Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paikalliset yritykset yrittävät yhdessä Nastolassa

Onko nastolalaisten palveluiden tukeminen parasta, mitä Nastolan hyväksi voi tehdä? Tätä mieltä on ainakin Petri Hankiola, Nastolan Yrittäjien varapuheenjohtaja.

Nastolassa toimii noin 700 yritystä, mutta yhdistystoiminnassa virallisesti mukana on vain noin 200. Silti yhdistyksen toiminta hyödyttää Hankiolan ja puheenjohtaja Juha Istukaissaaren mukaan kaikkia Nastolan yrittäjiä ja asukkaita.

– Pyritään siihen, että kun se Heikki Nastolan perämetsässä tarvitsee sähkömiestä, se ei joudukaan soittelemaan naapurikaupunkeihin asti löytääkseen tekijän, vaan tietää, että naapurista löytyy useampikin.

Paikallisyritysten palvelut ovat usein kalliimpia kuin kaupungissa. Hankiola kuitenkin toteaa, että vaikkapa Lahdessa käyminen maksaa sekin, kuluttaa enemmän aikaa eikä yleensä suju yhtä jouhevasti.

– Kun vien auton paikalliseen korjaamoon, pieni jousto ja sumplinta onnistuu tarvittaessa heti. Kaupungin korjaamoissa seuraava vapaa aika on sitten kahden viikon päästä.

Nyt yhdistyksen tapahtumia, kuten esimerkiksi toripäiviä, herätellään parin vuoden hiljaiselon jälkeen.

Myös perinteiset yrittäjäaamiaiset palaavat syksyllä tauolta. Hankiola kertoo, että näihin rentoihin tilaisuuksiin yritetään yleensä saada paikalle puhuja kertomaan jostakin yrittämiseen vähintään löyhästi liittyvästä aiheesta. Tämän lisäksi siellä syödään, tutustutaan ja jaetaan tietoa siitä, millaisia yrityksiä ja ihmisiä Nastolassa onkaan.

– Haetaan vertaistukea siihen yrittäjän arkeen, Istukaissaari tiivistää.

Haetaan vertaistukea siihen yrittäjän arkeen.

Hän kertoo kontaktoitumisen auttavan yrityksiä tekemään tehokkaampaa yhteistyötä keskenään.

Pöydälle nousee kuitenkin myös yhdistystoiminnan varjopuolia.

– Moni miettii toiminnan poliittisuutta, että onko kyseessä joku herrasmieskerho, Hankiola paljastaa.

Sellaista Nastolan Yrittäjät on kuitenkin hänen mukaansa pyrkinyt lujasti välttämään.

– Ei siellä aamupalalla ketään jaeta pöytiin liikevaihdon perusteella.

Monet epäröivät yhdistykseen liittymistä, sillä eivät ole varmoja siitä, mitä maksullisesta jäsenyydestä hyötyisivät. Myös Vuoden yrittäjä-palkintojen jakamisen suhteen on aiheutunut silloin tällöin erimielisyyksiä.

Yhteisöllisyyden lisäksi Nastolan Yrittäjät välittää paikallisten asiantuntijoiden äänen eteenpäin. Yhdistys toimii Suomen Yrittäjien alaisuudessa, joten se tekee oman osansa esimerkiksi yrittäjille tarjottavien koulutusten, edunvalvonnan ja lakiavun eteen.

Suomen Yrittäjät pitävät huolen edunvalvonnasta EU:n yrityslainsäädännön parissa, ja Lahden kunnanvaltuustossa Nastolan Yrittäjiä edustaa Istukaissaari. He haluavat pitää huolen esimerkiksi siitä, että EU:n lakiuudistuksista tiedotetaan paikallisille yrityksille ajoissa.

Nastolan Yrittäjissä ajatellaan yritystoiminnan vaikuttavan merkittävästi alueen elinvoimaisuuteen.

Hankiola toteaa, että jos vaikka kylän kaupalla ei riitä asiakkaita, käy sen toiminta kannattamattomaksi. Sen lopettaessa ympäriltä katoaa pian moni muukin yritys, ja pian kaikki jo valuvatkin isoihin kaupunkeihin.

– Se on vähän sellainen lumipalloefekti. Uusien yritysten myötä kyliin tulee uusia työpaikkoja, uusia asukkaita ja asiakkaita, niin se pyörä pyörii.

Lahden kaupungin panostus Nastolaan saa kiitosta. Uusi monitoimitalo sekä erinäiset kunnossapitotyöt ovat Istukaissaaren ja Hankiolan mielestä tuoneet kylään lisää eloa. He kertovat, että pahimmillaan huonokuntoinen ympäristö on koitunut monien kylänraittien yritystoiminnan kohtaloksi.

– Tyhjä, mätä rakennus kertoo, että tämä paikka on kuollut. Että täällä ei ole mitään, täällä ei kannata yrittää.

Tällä hetkellä Nastolassa on Hankiolasta oikein sopivasti yrityksiä ja palveluita. Hän pohtii sen heijastuvan myös nuorisoon ja kylän tulevaisuuteen.

– Nuorisolle ei niin herkästi tule lähtöaikeita, jos kylä on vetreä.