Taarastin näyttelykausi vauhtiin – ”Tämä näyttely kannattaa tulla katsomaan, jos haluaa nähdä jotain ihan muuta”

Taarastin kesäkauden avajaisia vietettiin viime viikon torstaina. Pääsalissa nähdään Vesa Huumosen elämäntyönäyttely Risasta Disainiin ja aulakahviossa Kari Ruotsalaisen LännenloKARI.

Risainista Disainiin on viime vuonna edesmenneen Vesa Huumosen perikunnan ja Taidekeskus Taarastin kunnianosoitus lahjakkaalle ja monipuoliselle taiteilijalle. Pääsalin elämäntyönäyttelyä täydentävät hienosti Kari Ruotsalaisen inkkarit ja länkkärit sekä toimintahahmo -teemaiset piirrokset ja maalaukset, joiden valokuvamaisen tarkka kynänjälki hämmästyttää katsojaa. Näyttelyihin voi tutustua Taarastissa 29.5. asti.

Huumosen taiteesta ei puutu luovuutta eikä huumoria. Oivaltavat, kierrätysmateriaaleista tehdyt teokset tarjoavat valtavasti yksityiskohtia ja löytämisen riemua. Huumonen yhdistelee taitavasti puuta ja metallia, luontoa, kierrätystä ja huumoria.

Näyttelyt sopivat todella hyvin yhteen.

Kari Ruotsalainen

Kuten usein ITE-taiteessa, osa teoksista ottaa kantaa myös yhteiskunnallisesti. Luonto on selvästi ollut lähellä taiteilijan sydäntä, sillä useissa teoksissa esiintyy eläimiä, erityisesti lintuja.

Vesa Huumosen suurena haaveena oli taidenäyttely Taarastissa, ja sellainen oli taidekeskukseen jo vuonna 2019 varattukin, mutta koronapandemia lykkäsi näyttelyä parilla vuodella. Huumonen oli vuonna 2018 sairastunut parantumattomasti ja menehtyi valitettavasti ennen kuin olisi viimein saanut näyttelyn järjestettyä. Ennen kuolemaansa hän oli kuitenkin vielä toivonut, että näyttely järjestettäisiin.

Myös Kari Ruotsalaisen LännenloKARI nähdään ensimmäistä kertaa nyt Taarastissa. Pikku pojasta asti länkkäreitä katsonut ja bluesmusiikista vahvasti ammentava taiteilija on tuonut Taarastiin realistisen tarkkoja piirroksia ja maalauksia.

ZZ Topia suuresti ihailevan taiteilijan näyttelyä tähdittävät inkkarit ja länkkärit sekä toimintaleffojen sankarit ja pahikset.

– Intiaaneissa on sitä jotain ja kansana heidän kohtalonsa liikuttaa minua, myös toimintaelokuvafriikiksi tunnustautuva taiteilija kertoo.

Näyttelyssä nähdään taidokkaita piirroksia klassikkoelokuvista, kuten Hyvät, pahat ja rumat sekä uudempaa tuotantoa edustava Kill Bill.

– Nämä nyt täällä nähtävät näyttelyt sopivat todella hyvin yhteen ja arvostan todella paljon Vesan tyyliä, se on niin lähellä mua itseänikin. Ihmisenä arvostin Vesaa myös suuresti, vaikken häntä valitettavasti henkilökohtaisesti koskaan ehtinyt tavatakaan. Myös kierrätysmateriaalien käyttö yhdistää meitä. Koen tiettyä sielunveljeyttä hänen kanssaan. Tämä näyttely kannattaa tulla katsomaan, jos haluaa nähdä jotain ihan muuta, Ruotsalainen toteaa.

Kesä täynnä tapahtumia

Tanja Rautavirta

Taarastissa nähdään kesällä näyttelyitä moneen makuun. Kesäkuussa esittäytyy Iitin taideseura, jota täydentää Taarastin oma kokoelma. Heinäkuussa nähdään Skarpit eli Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien näyttely yhdessä aulakahviossa esittäytyvän Kerberoksen kanssa.

Elokuussa esillä on arkkitehtuuria ja paikallisen nuoren taiteilijan, Art Rusilan töitä. Syyskuussa esittäytyy nuorten taiteilijoiden kilpailuvoittaja Suvi Haapala, jonka rinnalla nähdään Katja Alatalon taidetta. Lokakuussa on luvassa sekä valokuva- että graffititaidetta ja kausi päätetään marraskuussa Art Taarastin jäsenten näyttelyyn.

Heinä–elokuussa nähdään Pisarateatterin Nummisuutarit, jota on Taarastin Soile Ukkosen mukaan piristetty mukavasti huumorilla.

Lisäksi elokuussa järjestetään Pikkukukkasella-konsertti. Heinäkuussa on tarkoitus järjestää Rautalankafestarit, mutta tapahtuman toteutuminen vaatii vielä lisää talkoovoimia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut