Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan Kaarisillassa opiskelevan Miko Saukonojan esikoiskirja valmistui

Kaarisillassa kolmatta vuotta musiikkia opiskeleva hollolalainen kirjailija Miko Saukonoja on saanut valmiiksi pitkäaikaisen kirjaprojektin, joka on hänen esikoisteoksensa. Saukonoja on kirjoittanut usean vuoden ajan kirjaa, jonka nimi on Agor – valittu. Kirja on fantasiamaailmaan sijoittuva nuortenkirja, ja siinä esiintyvät hahmot ovat kuvitteellisia. Pituutta kirjalla on 84 sivua.

Fantasian valitseminen kirjan genreksi oli Saukonojalle itsestäänselvyys.

– Olen aina ollut kova fantasiatyyppi. Olen katsonut fantasiaelokuvia ja lukenut fantasiakirjoja, kuten Harry Potterit ja Taru Sormusten Herrat ja kaikki sellaiset.

Kirjassaan Saukonoja on täydentänyt fantasiateemaa huumorilla.

– Huumori on meikäläiselle todella tärkeää, kirjailija painottaa.

Kirja kertoo Agor-nimisestä pojasta, joka lähtee seikkailemaan maailmaan. Seikkailuillaan hän löytää keijun. Lopulta selviää, että Agorin pitää pelastaa keijun kotikaupunki.

Huumori on meikäläiselle todella ­tärkeää.

Kirjan kirjoittaminen oli hidasta, koska Saukonoja kirjoittaa leukaohjaimella ja välillä tietokonetta ja kännykkää käyttäen. Saukonojalta meinasi paikoitellen jopa usko loppua kirjan valmistumisen suhteen.

– Pidin taukoa, ja tauon jälkeen taas tekeminen jatkui. Kyllä se aika kovaa työtä oli.

Saukonoja oli hyvin onnellinen, kun kirja lopulta valmistui.

– Tuntui siltä kuin olisi saanut esikoislapsen, sama fiilis, kirjailija kommentoi.

Agor-kirjan julkaisu venyi tarkoitettua pidemmälle johtuen muun muassa koronapandemian aiheuttaman etäopiskelujakson seurauksena. Kirjan työstäminen sai alkunsa kolme vuotta sitten.

– Kesällä minulla oli tylsää. Päätin, että kirjoitan jotain. Se pitkittyi, ja siitä tulikin tällainen kirja, Saukonoja kertaa kirjaidean syntyä.

Tarinan valmistuttua Saukonoja järjesti Kaarisillassa muitakin opiskelijoita osallistavan kansikuvan suunnittelukilpailun. Kilpailuun tuli kymmenkunta ehdotusta. Kilpailun voitti media-alan ja kuvallisen ilmaisun tutkintoa opiskeleva Alma Tähti.

Samassa ryhmässä opiskeleva Milla Hokkanen on tehnyt kirjan visuaalisen taiton.

Saukonoja hyödyntää kirjaprojektia opiskeluissaan äidinkielen, taiteen ja luovan ilmaisun sekä yrittäjyyden tutkinnon osissa.

– Mikko on musiikin opiskelija, mutta meillä kuuluu ammatilliseen opiskeluun yhteisiä tutkinnonosia. Miko on pystynyt äidinkielen ja monen muun tutkinnonosan juttuja hyödyntämään kirjaa tehdessään, kertoo Kaarisillassa musiikkia opettava Vesa Koskimaa.

Erilaisista tuotantovaihtoehdoista Saukonoja päätyi tekemään kirjan omakustanteena. Kirjan painatuksesta tehtiin tarjouskilpailu Päijät-Hämeen alueella toimiville kirjapainolle, ja sen voitti Lahtelainen Markprint oy.

Kirjailija itse on siinä määrin tyytyväinen ja onnellinen kirjaansa, että jatko-osa on jo työn alla. Tulevan teoksen nimi on Agor ja pimeän nousu.

Tarina jatkuu siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Kirjassa seikkailee ensimmäisestä osasta tutut henkilöt ja nippu uusia, Saukonoja kertoo.