Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan sivistysjohtajaksi on valittu Petri Haapanen

Asikkalan kunnanhallitus on valinnut Asikkalan kunnan sivistysjohtajan virkaan Petri Haapasen.

”Haapanen omaa koulutuksensa, työkokemuksensa, henkilökohtaisten ominaisuuksiensa, hakemuksen, haastattelun ja soveltuvuusarvioinnin perusteella parhaat edellytykset virkasuhteen menestykselliseen hoitamiseen”, kunnanhallituksen päätöksessä perustellaan valintaa.

Sivistysjohtajan virkaan oli yhteensä kymmenen hakijaa.

Haapanen on asunut Asikkalassa noin viisivuotiaasta lähtien. Ennen sivistysjohtajan pestiä Haapanen toimi Aurinkovuoren koulun rehtorina. Hän halusi sivistysjohtajaksi, koska häntä kiinnostavat isot asiakokonaisuudet.

– Pidin rehtorin työstä, mutta näin, että pitäisi pystyä vaikuttamaan asioihin laajemmin. Olen kokenut tärkeänä, että meillä on Asikkalan kunnassa yhteisiä toimintaperiaatteita palvelualueella ja olen halunnut niitä kehittää.

Sivistysjohtaja johtaa Asikkalan kunnan opetuspalveluiden vastuualuetta kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisuudessa. Sivistysjohtaja toimii myös kasvatus- ja opetuslautakunnan esittelijänä ja kunnan johtoryhmän jäsenenä.

– Minun alaisuudessani ovat koulujen rehtorit, varhaiskasvatuspäällikkö, palvelualueen talouspäällikkö sekä oppilas- ja opiskelijahuolto, Haapanen summaa.

Tykkään mielettömästi tästä virasta.

– Keskeistä on miettiä, miten meidän lapset ja nuoret voivat Asikkalan kunnassa hyvin. Lapset ja perheet tarvitsevat tällä hetkellä paljon tukea, sivistysjohtaja kiteyttää ydintehtävänsä.

Yhteistyö kuuluu asikkalalaiseen työkulttuuriin.

– Kukaan ei täällä tee töitä yksin. Koen tärkeänä, että sivistysjohtaja toimii kunnan johtoryhmässä. Emme enää ajattele lokeroiden, että on ainoastaan minun tonttini ja minä pysyn tässä, vaan asioita tulee ajatella yhdessä ja yhteistyön kautta.

– Sivistysjohtaja on myös tärkeä linkki meidän luottamushenkilöihimme. Koen tärkeänä, että luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden vuorovaikutus toimii, Haapanen jatkaa.

Sivistysjohtajan viransijaisena Haapanen ehti aloittaa jo joulukuussa 2019, joten työ on ehtinyt tulla tutuksi.

– Tykkään mielettömästi tästä virasta. Haluan koko ajan oppia uusia asioita, ja opinkin joka päivä niitä. Töitä on paljon ja työpäivät ovat pitkiä. Tykkään kohdata ihmisiä, suunnitella ja käydä asioita läpi. En istu pelkästään työpöydän takana. Se ei ole minun tavoitteeni.

Entisenä rehtorina Asikkalan opetuspuoli oli Haapaselle jo tuttu, mutta varhaiskasvatuksen ja joukkoliikenteen parissa hän pääsi oppimaan uutta.

– Mielestäni yllättävä ero rehtorin tehtävään tässä on se, että valmistelutyö vie aikaa. Sormia napsauttamalla asiat eivät tapahdu, vaan tulee hankkia taustatietoa valmistelutyöhön. Myös verkostoituminen vie aikaa. Verkostojen avulla pystyy kehittämään omaa työtään ja koko palvelualuetta. Niissä pitää myös itse olla aktiivinen, Haapanen kertaa.

Joukkoliikenteestä huolehtiminen kuuluu sivistysjohtajan tehtäviin, koska monet koululaiset kulkevat Asikkalassa sen avulla koulumatkansa.

– Joukkoliikenteen osalta piti oppia, mitä sopimukset Lahden Seudun Liikenteen kanssa pitävät sisällään. Pystyykö sopimuksia muuttamaan tai kalustoa ja autojen määrää lisäämään kuntalaisten toiveiden mukaan? Välttämättä ei. Tietyt asiat vievät pidemmän aikaa, jos niitä haluaa muuttaa.

Haapanen kertoo, että joukko- ja palveluliikenteeseen pyritään panostamaan Asikkalassa.

– Mietimme, miten voisimme palvella kuntalaisia paremmin. Esimerkiksi vuorotarjonnan osalta pohdimme, miten kylistä pääsee Vääksyn keskustaan ja sieltä takaisin kylille, tai miten ikäihmiset pääsevät helpommin Lahden suuntaan. Se vaatii yhteistyötä muiden kuntien kanssa.

Koulutukseltaan Haapanen on kasvatustieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta. Lisäksi hänellä on johtamistaidon ja hallintotieteiden opintoja.

Luokanopettajana hän aloitti Asikkalassa vuonna 1992. Silloisen Vääksyn koulun rehtoriksi hänet valittiin vuonna 2008.