Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omatoimista palveluasumista Orimattilan entisen käräjäsalin tiloihin remontoidussa yksikössä jo 12 vuotta

Ikäihmisille on Suomessa tarjolla useampia erilaisia palveluasumisvaihtoehtoja. Palveluasumisen muoto määräytyy aina asukkaan yksilöllisten palvelu- ja hoitotarpeiden mukaan.

Orimattilan Torikulmassa sijaitsee omatoimisen palveluasumisen yksikkö, jossa on asunto kaikkiaan 11 vuokralaiselle.

Huoneistot on tarkoitettu yli 58-vuotiaille henkilöille. Oman huoneen lisäksi vuokralaisen käytössä on lähes sadan neliön kokoinen yhteinen tila, jossa on televisio sekä päivälehdet.

– Tilassa on myös kahvinkeitin vesipisteineen, joten oleskelutilassa voi järjestää vaikka isommat perhejuhlat, kertoo huoneistoja vuokraava kiinteistönvälittäjä LKV Terttu Nieminen Asuntohelmestä.

Oleskelutilana toimii entinen käräjäsali, josta on muistona enää ainoastaan kattoikkunat, jotka tekevät yhteisestä tilasta valoisan ja viihtyisän. Kolmannen kerroksen ikkunoista sekä ulkoparvekkeelta on upeat näkymät Varsapuistoon sekä kaupungin keskustaan.

Pitkään erilaisia kokoontumisia haitannut koronapandemia on pitänyt oleskelutilan viimeiset vuodet hiljaisena, mutta viime viikolla asukkaat uskaltautuivat kokoontumaan juomatta jääneille 10-vuotiskahveille.

Viihdyn täällä, kun kaikkialle on lyhyt matka hoitamaan asioita.

– Ensimmäiset asukkaat muuttivat tänne kesäkuussa 2010, kun tilojen remontti oli saatu valmiiksi.

Tällä hetkellä vuokralaisina olevat kertovat, että koronan vuoksi ei olla uskallettu juurikaan kokoontua yhteisiin tiloihin.

– Mutta lauantainahan on se Suomen jääkiekko-ottelu, missä selviää, pääseekö Suomi finaaliin. Pitäisiköhän tulla yhdessä tänne kannustamaan Leijonat voittoon, Mirja innostuu, kun puhe kääntyy käynnissä oleviin MM-kisoihin.

Mirja on asunut Torikulmassa kaksi vuotta jäätyään sitä ennen leskeksi.

– Asuminen omakotitalossa tuli yksin hieman hankalaksi. Viihdyn täällä, kun kaikkialle on lyhyt matka hoitamaan asioita ja liikkuminenkin on esteetöntä. Sitä paitsi täällä on oikein hyvät naapurit, Mirja kehuu ja saa muut asukkaat yhtymään sanoihinsa.

Entisen virastotalon alakerrassa on asukkaiden käytössä olevat saunatilat sekä pesutupa. Muut haluamansa palvelut jokainen tilaa itse.

Osa käyttää ostettuja ruokapalveluja, ja osan luona käy joko kotihoito tai kodinhoitaja asukkaan omien tarpeidensa mukaan.

Mirja laittaa ruuat itse ja leipoo aina, kun siltä tuntuu.

– Tänäkin aamuna tein jo pitsaa, hän kertoo.

Vuodesta 2017 Torikulmassa asunut Päivi on viihtynyt asunnossaan hyvin.

– Omassa asunnossa voi olla omissa oloissaan, jos siltä tuntuu, mutta juttuseuraa löytyy halutessa. En enää uskalla liikkua yksin ulkona, mutta tyttären kanssa käymme yhdessä hoitamassa asioitani, Päivi kertoo.

Tällä hetkellä Torikulmassa asuu ainoastaan naisia, mutta se on pelkkää sattumaa. Aiemmin asukkaina on ollut pitkään miehiäkin sekä pariskuntakin, sillä kaksi asunnoista on perheasuntoja.

Iloiset eläkeläisrouvat nauravatkin – ehkä puolitosissaan – että muutama miesasukas olisi ihan piristävä lisä mukavaan asumisyksikköön.