona-aika näkyy vastauksissa.
– Epidemian aikainen eristäytyminen näkyy yksinäisyyden lisääntymisenä ja osin yhdessä tekemisen vähentymisenä. Nyt pitää miettiä, millaiseen maailmaan haluamme palata, kun rajoitukset helpottavat? Miten saamme vahvistettua yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä, kun niin pitkään olemme olleet erillään ja eristyksissä?