Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan Rautalankafestareiden paluu – perinteikäs musiikkitapahtuma helähti henkiin helteessä

Aurinko porotti Nastolassa Taarastin taidekeskuksen yllä, kun perinteiset Rautalankafestarit järjestettiin ensimmäistä kertaa kahden vuoden tauon jälkeen. Illan avasi perinteisen nelihenkisen rautalankabändi, The Beatfools. Konkarikokoonpano A. Aallon Rytmiorkesteri tanssitti festariväkeä aina yhteentoista saakka. Myös keskimmäisenä esiintynyt The Leminen Brothers jammaili lavan täyteen.

– Me ollaan ne, joista kolme vuotta sitten kuiskittiin, että siellä ne pikkupojat soittaa rautalankaa. Voitte kuvitella, että siinä oli kuusitoistavuotiaalla aika rokkistarafiilikset, spiikkasi juuri ylioppilaaksi kirjoittanut Onni Leminen veljensä Into Lemisen viritellessä kitaraansa.

Heiltä kuultiin vetoja aina jazz-sovituksista Paratiisiin.

Kolmeen bändiin tiivistetty artistikattaus jakoi mielipiteitä. Ennen taukovuosia tapahtuma veti keskimäärin 2000 henkeä ja esiintyjiä oli kuudesta kolmeenkymmentä. Tänä vuonna paikalle saatiin muutama sata kävijää. Jo tapahtuman Facebook-sivuilla moni totesi, ettei pitänyt muutosta mielekkäänä. Lisäksi kävijämäärää rokotti se, että samana viikonloppuna järjestettiin useampi kilpaileva musiikkitapahtuma.

Toisaalta monet, kuten Pentti Liukko ja Veikko Punkka, pitivät muutosta jopa tervetulleena.

– Yleisökin jaksaa paremmin, Punkka järkeili.

Savonlinnasta Nastolaan reissanneille musiikki-intoilijoille Rautalankafestarit ovat kesän kohokohta. Heistä tapahtuma oli nyt sopivan pienimuotoinen, hillitty ja hallittu kokonaisuus.

Samaa mieltä oli myös festareilla jo 90-luvulla käynyt, rautalankamusiikkia rakastava Sunny La Donna. Hän osallistui Starlight pin upin taiteilijoiden järjestämään Miss Twist & Twang-kilpailuun jonka vaiheita nähtiin bändien välissä, ja totesi sen tuoneen tapahtumaan kaivattua monipuolisuutta.

– Ihmiset on täällä niin ihanan iloisia, La Donna hehkutti tunnelmaa.

Ensimmäisiä rautalankafestareitaan viettäneet Sirke Rasilainen ja Kimmo Virtanen kiittelivät erityisesti tunnelmaa.

– Täällä on ihanan rauhallista, voi oikein rentoutua, Rasilainen sanoi ja kertoi yllättyneensä iloisesti.

Nurmikkoalueen varjossa musiikkia kuunnellut kaksikko lähti Taarastiin Heinolasta rennon kesätapahtuman toivossa.

– Katsotaan, jos itsekin uskaltaisi tanssimaan, Rasilainen pohti nauraen.

Ensimmäistä kertaa tapahtumaan löysivät myös Emmi Gong ja Jessica Jokivirta. Lähistöltä kotoisin olevat nuoret kehuivat illan olleen hauska.

– Sellaista Nastola-fiilistelyä, Jokivirta tiivisti.

Jo vuodesta 1997 järjestettyä musiikkitapahtumaa kannateltiin tänäkin vuonna vapaaehtoisvoimin. Festarit jouduttiin perumaan 2020 sekä 2021 koronatilanteesta johtuen, ja vielä tänäänkin keväänä suunnitelmat olivat pitkään avoinna. Lopulta järjestäjät päättivät tuoda tapahtuman takaisin tauolta aikaisempaa tiiviimpänä pakettina, vaikka olikin vielä epävarmaa, miten se toimisi.

– Lähdimme tekemään tätä ilman mitään kristallipalloa, järjestäjätiimin Kari Ruotsalainen toteaa.

Ruotsalainen oli mukana tapahtumassa vastaavan Nastolan Taideyhdistys ry:n nimissä. Hän kertoo, että järjestäjät päätyivät supistamaan artistitarjontaa suureksi osin siitä syystä, ettei pitkän tauon jälkeen ollut mitään varmuutta siitä, kuinka paljon väkeä paikalle löytäisi. Myös budjetti oli tänä vuonna tavallista tiukempi.

– Pidimme tärkeänä, että festarit kuitenkin tavalla tai toisella järjestetään. Muuten olisi voinut käydä niin, ettei tauolta olisi palattu enää lainkaan.

Kävijät kertoivat käytännönjärjestelyjen sujuneen pääosin hyvin. Alkoholittomia juomia ja wc-tiloja olisi kuulemma saanut olla enemmän. Helle korvensi monien festarikokemusta, mutta ensiapupisteellä kerrottiin, että nesteytys, suolatasapaino ja mahdollisuus päästä varjoon oli huomioitu tapahtumassa hyvin.

Järjestäjätiimissä ensimmäistä kertaa pitkää päivää tehnyt Veijo Kulmala totesi, että festarit heräsivät kaiken huomioiden henkiin oikein mukavasti. Kulmala on viihtynyt festareilla jo aiemmin, mutta järjestäjätiimiin hän löysi vasta tänä vuonna. Keväällä nostettiin esille huoli siitä, riittääkö innokasta talkooväkeä jatkossa, kun alkuperäiset järjestäjät ikääntyvät.

Tulevaisuuden toiveissa on silti saada tapahtuma elvytettyä entisellensä.