Ukrainalaisille järjestettiin juhla Nastolassa – ”Emme odottaneet tällaista vieraanvaraisuutta”

Ensimmäiset ukrainalaiset pakolaiset muuttivat Niinitien ja Ratsutien asuntoihin huhtikuussa. Vapun tienoilla nastolalaiset päättivät järjestää heille tervetuliaisjuhlat, ja 14. kesäkuuta ne toteutuivat.

Tiistai-iltana Taarastin katoksen alla odotettiin vieraita hyvissä ajoin. Ensimmäiset ukrainalaiset pakolaiset saapuivat Nastolaan huhtikuussa, ja jo vappuna kyläläiset suunnittelivat heidän ilokseen juhlia. He kertoivat ilahtuvansa jokaisesta vieraasta, ja olivat kuulemma jo valmiiksi innoissaan tekemästään yhteistyöstä.

Nastolan vastaanottokeskusyksikkö sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Taidekeskus Taarastista, joten sen arveltiin olevan paitsi kesäisen kaunis, myös lähiseudun ukrainalaisille kätevä paikka.

Hiljalleen pihamaalle valui väkeä. Paikalle tulleet vieraat kehottivat viestitse muita mukaan, ja järvenrannassa ongella istuneet ukrainalaispojat löysivät juhliin hekin. Ihmiset tervehtivät toisiaan hymyillen ja viettivät joukolla rauhallista kesäpäivää.

Ensimmäisten joukossa Taarastin pihalle saapuneet ystävykset Oksana ja Lina innostuivat heti käymään lastensa kanssa ratsastamassa sekä kärryajelulla. Oksana kertoi heidän täällä viettämiensä kahden kuukauden sujuneen hyvin. Hän piti paikan kauneudesta sekä siitä, että lapsillekin oli järjestetty mukavaa tekemistä –  ponien lisäksi pihalta löytyi pomppulinna.

Juhlien järjestäjät pitivät tärkeänä sitä, että voisivat tarjota ukrainalaisille mukavan päivän ja näyttää, mitä kaikkea Nastolalla on annettavanaan.

Nastolan reumayhdistyksen Tuula Leppälä-Koivunen kertoi, että kyseessä on ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun Nastolassa on saatu koolle näin paljon eri tahoja tekemään yhteistyötä. Hän toivoo muiden tavoin, että niin voi jatkossa käydä useamminkin.

Tapahtumaa oli tukemassa niin paikallisia yhdistyksiä, yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin. Aluksi juhlat haluttiin järjestää jo vappuna, mutta varautumisaika oli liian lyhyt isommalle tapahtumalle.

Nyt tarjolla oli muurinpohjalettuja, grillattavaa ja muita virvokkeita. Yhdestä pöydästä sai hakea villasukkia. Kokoonpano Kati ja jotain soitti Nummisuutareiden kesäteatterilavasteissa monenlaiseen makuun valikoitua livemusiikkia. Myös Nastolan vapaapalokunta oli paikalla esittelemässä nuorisotoimintaansa.

SPR:n vapaaehtoistyöntekijä Taru Leskinen pohti, että nyt kun pariksi viikoksi Suomessa koulun aloittaneet lapset ja nuoret jäivät kesälomalle, putosi monen arjesta pois tietynlainen hyödyllinen rytmi. Siksi hänestäkin oli hyvä ajatus esimerkiksi esitellä pakolaisille alueen harrastusmahdollisuuksia.

– Tulivat kysymään, että missä täällä voi kalastaa, Leskinen kertoi muutaman nuoren kysyneen. Hän neuvoi heidät Taarastin rantaan.

Leskinen kertoi, että elämä vastaanottokeskuksen asunnoissa on sujunut pääosin mukavasti. Kotiutumisessa on kuulemma auttanut merkittävästi se, että ukrainalaiset ovat päässeet itse järjestämään ja pyörittämään omaa arkeaan.

Sama ajatus huomioitiin juhlissakin – aikataulu jätettiin tarkoituksella väljäksi, että vieraat saattoivat halutessaan järjestää omia ohjelmanumeroitaan.

Myös juhliin saapuneet Irina, Bohdan ja Andvii kertoivat viihtyneensä Nastolassa.

– Vaikka meillä aluksi ei ollut juuri mitään, olemme nyt saaneet kaiken tarpeellisen, Irina kiitteli. Kaikista tärkeintä hänelle on ollut se, että perhe on saanut pysyä täällä yhdessä.

Bohdan ja Andvii kävivät aluksi ukrainalaista nettikoulua, mutta nyt he ovat siirtyneet suomalaisille kursseille.

Nuoret pohtivat naureskellen, että Suomessa kaikki kulkee Ukrainaan verrattuna hitaammassa tempossa  – kävelyvauhti, kaupungit, jopa kauppojen kassat.

– Taitaa olla tottumuskysymys, Bohdan totesi ja luonnehti Nastolaa rauhalliseksi paikaksi.

Suomi on kolmikon mielestä kaunis, hieno maa.

Ikävä Ukrainaan on kuitenkin kova. Eniten Irina sanoi kaipaavansa sukulaisia ja niitä perheenjäseniä, jotka eivät ole täällä. Hän ja nuoret vannoivat ääneen pääsevänsä palaamaan kotiin pian, mieluiten jo huomenna.

– Täytyy olla toivoa.

Irinan mukaan paikallisten ystävällisyys yllätti hänet.

– Emme odottaneet tällaista vieraanvaraisuutta. Se, että voi tuntea olonsa näin tervetulleeksi, osoittaa rakkautta, Irina sanoi paikallisten suhtautumisesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut