Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orimattilan uusi uimahalli on viittä vaille valmis

Vanhan urheilutalon viereen kohonneen Orimattila Areenan uimahalliosa on jo lähes valmis heräämään henkiin. Liikunta- ja vapaa-aikapäällikkö Teija Savolainen esittelee kokonaisuutta ylpeänä.

Savolaisen mukaan uimahallista ei tulla juuri tuottoja saamaan, mutta hän uskoo sen vaikuttavan Orimattilan ja lähiseutujen asukkaisiin positiivisesti. Hänestä se on monessa mielessä merkittävä parannus entisiin urheilutiloihin verrattuna.

– Tämä on ennen kaikkea hyvinvointiteko kaupungilta.

Viimeksi alueelle on rakennettu uusi uimahalli 80–luvulla. Sen lisäksi Orimattila Areenan hallista tekee poikkeuksellisen muun muassa sen allastekniikka.

– Mäntsälän uimahallihankkeen suunnittelijat ovat kierrelleet ympäriinsä eri halleissa hakemassa inspiraatiota. Tämän nähdessään he totesivat, ettei tällaista olekaan muualla Suomessa.

Halliin tulee uusi, itsepalvelullakin toimiva kulkujärjestelmä. Yksittäislipun ostamisen lisäksi on siis mahdollista lunastaa ranneke, jolle esimerkiksi kausilipun voi ladata. Myös pukuhuoneiden kaapit, urheiluareenan tilat sekä kuntosali toimivat sen avulla.

– Ettei tarvitse jonottaa kassalle.

Hinnastot ja kausikorttivaihtoehdot on kuitenkin pyritty pitämään ennallaan. Halli on mittava, keskustelua herättävä investointi jo itsessään, joten siitä ei voitu eikä haluttu tehdä kylpylää kaikilla hienouksilla. Sen sijaan haluttiin panostaa moderniin kokonaisuuteen ja tarkoin mietittyihin perusteisiin.

Lähimmät bussipysäkit tulevat melkein hallin viereen. Naisten ja miesten ryhmäpukuhuoneiden lisäksi on mahdollista käyttää erikseen varattavaa pukeutumistilaa, josta on oma kulku uimahallitiloihin. Uimahallin tiloissa tulee eteistä lukuun ottamatta kulkea kengättä, ja kahviotiloista huolehtii ulkopuolinen yritys.

Altaita on neljä – 25 metrin uintiallas, opetusallas, tenava-allas sekä monitoimiallas. Veden lämpötiloja mietitään tarkasti ja niitä voidaan muuttaa allaskohtaisesti. Halliin mahtuu tämän hetken arvion mukaan 200 uimaria kerrallaan.

Vesijuoksu on mahdollista niin hartiatasolla kuin syvässä vedessä, ja Savolainen kertoo, että kyseessä on myös Suomen ensimmäinen uimahalli, jossa virtuaalinen vesijumppa on otettu jo suunnitteluvaiheessa huomioon.

Uintialtaaseen pääsee pyörätuolilla myös omatoimisen allasnostimen avulla. Monitoimialtaan ylle on puolestaan tuotu monenlaiseen käyttöön kaavailtu medianäyttö.

– Voidaan järjestää vaikka teemauinteja tappajahai-teemalla, Savolainen suunnittelee.

Kaiken kaikkiaan Orimattila Areenasta halutaan ottaa kaikki ilo irti.

– Jos tällainen paikka olisi ollut vieressä kun me olimme 12-vuotiaita, emme me muualla olisi aikaa viettäneetkään, naurahti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Keskevaari tutustumistilaisuudessa.

Kaupunginvaltuuston jäsen, Riikka Lonka, kertoo kannattaneensa hanketta koko sen matkan ajan. Hän on itsekin innokas uimaharrastaja ja pitää kallista investointia tärkeänä panostuksena orimattilalaisten terveyteen. Orimattilan urheilupainotteisuuteen kannattaa hänen mielestään panostaa.

– Tehdään hyvin se, mikä osataan.

Päätylevyt ovat asentamatta, kuntosalilaitteita odotellaan, uimahallin mysteerisesti kadonneet verkkosivut on vasta löydetty, ja vielä kuormituskokeilukin halutaan tehdä ennen kuin halli voidaan avata elokuussa. Tällä hetkellä suunnitelluissa aikatauluissa on pysytty tarpeeksi hyvin, että avajaispäiväksi kaavailtu 22. elokuuta on toteutumassa.

– Vielä on pientä laittoa, Savolainen totea.

Suunnitelmia uimahallin tulevaisuuden varalle riittää. Tutustumistilaisuudessa esille heitellään ideoita esimerkiksi hiljaisten ja kiireisien kausien eri hinnoista, sekä erilaisista keinoista innostaa nykynuoret perustylsästä uimahallista. Myös yhteistyötä koulujen kanssa aiotaan tehdä paljon.

– Meillä on täällä tapahtumien suhteen vain mielikuvitus rajana ja osaavia asiantuntijoita niitä toteuttamassa.