Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kärkölän valtuusto hyväksyi tilinpäätöksen

Kesälomille siirtyvä Kärkölän kunnanvaltuusto poseerasi yhteiskuvassa, hyväksyi ilman puheita viime vuoden tilinpäätöksen ja kävi tutustumassa Yhtenäiskoulun uuteen koulurakennukseen.

Vuoden 2021 tilikauden tulos oli loppujen lopuksi tyydyttävä, sillä se oli 357 246 euroa ylijäämäinen. Alkuperäisessä talousarviossa tuloksen ennakoitiin päätyvän selvästi alijäämäiseksi, mutta toimintatuottojen ylitys ja toimintamenojen alitus nostivat tuloksen plussalle.

Tilinpäätöksen sisällä oli luonnollisesti ristikkäisiä paineita. Esimerkiksi kunnallisvero tuotti 14,7 miljoonaa euroa, mikä alitti talousarvion 362 582 eurolla. Yhteisöveroa kertyi 1,1 miljoonaa euroa, mikä oli noin 119 000 euroa ennakoitua enemmän.

Kiinteistövero tuotti runsaat miljoona euroa, mikä oli puolestaan noin 29 000 euroa ennakoitua vähemmän. Kärkölä sai viime vuonna valtionosuuksia 8,8 miljoonaa euroa. Tämä oli noin 100 000 euroa talousarviossa ennakoitua enemmän.

Tilikauden aikana Kärkölä otti 4,5 miljoonan euron pitkäaikaisen lainan. Toisaalta aikaisempia pitkäaikaisia lainoja lyhennettiin 1,1 miljoonalla eurolla.

Kesälomailuun valmistautuva valtuusto hyväksyi tilinpäätöksen yksimielisesti ja ilman puheenvuoroja. Samalla se myönsi kunnan taloutta ja hallintoa hoitaneille viranhaltijoille vastuuvapauden vuoden 2021 tilikaudelta.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Liisa Korpela (kesk.) esitteli viime vuotta koskevan arviointikertomuksen, jonka mukaan Kärkölän talouden ja toiminnan tavoitteet on pääosin saavutettu.

Joistakin tavoitteista on kuitenkin tingitty. Korpelan mukaan esimerkiksi nuorten huonovointisuuden poistamiseksi ei ole tehty riittävästi töitä eikä koulukiusaaminen ole vähentynyt. Tarkastuslautakunta näki myös huomattavia puutteita rakennusvalvonnassa.

Kansliapäällikkö Jouni Nieminen esitteli kuntatalouden osavuosikatsauksen. Nieminen toivoi erityisesti, että sosiaalitoimen kustannukset pysyisivät kurissa. Investointien osalta hän arvioi, että kaavailtu 6,6 miljoonan investointiohjelma ei ehkä kokonaisuudessaan tänä vuonna toteudu.

Muissa asioissa Anne Tuomaila (sd.) toivoi kunnan kehityspäällikköä valtuustoon selvittämään ikäihmisille kaavailtuja asumismuotoja.

Kauko Issakainen (Uusi Kärkölä) toivoi Järvelän Virkatien katkaisua niin, että koulun pihalle saataisiin lisää tilaa.

Sirpa Kinnari (vasl.) esitti koirapuiston rakentamista kunnan maille Lappilaan.

Seppo Eerola (kär.) esitti Kärkölän liittymistä YK:n lastenjärjestön UNICEFin luomaan Lapsiystävällinen kunta -malliin. Kyseessä on työväline, jonka avulla kunnassa voidaan varmistaa, että lapsen oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin jokaisen lapsen arjessa.

Kokouksen jälkeen valtuutetut tutustuivat pormestari Markku Koskisen johdolla uuteen koulurakennukseen, missä Kärkölän Yhtenäiskoulun 5–9-luokkalaiset aloittavat opiskelunsa ensi syksynä.

8,8

miljoonaa euroa valtionosuuksia Kärkölälle viime vuonna.