Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesän mansikkasadot ovat parhaimmillaan juuri nyt

Mansikat kannattaa käydä poimimassa pian, mieluiten heti. Paikallisten marjanviljelijöiden mukaan satokausi on nimittäin parhaimmillaan tämän ja seuraavan viikon aikana, eikä tänä vuonna levittäydy kovin laajalle aikahaitarille alkukesän sääolosuhteiden johdosta.

Muutamaan viimeiseen vuoteen verrattuna 2022 vaikuttaa toistaiseksi olevan hyvä mansikkavuosi, vaikka äkillisistä helteistä sekä työvoiman puutteesta johtuen on paikoittain ollut myös ongelmia.

Hämeenkoskella sijaitsevan Tuloiselan Marjatilan mansikoiden kanssa alkaa olemaan jo kiire.

– Tämä on ollut hyvin mielenkiintoinen vuosi, Katriina Tuloisela kommentoi.

– Ensin kaikki näytti olevan myöhässä, mutta hellejakso vauhditti tilannetta.

Tuloisela kertoo, että oikeastaan muutama aikaisempi, kehnohko mansikkavuosi on ollut niin aikaisessa, että verrattain tämä myöhäinenkin aikataulu olisi ollut lähinnä paluu normaaliin.

Kuivuus jopa tuhosi osan Tuloiselan varhaismarjan raakileista, jotka eivät meinanneet jaksaa kasvaa helteessä. Tuloisela onkin kiitollinen siitä, että viimeisillä hetkillä keli muuttui ja vettäkin saatiin.

– Olisi tullut katastrofi, hän toteaa ja toivoo, että loppukuun säät olisivat suotuisia.

Viljelytapojen ja säiden lisäksi kasvualusta vaikuttaa mansikoiden tilanteeseen, sillä veden imeytymisessä erilaiseen maaperään on olennaisia eroja.

– Kyllä tämä maa vielä vettä kaipaa, Tuloisela naurahtaa.

Marjalaatikot ovat kuitenkin käyneet hyvin kaupaksi, ja marjoja on tänä vuonna riittänyt miltei enemmän kuin mitä työntekijät ovat ennättäneet poimia. Tuloisela kertoo nimittäin tilan kärsineen hieman myös työvoimapulasta. Aiempina vuosina suuri osa työntekijöistä on ollut ukrainalaisia, mutta nyt Ukrainan sodan johdosta monien tilanne on muuttunut olennaisesti. Paikallista työvoimaa on hänen mukaansa ollut haastavaa löytää.

Tuloisela kehottaakin hakemaan pakastimet äkkiä täyteen kesän marjoja – sesonki on parhaimmillaan. Juuri nyt sääolosuhteet ovat ihanteelliset mansikoille.

– Ne viihtyvät alle 25°C lämmössä, ihan kuten suurin osa ihmisistäkin.

Vaikka Tuloisela toivookin sateita, olisi niiden kuulemma hyvä olla lempeitä. Rankkasateet ja myräkät voivat pahimmillaan tuhota kokonaisen sadon. Myös seuraaville viikoille ennustetut jatkuvat sateet helteisiin yhdistettynä vaikuttavat marjojen laatuun negatiivisesti.

Asikkalalaisella Peltomaan tilalla ensimmäiset mansikat myytiin ennen juhannusta, mutta itsepoimintakausi on vasta aluillaan. Juuso Peltomaa kertoo, että heilläkin viikko 28 alkaa olemaan parasta poiminta-aikaa. Alkukevät oli hyvä kosteuden sekä viileyden kannalta, ja parin viikon helteet kesäkuun loppupuolella vauhdittivat marjojen kypsymistä reippaasti.

– Onhan se helle aina vähän huono, mutta hyvä että lakkasi, toteaa Peltomaa.

Oijalan luomutilalla Lahden Nastolassa tilanne on samanlainen.

– Tilanne on nyt pikkuisen parempi kuin muutamana aiempana vuonna, pohtii Matti Oijala.

Ojalan mukaan marjojen kukinta-aika ehti tänä vuonna olemaan mukavan pitkä ennen helteitä.

Myös Lahdessa sijaitsevan Koivistoisen Mansikkapaikan otollisin sesonki on tällä viikolla.

– Marja on hyvälaatuista ja sitä on pellossa tosi hyvin, Vesa Koivistoinen kertoo huojentuneena.

Kasvukausi kun vaikutti alkukesällä hänestäkin olevan hieman myöhässä.

Poimijoita Mansikkapaikassa on kuulemma riittänyt ennätysmäärä. Koivistoinen kertoo kuulleensa, että joillakin tiloilla on ollut työvoimapulaa.

Lahdessa tekijöitä on kuitenkin löytynyt hyvin. Vesa Koivistoinen arvelee sen johtuvan tilan keskeisestä sijainnista.