Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hollolan vuoden nuori yrittäjä Juho Rappula investoi rohkeasti uuteen tekniikkaan ja haluaa jatkuvasti kehittää yritystään

Kaivurin hytistä laskeutuu hyväntuulinen maanrakennusyrittäjä Juho Rappula, jota edes paljon puhuttava kustannusten nousu ei huoleta.

– Kaikkihan lähtee aika pitkälti itsestä. Kun on urakka otettu, niin se on lähinnä taskulaskimen käyttöä neuvotella hinta, jolla pystyy tekemään.

Hollolan vuoden 2022 nuoreksi yrittäjäksi valittu Rappula, 33, puhuu erityisesti pääkaupunkiseudun työmaista, joihin Koneurakointi Rappula oy on tunkeutunut vahvasti mukaan. Raitiotiehankkeet Kruunusilta ja Kalasatamasta Pasilaan työllistävät vuosiksi, mutta edellyttävät uutta vähäpäästöistä konekantaa.

– Siellä ajetaan uusiutuvalla polttoöljyllä, fossiilisia polttoaineita ei sallita. Pyritään pysymään kehityksessä mukana. Ne jotka tulevat viisi vuotta perässä, ovat myöhässä.

Rappula on lähtöisin Hollolan kirkonkylältä, jossa kasvamista ympäröivät kotitila, koneet ja yrittäjähenkisyys.

Maanrakennusala alkoi tulla tutuksi jo kesätöissä, ja toiminimen hän perusti vuonna 2014 ollessaan 25-vuotias. Nyt työntekijöitä yhtiössä on seitsemän, kasvussa oleva liikevaihto yli miljoonan, ja pientä voittoakin tuli.

Yrittäjien valintaraati kehui yrityksen huolellisuutta, ilmapiiriä ja yrityskulttuuria, hyvää mainetta ja jopa koneiden siisteyttä.

– Ilollahan tällaisen tunnustuksen ottaa vastaan, Rappula sanoo valinnastaan.

– Se nostattaa fiiliksiä tehdä, kun pyrkii mahdollisimman hyvään, ja silti seuraavana aamuna on aina aloitettava alusta.

Yritys tekee maanrakennuksen ohella muun muassa katurakentamista, kunnallistekniikkaa ja saneerausta, rakennusten pohjia ja purkuja.

– Työllisyystilanne on helpommin hallittavissa, kun ollaan monialainen yritys.

Haastattelua tehdään Lahdessa Ahtialantien peruskorjauksen äärellä. Osa henkilöstöstä työskentelee Järvelässä Koskisen sahan työmaalla, osa Riihimäellä vesihuollon saneerauksessa, loput etelämpänä.

– Talvikunnossapitokin on tullut tähän rinnalle, kun rakentamisessa markkinat ja talvet vaihtelevat. Sen ansiosta saadaan ympärivuotisesti hommaa, tähän mennessä ei ole tarvinnut lomauttaa, Rappula sanoo.

Tilauskanta alkoi kasvaa isommin vuonna 2016.

– Iskun tehdasta Lahdessa purettaessa varmistui, että ruvetaan haalimaan toista konetta ja ottamaan ensimmäinen työntekijä.

Kolmea vuotta myöhemmin aliurakointi Helsingissä Raide-Jokerin suururakassa poiki vielä lisää suoria sopimuksia ja suhteita ”isoihin taloihin”.

– Sana kiiri alalla ihmisten keskuudessa, ja osaavien ammattilaisten tekemä työ alkoi myymään itseään.

Kaivurikuskinkin työ digitalisoituu. Jo viitisen vuotta sitten Rappula investoi 3D-mittalaitteisiin ja koneohjausjärjestelmään, jotka tuolloin olivat näillä seuduilla vasta yleistymässä.

– Kaikki piirustukset pyörivät sähköisesti näytöllä, ja se näyttää jopa sentin tarkkuudella, missä kauha menee. Se on mielenkiintoinen maailma, samanlainen mullistus maansiirtoon kuin tietokoneiden tulo aikoinaan yksityiskäyttöön.

Viimeisimpänä on hankittu kaasuputkien hitsauspätevyydet.

– Niitäkään ei monella ole. Ollaan valmiina toteuttamaan kaasulinjojakin tulevaisuudessa, ja mietitään jo uusia siirtoja.