Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Flyygelin sulosoinnuin uudet sävelet Asikkalanseudun Musiikkiopistolle

Asikkalanseudun Musiikkiopisto (Asmo) on ostanut saamiensa lahjoitusten avulla flyygelin. Tuoretta hankintaa on tarkoitus käyttää Asmon opetuksessa Danielson-Kalmarin huvilalla sekä konserteissa asikkalalaisten iloksi.

– Meillä on eniten pianonsoiton opiskelijoita. Jos lapsi pääsee soittamaan tämmöisellä soittimella kerran viikossa, se voisi olla yksi innostava tekijä lisää soittamiseen, Asmon kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Riihilahti kertoo.

Idea flyygelin hankinnasta sai alkunsa, kun Riihilahti etsi paikkaa merkkipäiväkonserttinsa järjestämiseen.

– Törmäsin sellaiseen tosiasiaan, ettei meillä ole flyygeleitä kuin Yhteiskoulun jumppasalissa ja Asikkalan kirkossa. Meillä on toki laadukas pystypiano Danielson-Kalmarin huvilalla, mutta ei täysveristä konserttisoitinta eli flyygeliä. Niin syntyi idea, ja ryhdyin tuumasta toimeen ja päätin pyytää merkkipäivän muistamiset lahjoituksena Asmon flyygelihankintaa varten.

Potti kasvoi entisestään, kun Järvi-Hämeen Osuuspankki liittyi lahjoittajien joukkoon.

– Tämä on arvokas soitin, joka menee arvoiseensa paikkaan. Meille on tärkeää, että myös kulttuuria tuetaan. Sitä kautta lapset ja nuoret pystyvät harrastamaan. Harva pystyy noita kotiinsa hankkimaan, Järvi-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Teemu Sarhemaa avaa lahjoitusta.

– Ideana on, että lahjoitukset menevät johonkin kestävään, eikä yksittäisiin tapahtumiin tai kertaluontoisiin reissuihin.

Myös Asikkalan kunta avitti flyygelin hankinnassa.

– Liikuntaa on meillä Asikkalassa tuettu hyvin, niin tämä tuo kulttuurihyvinvointia kuntaan. Kyse on arvosoittimesta, jolla on monenlaista käyttöä ja sillä pystytään pitämään arvokkaampia konsertteja. Haluamme profiloida Danielson-Kalmarin huvilan kulttuurin kehdoksi. Tämä on sinne niin sopiva soitin kuin olla voi, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka toteaa.

Asmon flyygeli on 161 senttimetriä pitkä Yamaha C1. Kyseessä on käytetty flyygeli, joka on ollut kotisoitossa 2000-luvun alusta lähtien. Uuden flyygelin hinta olisi ollut noin 20–30 tuhatta euroa.

– Yamaha on todella laadukas merkki. Näitä käytetään paljon konservatorioissa ympäri Suomea. Uskalsimme ostaa käytetyn soittimen, kun merkki on tämmöinen. Ammattivirittäjä kävi tarkistamassa vasaroiden kunnon ja kaiken tärkeän. Tällainen laadukas akustinen soitin ei mene miksikään. Ainoat kuluvat osat ovat vasarat, jotka lyövät kieleen. Niitä joudutaan joskus vaihtamaan, Riihilahti sanoo.

Flyygelin voi kuulla tositoimissa ensimmäistä kertaa tulevana perjantaina Tervetuloa Flyygeli -konsertissa, joka järjestetään Asikkalan seurakuntakodissa kello 18.30 alkaen.

Konsertin pääesiintyjä on pianotaiteilija Marie Körkkö, joka on opetellut soittamista Asmossa 80–90-lukujen vaihteessa. Konsertissa kuullaan myös monin nykyisten Asmon oppilaiden ja opettajien musisointia.

Konserttiin on vapaa pääsy.