Villähteen VPK täytti 70 vuotta

Vuonna 1952 perustetun Villähteen vapaapalokunnan (VPK) vuosipäivää juhlittiin lauantaina Pyrylän seurantalolla. Päivää vietettiin kakkukahvien, palokuntakeiton, puheiden ja muiden ohjelmanumeroiden merkeissä.

Villähteen VPK:n talouspäällikkö Rauno Grönroos nimitettiin kunniapäälliköksi. Grönroos ehti toimia 35 vuotta Villähteen VPK:n päällikkönä ja ensi vuonna hän on ollut jo 50 vuotta vapaapalokunnan toiminnassa mukana.

– Olen kiitollinen tittelistä. Se tuntuu siltä, että tässä on aika paljon tullut tehtyä tämän yhteiskunnan ja ennen kaikkea ihmisten eteen, Rauno Grönroos iloitsi lauantaina.

– Isot kiitokset kaikille osallistujille. Kiitos niille kaikille yksityisille ja yhteisöille, jotka ovat huomioineet meitin nuoriso-osaston taloudellisella avustuksella.

Vapaapalokuntatoiminnan Grönroos kokee arvokkaaksi.

– Villähteen VPK on tärkeä ensinnäkin siinä suhteessa, että meitillä on tarjota muun muassa nuorille harrastus ja tulevaisuudessa mahdollisesti elämäntyökin, jos haluaa edetä ja pääsee vapaapalokunnan kautta vakituiseen työhön.

Meitillä on tarjota muun muassa nuorille harrastus.

– Kun yksikkö on näinkin tiuhaan asutulla alueella, niin se tuo turvaa. Nämä on sydämenkin asioita, että ihmiset tuntee ympäristön turvatuksi asua ja elää.

Nuoriso-osaston perustaminen noin 35 vuotta sitten oli merkittävä VPK:n virstanpylväs.

– Se oli allekirjoittaneelle mieluisa asia. Se sai ihmiset ja nuoret liikkeelle, ja sen myötä mentiin parisenkymmentä vuotta, minkä jälkeen tuli sukupolvien osalta kuoppa. Emme meinanneet saada porukkaa mukaan, Grönroos muisteli.

– Nyt kaksi viimeistä vuotta näyttävät siltä, että kuoppa on taas ohitettu. Nyt alkaa uusi sukupolvi ilmestyä, jolla on kiinnostusta tulla vapaapalokuntatoimintaan.

Kasvaneen aktiivisuuden myötä Villähteen VPK:n toimintaa laajennetaan.

– Syyskuun alusta lähtee liikkeelle varhaisnuoriso-osasto. Nuorempaa sukupolvea ei voi kovin monen ikäperiodin puitteissa pitää samassa ryhmässä, koska harjoittelu- ja vapaaehtoiskuvioihin tulee niin paljon eroa.

Grönroos kertoi, että varhaisnuoriso-osaston toiminta kohdennetaan todennäköisesti 6–10-vuotiaille. Nuoriso-osaston ikäraja on ollut 10 vuotta.

Jälkivartioiminen on Villähteen VPK:n tuorein erikoistumisala.

– Jälkivartioiminen pohjautuu siihen, kun on ollut tulipalo- tai muu vahinkotilanne, niin siivotaan, putsataan ja tuuletetaan tiloja, jos ne ovat jääneet sellaiseen kuntoon, että ne ovat vielä kunnostettavissa. Jälkivahinko jää mahdollisimman pieneksi, kun siihen tartutaan heti kiinni. Vedet imetään pois ja laitetaan tuuletukset päälle, ettei savun haju mene laajalle alueelle, Grönroos avasi toimintaa.

VPK:n koulutuksessakin on panostettu jälkivartiointiin.

– Harjoittelu on painottunut kevättalven osalta jälkivartiointikoulutuksiin. Perus sammutus- ja pelastuskuvio on niin hyvissä otteissa.

Villähteen VPK:n toiminnan kehittämisessä tulee Grönroosin mukaan keskittyä maailman muutoksiin ilmastoa unohtamatta.

–Yksi iso kuvio vapaapalokunnan tulevaisuudessa on katsoa, mihin ilmastonmuutos johtaa. Sitä pitäisi pystyä ennakoimaan ja arvioimaan. Menneenä keväänäkin yksi merkittävä muutos ilmaston puitteissa oli aika laajat ja pahat hulevesiongelmat isojen lumimäärien sulamisen osalta. Vuosikymmeniin ei ole ollut tuollaisia ongelmia kaupunkialueellakaan, Grönroos alleviivasi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut