Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lautakunta haluaa Villähteen koulutilat kuntoon kesän aikana

Lahden sivistyslautakunta pyytää kaupungin konserni- ja tilajaostoa sekä tilakeskusta selvittämään viipymättä Villähteen koulutilojen rakentamista ja sen aikataulua. Lautakunta katsoo, että niin sanotun bonuskoulun tilat eivät ole oppilaiden eivätkä henkilökunnan kannalta asianmukaiset.

Villähteen koulun tilat pitäisi saada sellaiseen kuntoon, että alaluokkien oppilaat ykkösestä kuutoseen voivat opiskella koulussa turvallisesti vuoteen 2024 saakka. Tuolloin luokat kolmannesta kuudenteen on tarkoitus siirtää Erstan kouluun. Villähteen koulussa jatkaisivat eskarilaiset ja ykkös-kakkosluokkalaiset.

Sivistyslautakunta päätti myös, että Erstan ja Villähteen peruskoulut yhdistetään hallinnollisesti elokuun alusta lukien. Samalla uuden koulun rehtorin tehtävä avataan julkiseen hakuun nyt kesäkuussa. Uudelle koululle järjestetään nimikilpailu syksyllä 2022.

Bonuskoulun tilat eivät ole asianmukaiset.

Syksyllä 2021 valtuuston hyväksymän palveluverkkosuunnitelman mukaan Ersta–Villähde-alueelle suunnitellaan yksi 2-sarjainen alakoulu. Koulu tullee sijoittumaan Erstan koulun tontille, mitä puoltaa se, että alueelle on jo kaavoitettu tontteja mahdollista pientaloasumista varten.

Villähteen koulun uudisrakennusosa toimii edelleen pienten lasten, esi- ja alkuopetuksen kouluyksikkönä ja osana uutta yhdistyvää koulua. Tämä lisättiin suunnitelmaan palveluverkkotyön yhteydessä tehdyn vaikutusten ennakkoarvioinnin perusteella.

Palveluverkkosuunnitelman mukainen esitys perustuu alueen oppilasennusteeseen, jonka mukaan vuonna 2030 alueella on 295 alakouluikäistä lasta eli käytännössä lapsimäärä on liian pieni nykyisen rakenteen ylläpitämiseksi. Lisäksi Villähteen vanha koulukiinteistö on käyttökiellossa ja koulu toimii väliaikaistiloissa uudisrakennusosaa lukuun ottamatta.

Koulujen hallinnollisesta yhdistämisestä on keskusteltu koulujen henkilöstön kanssa. Henkilöstöllä ei lähtökohtaisesti ole mitään hallinnollista yhdistymistä vastaan. Huolta aiheuttaa johtamisresurssin riittävyys sekä virassa olevien opettajien sijoittuminen tulevaisuudessa.

Villähteen koulun oppilaskunnalta ja Erstan koulun vanhempaintoimikunnalta on saatu asiasta lausunnot. Villähteen koulun oppilaskunnan kanta oli neutraali.

Erstan koulun vanhempaintoimikunnan lausunnon mukaan hallinnollisen yhdistämisen malli vaikuttaa pääosin luontevalta ja toimivalta ratkaisulta. Lausunnossa todetaan huoli oppilasennusteiden pitävyydestä ja koulun riittävästä koosta alueen oppilasmäärälle. Vanhempainyhdistys pyytää varmistamaan, että uudessa koulussa on riittävästi opetushenkilöstöä huolehtimassa opetuksen eriyttävistä ratkaisuista.

Vanhempainyhdistys pyytää kaupunkia lisäksi varmistamaan, että alueen pyöräily- ja jalankulkureitit ovat mahdollisimman turvalliset. Käytännön järjestelyin huolehditaan siitä, että kummassakin kouluyksikössä toimii lähiesimies.